Se alege, se pare, praful de taxa pe paragină instituită la Timișoara. Femeia de afaceri Rodica Vlad a câștigat în primă instanță procesul cu primăria și a obținut anularea HCL care stabilea o supraimpozitare cu 400% pentru o clădire de pe Bd. Republicii. Mai mult, PMT trebuie să-i dea și bani!
În noiembrie 2017, consilierii locali au aprobat o listă cu 12 terenuri ai căror proprietari ar fi trebuit să plătească, în 2018, impozite majorate pentru neglijență. În decembrie a fost votată și o listă a proprietarilor de imobile. Poliția Locală a monitorizat, de-a lungul anului, situația terenurilor și clădirilor din Timișoara, amendând și avertizând proprietarii că, dacă nu întrețin suprafețele și imobilele pe care le dețin, vor ajunge să plătească impozite chiar și de cinci ori mai mari. Apoi a înaintat către primărie dosare referitoare atât la clădiri lăsate în paragină, cât și la terenuri transformate în pârloage. În ceea ce privește clădirile, impozitul urma să fie majorat între 300 și 500%. Au fost câteva zeci de imobile, însă mulți proprietari au dat în judecată municipalitatea, astfel că, practic, la bugetul local nu s-a încasat nicio suprataxă.
Primăria Timișoara a pierdut în primă instanță unul dintre procese. Tribunalul Timiș a admis „acțiunea formulată de reclamanţii Vlad Rodica, Vlad Titus Florea Marius, Vieru (fostă Vlad) Mihaela şi Iakab (fostă Vlad) Daniela în contradictoriu cu pârâţii CL Timișoara și Municipiul Timișoara, prin primar, având ca obiect anulare act administrativ. Anulează Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 520 din data de 20.12.2017 privind aprobarea majorării cu 400% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2018, pentru imobilul situat în Timişoara, Bd. Republicii nr. 11, ca urmare a constatării stării tehnice neîngrijite”. Mai mult decât atât, CL Timișoara și PMT trebuie să plătească familiei Vlad 3.025 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu recurs, în 23 iulie, de CL Timișoara.
În ianuarie 2018, primarul Nicolae Robu estima că peste 500 de proprietari de clădiri istorice vor plăti anul viitor suprataxa pe paragină, dacă nu-și refac fațadele imobilelor. „Vine Capitala Europeană peste noi, trebuie să ne prezentam impecabil. Dacă în acest an nu se vor mișca, în 2019 vom avea circa 500 de proprietari cărora li se va aplica taxa de paragină. Este timp pe parcursul anului 2018 să se instrumenteze documentele, astfel încât din 2019 să nu mai scape nimeni dintre cei care nu se preocupă de clădirile pe care le dețin. Nu ne putem prezenta în fața Europei, a lumii, cu clădirile istorice în paragină”, declara Robu. Potrivit acestuia, s-ar putea ajunge chiar la executare silită, în cazul celor care nu înțeleg să-și repare clădirile.
În 2013, câteva zeci de persoane au fost evacuate din imobilul de pe bd. Republicii 11. Acesta a aparținut unei fabrici de prelucrare a lemnului, iar în apartamente locuiau, de mai bine de 20 de ani, angajații. Întreprinderea s-a închis însă, iar proprietarul a vândut blocul către Rodica Vlad, care s-a judecat timp de șase ani cu chiriașii. Ea a câștigat procesul și i-a evacuat pe oameni. Femeia de afaceri a lăsat însă clădirea în paragină, fără să investească în reabilitarea ei. Imobilul este, în prezent, într-o stare jalnică.
UPDATE: Primarul Nicolae Robu este uimit de decizia judecătorilor, dar speră ca, până la urmă, municipalitatea să aibă câștig de cauză. „Este rușinos ce fac acești proprietari ca Rodica Vlad, care își lasă proprietățile în paragină și fac astfel o imagine atât de negativă orașului. Sunt surprins de sentința pronunțată. Evident, vom face recurs, vom persevera și până la urmă tot vom reuși! Sper să se facă și modificări în legislație, pentru a se permite mai simplu, prin mecanismul amenzilor, rezolvarea problemei, cu amenzi mult, mult mai mari decât cele actuale”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul.
Comentarii prin facebook