Timisoara are buget, cu metrou, fantana cantatoare, poduri si pasaje. A fost o singura abtinere

Nu s-a ținut cont de partide, vineri, la plenul CL Timișoara. Bugetul a fost votat aproape în unanimitate, notă discordantă făcând. Vor primi bani studiile de fezabilitate pentru metrou, sala polivalentă de 16.000 de locuri sau fântâna cântătoare, dar și o mulțime de lucrări de infrastructură, la școli sau spitale. Câte vor fi și realizate vom vedea la finalul anului. Au trecut și mai multe amendamente susținute de PSD.

Bugetul Timișoarei pe 2018 este de 1,42 miliarde de lei, cu 120 de milioane de lei mai puțin decât în anul precedent. El a fost votat vineri după-amiază în plenul CL și a trecut cu 22 voturi și o abținere. Aceasta s-a înregistrat în dreptul consilierului PMP Marius Dugulescu, astfel că „popularii” au făcut notă discordantă și la CL, după ce la CJ s-a decis, pe linie de partid, să nu fie susținut bugetul. S-a ajuns astfel în situația paradoxală ca vicepreședintele Roxana Iliescu să voteze împotriva bugetul al a cărui întocmire lucrase. S-a explicat apoi, de la PMP, că erau prea mulți bani pentru asistență socială și prea puțini pentru investiții. La CL, Dugulescu a susținut că ar fi vrut „mai mulți bani pentru situațiile critice din spitale și pentru oameni, nu pentru o fântână arteziană”.

Față de proiectul publicat pe site-ul PMT au fost votate în plen câteva amendamente. Astfel, la propunerea Executivului, au fost prevăzuți 800.000 de lei pentru concursul de soluții pentru Centrul de Artă, Tehnologie și Experimentare, așa-numitul Multiplexity, asumat ca partea a proiectului Capitală Culturală Europeană, iar 40.000 lei au fost alocați pentru documentația necesară reabilitării Pieței Victoriei. La propunerea liberalului Lucian Căldăraru a fost alocată suma de 15.000 de lei pentru SF și PT amenajare scuar Piața Mocioni, iar la cea a independentului Adrian Orza s-au alocat 15.000 lei pentru SF și PF realizare șase săli de clasă în construcții modulare de învățământ, inclusiv utilități, pe amplasamentul Liceului Waldorf. Simion Moșiu (PNL) a propus, și s-a aprobat, ca pentru exercitarea dreptului de preemțiune al PMT să fie alocați 500.000 de lei din buget și 1,5 milioane de lei credite de angajament.

Consilierii PSD, care pregătiseră 16 pagini de propuneri, au renunțat între timp la unele dintre ele, dar au reușit să treacă o parte dintre acestea. Este vorba despre SF, PT + DDE sală de sport pentru Grădinița cu program prelungit nr. 32 de pe str. Constantin Brăiloiu nr. 2, zona Girocului – 20.000 de lei; SF, PT + DDE creșă-grădiniță în cartierul Soarelui – 20.000 de lei; SF, PT + DDE grădiniță în zona Steaua – 20.000 de lei; SF, PT + DDE sală de sport pentru Școala Gen. 19 Avram Iancu de pe Bd. Cetății – 20.000 de lei; SF, PT + DDE teren de sport multifuncțional în zona Freidorf – 50.000 de lei; SF privind construirea unui teren de sport în incinta Colegiului Național Bănățean (centrală termică) – 10.000 de lei, construirea a trei fântâni cu apă potabilă pe str. Munteniei colț cu str. Martir Cernăianu, pe str. Cernea (Stadion, Negoiu și Vasile Pârvan) și pe str. Răscoala din 1970 colț cu str. României – 75.000 de lei; SF + PT cămin de bătrâni – 50.000 de lei. Social-democrații au vrut ca municipalitatea să renunțe la studiu pentru metrou, în favoarea unuia pentru un tren urban care să plece din Giroc și să meargă până la aeroport. Propunerea a căzut la vot, la fel ca și aceea referitoare la studiul de fezabilitate pentru o sală polivalentă de 16.000 de locuri. A rămas în buget și milionul prevăzut pentru fântâna cântătoare, dar au fost prevăzuți 75.000 de lei, tot la propunerea PSD, pentru amenajarea a trei fântâni în cartiere.

