Fotbalul timișorean, între orgolii și mediocritate

La finalul acestei săptămâni se dă startul unei noi ediții a Ligii I la fotbal. O competiție care, de această dată se va disputa fără nicio echipă din Timișoara, după retrogradarea CMPDTP (Cea Mai Poli Dintre Toate Poli), cum a fost botezată ACS Poli de „tătucul” ei. Dacă în urmă cu nici un deceniu la Timișoara veneau Manchester City, Ajax, Stuttgart sau fotbaliști ca Luis Suarez, David Silva, William sau Mandzukic, acum vor veni Afumați, Clinceni sau Balotești. Iar iubitorii de fotbal vor putea vedea astfel de echipe chiar de trei ori în viitorul sezon. Și asta fiindcă Timișoara va avea nu mai puțin de trei echipe în eșalonul secund, o situație oricum bizară.
liviu dragnea
Cum s-a ajuns aici se cam știe. În 2012 se producea „marea schismă” în fotbalul timișorean. ACS Poli, cu primarul Robu patron neoficial ,alegea calea scurtă și pornea din Liga a II-a, în timp ce echipa suporterilor, ASU Poli, începea urcușul din Liga a V-a. Iată că, după șase ani, cele două echipe se regăsesc exact acolo de unde pornea ACS. Având un management defectuos, o implicare păguboasă a primarului „Știe-Tot” prin măsuri inepte (de exemplu, mazilirea lui Ionuț Popa), dar și probleme financiare, ACS Poli vrea s-o ia din nou de la capăt. Numai că lucrurile sunt extrem de diferite față de acum șase ani. Atunci erau bani, erau entuziasm și erau speranțe. Acum sunt numai datorii, începând cu ANAF, jucători, angajați, iar greul va veni când vor trebui returnați banii primiți de la primărie.

Și aici ajungem și la o altă chestiune, respectiv legislația strâmbă din România sau modul în care este aplicată. Dacă alte primării sau consilii județene au avut voie să investească în fotbal, la Timișoara nu s-a putut. Că în alte părți s-au găsit alte modalități, nici nu contează. Contează dacă ai sau nu voie să investești în fotbal. Dincolo de datorii imense, problema echipei este și faptul că e ocolită de spectatori. Dacă și în prima ligă bătea vântul prin tribunele lui „Dan Păltinișanu”, acum va fi mai mult decât dezolant. Or, fotbalul se joacă (și) pentru public, nu e un joc de societate practicat în spatele ușilor închise. Una peste alta, situația de la ACS e albastră rău.

Nici la ASU nu curge lapte și miere. Și acolo sunt probleme interne, unii finațatori s-au retras, banii sunt puțini, în consecință nu se pune problema unei promovări. Plus a cam dispărut entuziasmul începuturilor, în Liga a II-a venind chiar mai puțini spectatori decât într-a V-a. E adevărat se tot vorbește de o implicare financiară a CJ Timiș (atenție, acționar la ACS Poli!), tot în numele unei bătălii politice, dar nimic nu e sigur până acum. Oricum, și cei de la ASU și-au făcut un titlu de glorie că sunt „fără patroni”, lucru care nu știu cât îi poate ajuta.

A treia echipă din Liga a II-a este Ripensia. Cea mai curată dintre cele trei, „Ripi” a pornit chiar din Liga a VI-a când ACS Poli era în a II-a și acum se vor întâlni pe teren. Cu un nou investitor, „Ripi” foarte probabil va mai urca câteva trepte în clasament, dar e greu de crezut că va bate pentru primele locuri. În concluzie, avem trei echipe în eșalonul doi, toate cam de mijlocul clasamentului și fără pretenții mari. (Pardon, Robu vorbește de o nouă promovare. Dar tot el vorbea de cupe europene în sezoanele când Poli retrograda!)

Se putea face mai mult pentru fotbalul din Timișoara? Se putea face o fuziune, cum s-a tot discutat în multe cercuri? Teoretic, da. Practic, avem de-a face cu atâtea orgolii din toate părțile, că acest lucru pare imposibil. Atâta timp cât aceste orgolii vor fi deasupra interesului fotbalului timișorean, ne vom zbate în mediocritate. Nu mai spun că, pe lângă o asociere, e nevoie și de un investitor căruia să i se ofere unele condiții, facilități. Or, și la Robu, și la echipa galeriei a devenit parcă un titlu de glorie că nu se doresc patroni. N-ai patroni, n-ai bani. N-ai bani, n-ai performanță! Simplu, precum mediocritatea fotbalului timișorean.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Druckerul din Mehala a spus: (iulie 18th, 2018 at 17:13 )

Ce stiti voi ?…eu merg doar cateva sute de metri si ajung la granitza , cum care ?…dintre Mehala si Ronatz f,tui , apoi merg la fostul stadion ” Electromotor ” si vad pe CAMPIONII ROMANIEI…la rugby , care ii problema ? acolo barem vad niste campioni , si astia cam fara bani , dar sunt CAMPIONI !…vad ca despre ei nu prea scrieti nimic , care o fi cauza ?

