Memoriile Cetății: când cultura coboară la colțul străzii. 10 artiști în 10 cartiere

Când ați fost ultima dată la un eveniment cultural, de orice fel ar fi fost el, la voi în cartier? Pentru că accesul la cultură nu trebuie să fie legat strict de centrul urbei, proiectul „Memoriile Cetății” își propune să ofere spațiul perfect pentru interacțiunea dintre artiști și comunitate, chiar la colțul străzii.
memoriile cetății
Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană organizează, în perioada 14-23 septembrie, proiectul „Memoriile Cetății”. Practic, în acest interval, 10 cartiere din Timișoara se vor transforma în spații de interacțiune între artiști, comunitatea locală și turiști. Zece instalații arhitecturale temporare vor fi amplasate în tot atâtea locuri din oraș și vor deveni, timp de 10 zile, centrele de interes ale cartierelor. Nouă dintre module au fost adoptate de asociații locale, care vor organiza peste 40 evenimente pentru locuitorii zonelor respective, sub forma de spectacole stradale, teatru, muzică și ateliere de lucru ce vor avea loc în spații tranzitate zilnic de timișoreni în drumul lor spre serviciu, școală sau cumpărături. Al zecelea modul, situat în centrul istoric al orașului, pe strada Mărășești, va fi realizat cu ajutorul trecătorilor, care vor da naștere unei instalații vizuale concepute de artistul Sorina Vazelina.

Organizațiile care au adoptat un modul din cartiere sunt Fundația Pentru Voi, Asociația Femeilor Rome „Pentru Copiii Noștri”, Asociația Seniorilor din Timișoara, Centrul Cultural German, Asociația Rugby 4 Timișoara, Asociația Comunitară pentru Banat, Organizația Cercetașii României – Centrul Local Licos Timișoara și Asociația Suporterilor Druckeria.

Iată care sunt lucrările și artiștii câștigători ai concursului pentru proiecte artistice organizat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, în primăvara acestui an, precum și spațiile care vor găzdui evenimentele culturale:

Linia – Sorina Vazelina / strada Mărășești
Pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri, Sorina își propune să construiască o bandă desenată cu aspect de ziar. Istoria structurată cronologic va îmbina poveștile locului cu ilustrații. Acestea vor alterna cu portrete ale unor figuri marcante sau mai puțin cunoscute din peisajul local și cu rubrici denumite „Știați că?/Funny facts”.

City Pattern – Mircea Popescu / Piațeta din zona Soarelui
Lucrarea va conține elemente inspirate din fațadele clădirilor istorice ale orașului și forme ale construcțiilor reprezentative, alături de diverse texte care îndeamnă trecătorii să descopere orașul. Pe lângă funcția estetică, lucrarea va avea și rolul de a oferi trecătorilor informații online, prin integrarea in compozitie a unor desene cu coduri QR.

Întâlnire fantastică – Marcel Scutaru / Calea Șagului
Marcel Scutaru va realiza o lucrare de artă contemporană, alcătuită din sute de mănuși umflate cu aer, simbolizând o mulțime de mâini ce evocă o întâlnire cu locuitorii de altădată ai orașului. Publicul va avea ocazia de a parcurge un spațiu inedit.

Invizibilii – Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu / Calea Lipovei
Un spațiu tranzitat zilnic de oameni în drumul spre serviciu, cumpărături sau școală va fi transformat în scenă într-o scenă de teatru. Cei doi actori vor susține zilnic reprezentații inedite în fața câte unui singur spectator, într-un concept prin care vor încerca să atragă atenția asupra a zece categorii de persoane vulnerabile.

Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa / Parcul Pădurice
Silvia Tripșa și Alin Popa vor crea o instalație de lumină reprezentând o calatorie simbolică prin ultimii 100 de ani, perioada de la Marea Unire până în prezent. Artiștii vor realiza instalația luminoasă, iar publicul va adăuga evenimente marcante, comentarii și citate de-a lungul acestui timeline sugerat prin culoare.

Capsula timpului – Paula Duță / Piața Bălcescu
Paula Duță va realiza o expunere fantastică a conceptului de „Capsulă a timpului”, în care se vor strânge, păstra și proteja memoriile individuale și colective ale comunității. Învelișul modulului va fi pictat în lavabil și spray cu elemente semnificative pentru tema aleasă, iar în interior oamenii vor putea lăsa gânduri, amintiri sau povești într-o capsulă ce va fi ulterior îngropată.

Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma / Piața Traian
Cristina Daju, Adrian Florin Pop și Dan Toma vor construi o instalație interactivă, în care pictura se va îmbina cu folosirea de deșeuri colectate. Pereții modului vor servi ca suport pentru o pictură, pornind de la imagini fotografice ale bastionului și ale unor clădiri emblematice din Timișoara. Artiștii vor încuraja intervenția publicului în colectarea deșeurilor, dar și în procesul de vopsire a întregii lucrări.

Hora Unirii – IRLO / Parcul Dacia
Cu ocazia centenarului, IRLO va readuce în atenția oamenilor marea temă a unirii și va realiza o pictură murală a oamenilor cuprinși într-o horă care se potrivește perfect pe forma cilindrică a instalațiilor și care simbolizează unitatea. Artistul va folosi vopsea fosforescentă care se încarcă ziua și va fi activă noaptea. Astfel, lucrarea se va modifica în funcție de lumină.

Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS) / strada Oituz
Alex Boca va construi în interiorul modulului o mini-bibliotecă, pe ale cărei rafturi se vor afla peste 100 de cărți din diferite domenii. Zilnic, Alex Boca va fi bibliotecar/curator și va oferi cărți pentru a fi consultate pe loc, încurajând cercetarea și dialogul liber. Proiectul are la bază ideea că imaginea unei comunități (sau a unui oraș) e reflexia legăturilor dintre indivizii care o formează și cultura lor generală.

Interstelar – Andreea Medar / Piața Mocioni
Andreea Medar va îmbrăca atât exteriorul, cât și interiorul modulului în oglindă, utilizând un material adesea folosit în butaforie, o oglindă elastică, acrilică. Interiorul obiectului va avea scris în alfabetul Braille, pe întreaga suprafață, un basm popular. Literele nu vor fi, însă, în relief, ci vor perfora oglinda, în spatele căreia va exista o sursă de lumină.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc Concertul de colinde „Alaiul colindătorilor – Colindăm Domnului Bun”. Spectatolul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Şag, respectiv Parohia Ortodoxă Română Şag. Magia colindelor de Crăciun va prinde viaţă duminică, 22 decembrie, de la ora 17,30, la Căminul Cultural...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Colindăm Domnului Bun”. Concert de colinde, duminică, la Şag
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Top