Cum se împart banii

Infrastructură rutieră

Suma alocată este de 135 de milioane de lei. Proiectele incluse în buget sunt cele începute în 2017: pasajul Jiul – 5,1 milioane lei, pasajul Popa Șapcă – 16,05 milioane lei, extinderea Căii Martirilor – 5,6 milioane lei sau amenajările de pe strada Versului – 2,4 milioane lei. În 2018 se intenționează demararea licitatiei de execuție pentru Pasajul Solventul și pentru lucrările care urmeaza să fie finanțate din fonduri europene: reabilitare și extindere linie de tramvai și tramă stradală Calea Bogdăneștilor, Stan Vidrighin, Bd. Cetății. Alte obiective sunt amenajarea Inelului 2 de circulație între str. Demetriade și Spl. Nistrului – strada Pestalozzi și două poduri peste Bega. Vor intra în licitație de execuție, cu finalizare în anii următori, extinderea la 4 benzi a str. Mareșal Constantin Prezan, extinderea străzii Gr. Alexandrescu, construcția Drumului Boilor, dar și amenajări precum Gr. Antipa – Margaretelor, Oituz-Popa Sapca. Vor începe reabilitările podurilor Eroilor – 2,4 milioane lei și Dragalina – 3,2 milioane lei.

Transport

La transport public, banii merg pentru finalizarea acordului cadru de reabilitare tramvaie – 18 tramvaie, pentru care este prevăzută suma de 41,2 milioane de lei. și pentru restul de minibuze – 5,3 milioane de lei. Va fi lansat acordul cadru multianual pentru 30-40 de tramvaie noi, cu finanțare mixtă din fonduri europene și buget local. Pentru modernizarea sistemului de ticketing este prevăzută suma de 500.000 lei, la fel ca și pentru „achiziții refugii călători”. Vor fi plătite mai multe studii de fezabilitate și proiecte tehnice: pentru amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete – 600.000 lei, amenajarea rețelei urbane de pistă de biciclete, faza a doua – 405.400 lei, linie nouă de tramvai Solventul – Gara de Nord – 250.000 lei, Inel IV Vest – 500.000 lei, Inel IV, închidere estică – 500.000 lei, Inel IV, închidere estică – 1,5 milioane lei, construcția de structuri de parcare în zona centrală, str. Gh. Dima – 200.000 lei, construcția de structuri de parcare în zona centrală, Bd. Brătianu – 200.000 lei, crearea de benzi dedicate transportului în comun – 200.000 lei.

Sănătate

La acest capitol este prevăzută suma de 82 de milioane de lei. Stația de epurare ape uzate de la „Victor Babeș” are alocată suma de 4,89 milioane de lei. Extinderea Corpului B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziologie și reabilitare clădire existentă la Spitalul „Louis Țurcanu” are prevăzute 17 milioane de lei, cărora li se adaugă încă 11,3 milioane pentru dotările de la noul corp de clădire. Construcția noului buncăr pentru aparatul de radio terapie al Spitalului Municipal are 2,9 milioane de lei. Sunt, de asemenea, prevăzute 11,9 milioane de lei pentru dotări la Spitalul Clinic Municipal de Urgență și 11,8 milioane de lei pentru dotări la Spitalul Clinic Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru noua maternitate de la Spitalul Municipal + Corpul Administrativ vor fi finanțate cu 500.000 lei. Vor continua lucrările de reparații – finalizarea reparațiilor la Clinica de Pneumologie până în vara acestui an, dar și la Spitalul Municipal – bloc operator și alte secții.

