Salvați Copiii România a realizat un studiu și a ajuns la concluzia că, în ultimii opt ani, s-au dublat costurile ascunse ale educației. Este vorba despre banii în plus pe care părinții i-au plătit atfel încât copiii lor să meargă la școală.
Costul ascuns al educației a crescut spectaculos în opt ani, conform celor de la Salvați Copiii. În 2010, arată acest studiu, părinții erau nevoiți să achite costuri care nu apăreau în nicio lege. În medie, suma pe care elevul o aducea de acasă, pentru a beneficia de educație, era, atunci, de 1.490 de lei. După opt ani, suma pe care părinții trebuie să o aloce suplimentar este dublă – 3.093 de lei. Valorile sunt mai mari în mediul urban faţă de rural (3.351 lei faţă de 2.757 lei). Conform celor de la Salvați Copiii, în ciclul primar părinţii plătesc, în medie, 2.545 lei anual, în gimnazial – 3.083, iar dacă elevul este la liceu, părintele trebuie să scoată din buzunar 3.647 lei.
„Cei mai mulți bani pe care părinții îi scot din buzunar pentru ca elevul să primească educație de calitate se duc pe materiale didactice – rechizite, dotarea sălilor de clasă, manuale. Lipsa resurselor umane, calitatea precară a materialelor didactice și starea critică în care se află școlile, de la tavane și bănci până la pază și dotarea laboratoarelor, i-au determinat pe părinți să dubleze și efortul pedagogic, prin meditații contra cost”, transmit cei de la Salvați Copiii.
Comentarii prin facebook