Poli 21 a spus: (iulie 18th, 2018 at 17:15 )

Ino baiete, in multe momente imi pun intrebarea daca scri inainte sau dupa betie .

Daniel a spus: (iulie 18th, 2018 at 18:35 )

Oare cui îi era dor de acest papagal.. (Brancovan????).

cucuveaua movulie a spus: (iulie 18th, 2018 at 19:21 )

Echipa suporterilor?Stai sa-i vezi dupa 3-4 etape pe teren propriu cati suporteri sunt,pana acum i-au prostit pe toti ca ei sunt miezul,de data asta va vedea intreaga tara ca atat de trambitata echipa a suporterilor se rezuma la maxim 5sute de insi,mare parte din ei provenind din fostul nord.

anteconbega a spus: (iulie 19th, 2018 at 08:07 )

Dragă Drukere, să ştii că nu există graniţă între Mehala şi Ronaţ, pen’că Mehala, Ronaţ şi Blaşcovici sunt un tot, e vorba un singur cartier, făloasa Mehală. Uite o imagine de acum peste o jumătate de secol: adevăratul fost stadion Electromotor se afla pe locul unde sunt azi blocurile turn de la intersecţia Circumvaluţiunii cu Calea Bogdăneştilor (Mareşal Ion Antonescu). De la geamurile caselor de peste drum (Bogdăneştilor) se puteau vedea meciuri de fotbal, dar şi curse de dirt-truck, pe zgură-vara, pe gheaţă-iarna, moto sport inventat în SUA înainte a primului război mondial. Martor poate fi Gheorghe (Ghiţă) Dina, (Bogdăneştilor 1), fost fundaş lateral la Ştiinţa Timişoara în anii 60-70 sec. XX. În rest, de mare acord cu rugbyul din Ronaţ.

herzogheria a spus: (iulie 19th, 2018 at 12:11 )

inteleg citind printre randuri comentariul lu’ brancovan ca, ei „suporterii” (adica herzog), ar vrea banii primariei, nu ar zice nu, dar… , dar conducerea si deciziile sa le ia herzog si apropiatii sai adica apropiatii psd?! gresesc brancovane? desi nimeni nu stie cine decide la asu, cine stabileste atrenorul, cine alege managerul cine face strategia clubului? concret cine decide? Serban? Herzog? V.Putin? psd? cine cum?
daca tot scrie brancovan comentarii uriase la toate articolele poate ne explica si noua cine decide la asu si cum au fost pusi acei decidenti? am vrea si nume concrete dac nu cerem prea multa transparenta!
poate ne spune si cine sunt finantatorii? firmele si sumele oferite? atunci vedem si noi cat la suta da herzog din buget, cat la suta upt, cat la suta patronu x sau y, vedem si noi daca patroni au legaturi cu vre-un partid etc!

INO a spus: (iulie 21st, 2018 at 13:44 )

S.P.P.!STAȚI LINIȘTIȚI ROBU LUCREAZĂ CU LENTILA LA ACS ȘI VA ZICE VEDEȚI FOTBALUL TIMIȘOREAN CE VALOARE TREI ECHIPE PLUTITOARE FĂRĂ VREO PERSPECTIVĂ DE PROMOVARE!SE URMĂREȘTE PROMOVAREA ACS ULUI ECHIPA LUI ROBU DE SUFLET!…..

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

mihai constantin a spus: (iulie 22nd, 2018 at 12:21 )

Da,acum avem 3 echipe de tot rahatul,in B,dar si 2 stadioane de la care transmisile Tv sunt mizerabile!!! Chiar nu se poate face nimic,ca aceste camere de transmisie,sa fie ridicate macar la vreo 6-7m?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Meciul din runda a 11-a, un adevărat derby de Vest a avut de toate: goluri spectaculoase, răsturnări de scor și o partidă cu suspans până în ultima secundă. Oaspeții au început mai bine și au fost în față aproape 20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, egalată în ultima secundă!
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup de la Monaco”. O investigație recentă arată cum Grindeanu și Simonis au beneficiat de zboruri private de lux, în valoare de zeci de mii de euro, finanțate de românii țepuiți de schema Nordis. Deși, în fața întrebărilor presei, ambii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Top