3 August este Ziua Timișoarei din 1999, din momentul în care se împlineau 80 de ani de la momentul intrării trupelor româneşti în orașul de pe Bega, respectiv instaurarea administraţiei româneşti.
La mijlocul anului 1919, Banatul istoric era o zonă fierbinte a Europei postbelice şi a ocupat un loc important în timpul discuțiilor Conferinţei de Pace din Paris, unde, din considerente politice, s-a decis dezmembrarea acestei provincii. S-a stabilit că sârbii se vor retrage spre vest, astfel că militarii au părăsit Timișoara pe 27 iulie 1919. O zi mai târziu, dr. Aurel Cosma, prefectul judeţului Timiş-Torontal, a decretat preluarea puterii. Pe 1 august au ajuns la Timișoara primii jandarmi români, iar pe 3 august au intrat în oraș unitățile Armatei Române, condse de colonelul Virgil Economu.
„Duminică în 3 August 1919 trupele române, sub comanda colonelului Economu, intră în Timişoara, în uralele nesfârşite ale populaţiei entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recaşului. La vama oraşului, trupele sunt întâmpinate de o mulţime imensă, îmbrăcată în haine de sărbătoare (…) Mulţimea însoţind pe crainicii unei ere nouă, ajunge în Piaţa Unirii, unde protopopul ortodox român Ion Oprea salută pe eliberatori şi-i asigură de neţărmurită dragoste frăţească. Banatul e pe vecie unit cu România”, scrie dr. Nicolae Ilieşiu, în lucrarea sa „Timişoara, monografie Istorică”.
Din cauza situaţiei speciale a Banatului, momentul sosirii trupelor românești a fost cunoscut doar cu trei zile înainte. Cu toate acestea, mărturiile vremii consemnează că la sărbătoarea de la Timișoara au fost prezenți peste 100.000 de oameni, din întregul Banat.
Comentarii prin facebook