După 12 ani, Retim nu mai vrea să se ocupe de salubrizarea stradală din Timișoara. Compania a decis că nu ar renta din punct de vedere economic și nu s-a prezentat la licitația organizată de PMT. Ce se întâmplă din 5 august? Sunt două variante ca să nu rămânem cu gunoaiele pe străzi.
Primăria Timișoara avea contract cu Retim Ecologic Service SRL din vara lui 2006, încheiat pe o durată de 8 ani. El a fost prelungit , așa cum permitea înțelegerea, în 2014, cu 4 ani, până în 4 august 2018. În aprilie 2018, Primăria Timișoara a demarat licitația pentru desemnarea firmei care se va ocupa de curățenia orașului. Pe SEAP a fost publicat anunțul privind „acordul cadru pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare stradală”. „În baza acordului cadru și a contractelor subsecvente vor fi prestate servicii de salubrizare stradală în municipiul Timișoara, în conformitate cu cerințele impuse în caietul de sarcini și anexele acestuia (…) Durata prezentului acord-cadru: 4 ani (48 luni)”, se preciza în anunțul din sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea estimată a acordului-cadru este de 117,67 milioane lei, cu TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 iulie, ora 15, ofertele urmând să fie deschise tot atunci.
Retim, actualul operator de salubritate, a decis să nu participe la această licitație, astfel că dacă PMT nu anunță câștigătorul licitației, din 5 august, teoretic, nu va mai avea cine să strângă gunoaiele de pe străzile Timișoarei. Ce se întâmplă de atunci? Mingea este 100% în curtea municipalității. „Partea de curățenie și întreținere stradală nu va mai continua. Nu putem noi să răspundem ce se va întâmpla din 5 august. Este o licitație publică în desfășurare, în 9 iulie a fost termenul limită de depunere a ofertelor. Decizia noastră economică a fost să nu participăm. Actualul contract se încheie. Juridic vorbind, este simplu. Nu putem noi să anticipăm ce face PMT, dar există variante legale pe care probabil le va accesa. Nu avem de unde să știm când se va finaliza, dacă se va finaliza licitația. Ce putem noi spune este că am notificat de mai multe ori PMT, chiar recent. Nu putem să luăm locul partenerului contractual”, a declarat, miercuri, Dan Pascu, directorul general al Retim.
Din punctul de vedere al primarului Nicolae Robu, Timișoara nu va fi sufocată de gunoaie, chiar dacă nu va fi anunțat câștigătorul licitației. „Există posibilitatea legală de prelungire a contractului. Nu vom lăsa orașul fără operator de salubritate. Sper ca licitația să se încheie cu bine și să avem operator de când expiră contractul. Nu știu exact cu cât se poate prelungi, cred că cu 45 de zile, dar 100% se poate prelungi”, ne-a declarat Robu. Administratorul public, cel care se ocupă de licitația pentru acest serviciu, este optimist. „S-a înscris o singură firmă a existat, de asemenea, o contestație, dar ea a fost respinsă de CNSC. Dacă firma a depus toate actele, semnăm la timp contractul. Suntem în procedura de evaluare”, a precizat Robert Kristof. Unica ofertă aflată în evaluare la PMT provine de la RER Vest, o firmă din Oradea.
Comentarii prin facebook