Una dintre cele mai cunoscute firme de construcții din Timișoara, SC Saiftim SA, a intrat în insolvență din 6 mai, la puțin timp după ce a încasat de la primărie aproape patru milioane de euro. Astfel, toți creditorii firmei – și nu sunt puțini – au rămas cu buzele umflate. Firma este condusă de vicepreședintele PSD Timiș, Ovidiu Brânzan, iar printre acționarii principali se numără și Bega Turism a fraților Cristescu.
Cu toate că nu deține decât 10,33% din acțiunile firmei, vicepreședintele PSD Timiș Ovidiu Brânzan, fost ministru al Sănătății în Guvernul Năstase, este cunoscut în oraș drept omul care controlează SC Saiftim. De fapt, el deține și calitatea de președinte al Consiliului de Administrație al Saiftim. Firma a fost abonată la nenumărate contracte cu Primăria Timișoara, mai ales în perioada în care instituția era condusă de Gheorghe Ciuhandu, iar viceprimar responsabil de Direcția Edilitară era PSD-istul Sorin Grindeanu. În 2012, firma avea la activ 18 contracte cu instituții publice, din care 11 cu primăria lui Ciuhandu și Grindeanu. Potrivit unui articol din ziarul Puterea, aceste contracte totalizau, la vremea respectivă, suma de 38 de milioane de lei, ceea ce însemna, pe atunci, aproximativ 10 milioane de euro. Ultimul mare contract cu Primăria Timișoara a fost finalizat cu puțin timp în urmă. Este vorba de Incuboxx, un centru IT ridicat lângă pasajul Jiul, pentru care municipalitatea a virat în conturile Saiftim 17,7 milioane de lei, adică aproximativ patru milioane de euro. Se pare însă că, odată cu venirea primarului Nicolae Robu, Saiftim nu s-a mai lipit așa de ușor la contracte cu administrația locală.
Incuboxx, inaugurat pe 18 aprilie, pare să fi fost ultima mare lucrare cu primăria. Din păcate pentru cei șase subcontractori ai Saiftim la această lucrare, banii n-au ajuns și în conturile lor. Asta fiindcă, pe data de 22 aprilie, firma bucureașteană Valrom Industrie a solicitat intrarea în insolvență a SC Saiftim. Cererea a fost acceptată pe 6 mai de Tribunalul Timiș, în litigiu intervenind, în nume propriu, și firma Bega Turism, divizie a Bega Grup, deținută de celebrii frați Emil și Marius Cristescu. Ar mai trebui spus că Bega Turism deține 22,35% din acțiunile Saiftim. Cel mai importamt acționar al Saif-tim este Victor Imobiliar Business Development, cu 32,99%.
De fapt, la decizia judecătorilor de admitere a insolvenței, apelul a fost făcut de Bega Grup, nu de Saiftim. Următoarea dată în acest litigiu a fost fixată pe 11 septembrie a.c. O dată intrată în insolvență, Saiftim nu mai este obligată să facă plăți pentru debitori, printre care se numără și subcontractanții de la Incuboxx, și anume: SC Flexik Automation, SC Conselectrificare Instal, ML Construct, A&B Trade co, RSD Construct, Tot Izolații. Mai trebuie spus că, numai în luna aprilie, mai multe firme au cerut executarea silită a SC Saiftim, solicitările fiind aprobate. Dintre aceste firme amintim: SC Anca Electric Systems, SC Power Team, SC Best Instal, SC Readymix, SC VCP Intermediere, SC Dynamic Selling Grup, SC Urarom, SC Indfloor Group, SC Euromobille etc.
Comentarii prin facebook