Mare atenție pe unde circulați și cât vorbiți la telefon! ANCOM că, dacă aveți serviciul de roaming activat și sunteți în apropiere de graniţă, este posibil să „săriți” pe o reţea din ţara vecină şi să plătiți inclusiv pentru apelurile pe care le primiți. În Timiș sunt aproape 40 de localități în această situație.
Roaming-ul involuntar poate aparea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României dacă utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei. Veți fi facturați pentru serviciile utilizate la tarife de roaming, iar dacă este vorba despre ţări care nu sunt membre UE, cum este cazul Serbiei, costurile vor fi însemnate. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a actualizat lista localităţilor de graniţă cu risc potenţial de intrare în roaming involuntar. În Timiș sunt aproape 40 de localități aflate în această situație, unele dintre ele pe „relația” cu Ungaria, unele pe Serbia, iar altele, și pe rețelele din Ungaria, și pe cele din Serbia. Este vorba despre: Periam, Sânpetru Mare, Igriș, Saravale, Sânnicolau Mare, Cenad, Dudeștii Vechi, Cheglevici, Cherestur, Beba Veche, Colonia Bulgară, Valcani, Nerău, Teremia Mică, Teremia Mare, Comloșu Mic, Comloșu Mare, Jimbolia, Cărpiniș, Checea, Cenei, Uivar, Otelec, Ionel, Foeni, Cruceni, Toager, Giera, Livezile, Banloc, Soca, Partoș, Deta, Denta, Gaiu Mic, Stamora Germană, Moravița, Gherman și Jamu Mare. Lista completă a localităților de graniță cu astfel de probleme poate fi consultată aici.
Cum puteți evita roaming-ul involuntar
- Selectați manual rețeaua
- Solicitați operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere
- Verificați la ce rețea sunt conectate telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat
Comentarii prin facebook