Se lucrează încet la podurile din Iosefin. Primarul Nicolae Robu admite că nu e mulțumit, dar spune că trebuie să avem respect pentru muncitori, fără de care nu ne-am putea dezvolta ca oraș. Edilul susține că nu neplata facturilor este cauza lentorii și afirmă din nou că firmele nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe „promptitudinea beneficiarilor”.
Ordinele de începere a lucrărilor la podurile Eroilor și Dragalina, din zona Iosefin, au fost date la finele lunii aprilie, dar șantierele efective au început abia în iunie. Podul Eroilor este închis de tot, iar pe Dragalina se circulă cu restricții, inclusiv la tramvaie, care nu mai ajung la Gara de Nord. De lucrat nu se prea lucrează nici acum, iar muncitorii cam pot fi numărați pe degete. Primarul Nicolae Robu admite că șantierul înaintează în pas de melc, dar spune că există o scuză. „Nu se lucrează într-un ritm care să mă mulțumească, asta pot să vă spun și eu, am fost chiar să văd. Când am fost eu, se lucra cam firav. Este adevărat, mie mi s-a dat răspunsul că mai erau și alți muncitori, dar erau în pauza de masă. Puteau să fie așa, pentru că după ce am dat puțin filmul înapoi, la estimarea orei la care am fost eu acolo, da, puteau să fie în pauza de masă”, a declarat edilul.
Nu trebuie să luăm în derâdere, acești oameni chiar muncesc și nu e o muncă ușoară. Mă refer la constructori în general, pentru că de multe ori văd că sunt luați în derâdere când sunt surprinși în pauza de masă, când oamenii ba se mai tolănesc, ba stau și ei și mănâncă, ba pe jos, ba la o masă improvizată… Unii mai iau și o carte în mână după ce mănâncă, da, pot fi și astfel de scene văzute. Acești oameni trebuie să aibă respectul nostru, pentru că fără ei nu am putea avea ceea ce avem astăzi. Eu, cunoscând viața lor, pentru că sunt des în mijlocul lor, acolo unde muncesc, am un respect deosebit pentru ei.
Primarul Nicolae Robu, despre muncitorii de pe șantierele Timișoarei
Întrebat dacă nu cumva lentoarea cu care înaintează lucrările nu are legătură cu eventuale facturi neplătite de primărie către firmele prestatoare, Robu spune că nici vorbă de așa ceva. El insistă că ar trebui înțeles că niciunde în lume plata pentru serviciile efectuate nu se face a doua zi și susține că firmele ar trebui să nu se bazeze exclusiv pe promptitudinea beneficiarilor. „Nici vorbă să avem datorii către firmele care lucrează acolo. Nu acolo avem situațiile critice. Acestea au fost la cei care nu se puteau susține, că nu aveau un fond propriu de rulment, nu aveau o linie de credit de unde să-și susțină proiectele și atunci toată miza era pe ceea ce încasau de la noi. Cum noi nu am putut să plătim prompt, aveau dificultăți. Situația normală nu este asta, în care o firmă să depindă exclusiv de promptitudinea cu care beneficiarul lucrărilor face plata. Dacă vă interesați, în țara românească și nu numai, veți vedea că nu se plătește chiar așa, a doua zi. Așa plăteam eu. Atunci toată lumea era obișnuită cu această promptitudine. Era o vorbă că nu găsești mai bun platnic ca Primăria Timișoara. Nu mai suntem la fel de buni platnici, dar nici nu avem mari probleme”, a mai declarat edilul.
La Podul Dragalina, licitația a fost adjudecată de SC Tehnodomus din Arad, pentru o sumă de 7,2 milioane de lei, cu tot cu TVA. Durata contractului este de 10 luni, de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. La Podul Eroilor, executant este asocierea Super Construct – Pod Construct, la un preț de 4,13 milioane de lei, cu tot cu TVA. Cea mai mare parte a banilor vine de la guvern, prin PNDL II. Podurile vor fi lărgite și vor fi făcute piste de biciclete și trotuare. Ele ar trebui să fie gata cel târziu în februarie 2019. Având în vedere însă că o să vină iarna, care va aduce o pauză de minimum 4 luni, șantierele vor fi închise, cel mai probabil, doar în vara lui 2019.
Comentarii prin facebook