Educație

Aproape 11% din bugetul propriu, adică aproape 90 de milioane de lei sunt alocați secțiunii de educație. Vor începe lucrările de reabilitare la Liceul „Emanoil Ungureanu”, cu finanțare europeană în curs de obținere și la Liceul Brătianu (MIU), precum și extinderile de la școlile gimnaziale 13, 16, 25 și 30, dar și la Liceul „Vlad Țepeș”. Va fi reabilitat complet corpul de clădire al Colegiului Tehnic de Vest de pe strada Dragalina, distrus după furtuna din septembrie 2017 – 1,14 milioane de lei. Vor beneficia de reabilitare termică, înlocuire tâmplărie și instalații electrice și termice școlile generale 2, 24 și 25 și grădinițele PP11, PP27, precum și liceele „Henri Coandă” și Alimentar, suma totală fiind de 928.500 lei. Se vor demara lucrarile de extindere cu finanțare europeană la grădinița PP33 – 231.000 lei, dintr-un proiect estimat la 3 milioane de lei. În buget sunt prevăzute studii pentru extinderea mai multor școli, dar și bani pentru cumpărarea a 24 de construcții modulare, așa-zisele containere, pentru școlile 19 șu 30 și Moisil. Dotările pentru instituțiile de învățământ au alocată o sumă de peste 3 milioane de lei, în timp ce pentru bursele restante de anul trecut și cele din 2017 sunt prevăzute peste 6 milioane de lei. Cheltuielile de funcționare pentru grădinițe, școli și licee însumează 45 de milioane de lei.

Parcuri și spații verzi

Spațiile verzi și parcurile au alocate 38 de milioane de lei, din care peste o treime pentru dezvoltare. Lucrările la Parcul Central au 6,1 milioane de lei, iar cele de la Parcul Alpinet, 746.340 de lei. Șantierul de la Parcul Civic are 3 milioane de lei, iar mult promisul skatepark din Parcul Central, 1,3 milioane de lei. Este în pregătire un proiect cu finanțare europeană pentru amenajarea unui important sector degradat din Pădurea Verde ca pădure-parc, în zona spitalului de cardiologie. Vor continua, de asemenea, reparațiile și modernizările de la locurile de joacă, iar spațiul verde din vecinătatea Muzeului Satului va fi transformat în zonă de picnic.

Sport

Primăria Timișoara dă și în 2018 bani pentru deja celebra sală polivalentă de la Baza 2. Suma alocată pentru această construcție începută acum 7 ani este de 1 milion de lei. Pentru studii și proiecte sunt 1,74 milioane de lei. Iată câteva: SF și PT complex sportiv zona Lipovei – 178.270 de lei, complex sportiv în Calea Buziașului, cu teren de rugby/fotbal, tribune și amenajări exterioare – 510.000 lei, SF și PT complex sportiv de agrement Calea Șagului – 254.000 de lei. Primăria mai vrea să plătească 400.000 lei pentru SF și PT pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri, dar și 100.000 de lei pentru SF pentru un aquapark în zona Ovidiu Balea.

Cultură

Centrul Cultural Mărășești, adică fosta clinică de dermatologie, are alocată suma de 1 milion de lei. Va fi lansat, în acest an, și concursul de soluții pentru Turnul de Apă Iosefin – Centru Cultural, pentru care este prevăzută suma de 315.000 lei. De asemenea, există filă de buget pentru „consolidare, conservare și refuncționalizare” pentru Sinagoga din Fabric, cu 200.000 lei. Serviciile de proiectare – reabilitare a cinematografelor au alocată suma de 443.900 lei. Sunt prevăzuți bani și pentru Palatul Culturii, dar și pentru documentatația (DALI+PT) necesară reabilitării complete a Filarmonicii Banatului, care costă 500.000 lei. Va fi lansat și concursul de soluții pentru Centrul de Artă Tehnologie Experiment. Dotările pentru teatrele german, maghiar și filarmonică vor scoate de la bugetul local 3,2 milioane de lei. O sumă de 50.000 de lei va fi destinată pentru realizarea unei replici din bronz a bustului lui Emanuil Ungureanu, care va fi amplasat în Piața Huniade, pe vechiul soclu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Top