Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Județean face prima victimă. Medicul Horia Pleș va fi eliberat din funcția de șef al Clinicii de neurochirurgie, după ce s-a constatat că și-a trimis pacienții să facă tomografii sau RMN-uri la o firmă la care este asociat și care avea contract cu SCJUT.
Corpul de Control al MS s-a aflat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara în perioada 21-24 mai. S-a constatat astfel că, în ultimii cinci ani, între SCJUT şi SCM Neuromed, societate la care neurochirurgul Horia Pleș este asociat, au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât şi contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic. Altfel spus, pacienți internați la Județean erau transportați pentru efectuarea unor investigații la sediul companiei private.
În perioada 2008-2013, spitalul a plătit către Neuromed 899.823 lei pentru servicii de transport, respectiv 3,06 milioane lei pentru servicii de diagnostic imagistic. Banii au fost achitaţi de spital din sumele alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş. „Conf. dr. Horia Pleş s-a aflat în poziţia în care a recomandat bolnavilor internaţi examinări tomografice care au fost efectuate la firma la acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese. De aceea, în urma raportului pe care l-am primit, îi cer managerului spitalului să-l înlocuiască din funcţie pe medicul Pleş”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
Ministrul va sesiza Camera de Conturi Timiş, pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare privitoare la încheierea şi derularea contractelor încheiate de spital cu SCM Neuromed, dar și ANI, în privinţa eventualului conflict de interese al conf. dr. Horia Pleş, ca şef al Secţiei de Neurochirurgie şi asociat la SCM Neuromed.
De multă vreme, pacienții internați la Județean sunt duși pentru tomografii sau RMN-uri în afara unității sanitare sau plătesc din propriile buzunare diverse analize efectuate în laboratoare externe. Asta, deși spitalul are și tomograf, și aparat de RMN, și laborator performant. De multe ori însă, tomograful și RMN-ul nu funcționează, iar laboratorul nu are reactivi pentru analizele mai speciale.
Comentarii prin facebook