Primăria Timișoara se pregătește să ofere societății Horticultura monopol pe activitatea de dezinsecție și deratizare, pe următorii patru ani. Primul pas a fost făcut în ultimul plen, când a fost aprobată oportunitatea de delegare. Suma nu va fi de neglijat, dacă ținem cont că, în trei ani, PMT a plătit pentru servicii de acest gen peste 14 milioane de lei.
În vara trecută, Primăria Timișoara reușea să încheie un contract cu un operator specializat, pentru dezinsecție și deratizare. Acesta a fost adjudecat pentru aproximativ 40.000 de euro și a expirat sâmbătă, 24 februarie. Anterior, municipalitatea nu mai avusese un astfel de contract din toamna lui 2013, de când licitația organizată a fost contestată unicul ofertant, Romprest Servicii SA, care nu îndeplinea condițiile din caietul de sarcini și a fost descalificat. Firma a dat primăria în judecată, iar procesul s-a încheiat după mai bine de trei ani. Acum, Primăria Timișoara a decis să renunțe la ideea unei licitații, optând, în schimb, pentru delegarea prin gestiune a acestui contract de dezinsecție și deratizre.
Primul pas a fost făcut în cel mai recent plen, când, fără discuții, consilierii locali au votat proiectul privind „aprobarea Studiului de Oportunitate, Caietului de sarcini, Acordului cadru şi Contractul Subsecvent privind delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe domeniul public al Municipiului Timişoara”. Urmează aprobarea propriu-zisă a contractului către Horticultura SA, societate a Primăriei Timișoara. „Nu mai suntem legați de procesul care ne-a ținut pe loc 3 ani. Am câștigat definitiv și, prin urmare, o să avem deratizare și dezinsecție. Se face prin delegare către Horticultura. A fost aprobată oportunitatea de delegare. Nu mă pricep în domeniu, nu știu de ce ar mai avea nevoie Horticultura, dar se ocupă de spațiile verzi, unde sunt și insectele, și rozătoarele…”, explică primarul Nicolae Robu.
„Varianta prin care serviciul este prevăzut a fi realizat prin gestiune delegată este mai avantajoasă, deoarece nu necesită investiții majore în baza tehnico-materială, operatorul vine cu personal calificat, experiență în efectuarea unor astfel de activități, preluând astfel și majoritatea riscurilor (…) Gestiunea delegată prezintă avantajul încheierii contractului de servicii de valori relativ mari, posibilitatea amortizării investițiilor pe parcursul derulării contractului, tarife ofertate optime, raport optim între tarife (mici) și calitate (ridicată) a serviciilor”, se precizează în motivarea proiectului votat de CL. De unde are Horticultura experiență de deratizare și dezinsecție este o întrebare care va primi răspuns altă dată. Iată care sunt și argumentele juridice pentru care s-a ales această variantă: „PMT deține controlul, intervenția directă și imediată asupra acestui domeniu de activitate; orice incident care se petrece pe suprafețele ce fac obiectul delegării de gestiune și care are ca efect implicații materiale, penale, este responsabilitatea operatorului economic, CL Timișoara transferând total această obligație. Se vor evita eventualele conflicte (potențiale cereri de chemare în judecată, contestații etc) care pot interveni cu operatorii privați”.
Suprafața pe care trebuie să se facă tratamente terestre include parcuri, scuaruri, spații verzi, Pădurea Verde, perdele forestiere – 1,9 milioane mp, locuri de joacă – 91.930 mp, Canalul Bega, bălți, lacuri și ștranduri – 243.600 mp și aliniamente stradale – 7,9 milioane mp. De asemenea, trebuie făcute tratamente aeriene pe 13,3 hectare. Mai trebuie spus că, în perioada 2011-2013, municipalitatea a plătit, pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe domeniul public 14,4 milioane de lei, sumă care include TVA. Durata gestiunii delegate este de 4 ani. Horticultura are, până în 2019, contract cu PMT pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor din unele zone ale orașului. Sub „umbrela” sa intră, printre altele, Calea Circumvalaţiunii – Calea Aradului – str. Demetriade – str. Mihail Kogălniceanu – str. Dacilor – str. Ştefan cel Mare – str. Pestalozzi – str. Ofcea – str. Daliei – str. Cornelia Sălceanu – str. Cluj – Bd. Eroii de la Tisa – Bd. Victor Babeş – Bd. Mihai Viteazu – strada Virgil Madgearu – strada Alexandru Odobescu – Bd. 16 Decembrie 1989 – Bd. General Dragalina – Bd. Republicii şi Bd. Simion Bărnuţiu, inclusiv Calea Lugojului până la ieşirea din Timişoara. Valoarea contractului pentru acest lot, pe toți cei patru ani, este de 61 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Și nu. Horticultura nu-și va cumpăra elicopter! „Nici vorbă să-și ia elicopter, și până acum cei care făceau cu elicopterul îl închiriau”, a conchis primarul Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook