Dr. Bogdan Fondrea: „Un stomatolog bun este un om responsabil, corect si in continua perfectionare”

Dr. Bogdan Fondrea, dețineți una dintre cele mai mari și reputate clinici de stomatologie din vestul României, Dental Design din Timișoara. Cum ați ajuns la această performanță, atât de tânăr?

Totul a început cu o scurtă oprire în Timișoara, în drumul meu spre străinătate. Aceasta avea să se dovedească, ulterior, primul popas din calea destinului, dacă pot spune așa. Mi-a plăcut orașul, mi-au placut timișorenii, am simțit că destinația mea se afla chiar la acest „popas”. Încet-incet, am ajuns, de la a fi angajat într-un cabinet și a avea un pacient pe zi, să am clinica Dental Design, cu tot ce înseamnă ea în prezent. Toate s-au legat, am fost norocos. Timișoara mi-a dat motivul să nu plec atunci din țară și să dau o șansă României. Această șansă mi-a fost întoarsă, iar materializarea Dental Design este dovada vie.
Nu aș vrea să se înțeleagă că a fost ușor, din contră, a fost o muncă asiduă, dublată de o dorință acerbă de a face ceea ce îmi plăcea, și anume stomatologia. Dental Design este încununarea acestor ani de muncă.

fondrea1

Care a fost acel moment definitoriu din viața dumneavoastră, în care v-ați spus că vreți să fiți dentist?

Totul a început încă din copilarie. Îmi amintesc cu drag zilele de vară, petrecute la țară, când alergam în natură cu câinele, prindeam pești și mâncam cirețe cocoțat pe crengi, mă ascundeam sub căpița de fân și colecționam, cu mult sârg, insecte, iar în casă intram doar când afara era deja întuneric și eram sleit de puteri. Cred că am avut, încă de pe atunci, o curiozitate accentuată pentru… dinți. Am ales această specializare de mic, de când îmi strângeam dinții de lapte. Nu-i puneam sub pernă să primesc bani de la Zâna Măseluță, ci îi țineam pentru că îmi plăceau. Și acum îi am.

În plus, am avut norocul de a avea un dentist care îmi plăcea foarte mult, care îmi explica ce făcea și care mi-a insuflat pasiunea pentru acest domeniu. Eram încântat să aflu ce taine se ascund în spatele noțiunii de „dentist”, atât de înspăimântătoare pentru unii copii, dar, totuși, atât de fascinantă pentru mine. Numele lui este dr. Enescu și îi mulțumesc! Acum încerc și eu să urmez exemplul lui, să explic și eu, la rândul meu, celorlalți ce presupune această profesie.

Sunteți în permanent contact cu cititorii pe blogul personal, cum reușiți să faceți față, pe lângă provocarile de zi cu zi, la miile de oameni care vă scriu despre problemele cu care se confruntă?

Am avut, spun eu, norocul și inspirația să am alături de mine o echipă de adevărați profesioniști, de la manager, la doctori, la asistente, întreg personalul este la înălțimea așteptărilor mele și vă mărturisesc că am așteptări mari. Gestionarea timpului este factorul cheie în zilele noastre, iar dacă înțelegi că pentru a reuși să faci tot ceea ce ți-ai propus este nevoie să delegi atribuții fiecăruia, vei putea să-ți faci și meseria cu succes și să te ocupi de timpul liber cum dorești, în cazul meu o mare parte din acest timp fiind dedicată blogului.

Pentru mine blogul este foarte important, deoarece mă ajuta să fiu mereu ancorat la problemele cu care se confruntă cei din jur, să ofer un sfat atunci când este posibil. Sunt în permanent contact cu cititorii, atât prin intermediul materialelor pe care le scriu pentru ei, tocmai pentru a le oferi cât mai multe informații utile, cât și prin intermediul comentariilor ca răspuns la întrebările lor. Până acum, am ajuns la aproape 6.000 de comentarii, iar acestea sunt în continuă creștere, dovadă că oamenii sunt foarte dornici să afle cât mai multe lucruri despre modalitatea în care își pot rezolva problemele dentare, iar acest lucru mă bucură.

Care credeți că este situația românilor la capitolul „dantură”? Se vorbește foarte mult de probleme mari, comparativ cu alte popoare europene. Credeți că sistemul de asigurări poartă vreo vină în acest sens?

Majoritatea problemelor apar la pacienții care au copilărit în perioada comunistă, deoarece ei s-au confruntat cu o imagine denaturată a profesiei de stomatolog, cauzata, în principal, de nivelul scăzut al acestui domeniu în acea perioadă. Pot spune că, acum, lucrurile s-au schimbat. La fel ca și în alte ramuri ale medicinei, România beneficiază de un număr foarte mare de profesioniști, de o tehnică avansată, la fel ca în Europa occidentală. Din păcate, încă plătim repercusiunile stomatologiei comuniste.

Un alt factor este și nivelul de trai, mult sub nivelul altor state europene. Este foarte dificil, întrucât eu, ca dentist, trebuie să investesc în materiale, aparatură, tehnică de nivel european, iar salariul pacientului este plătit la nivel autohton. Cu toate acestea, este vorba de sănătate, iar cum aceasta este primordială, deși fac eforturi considerabile, oamenii au înțeles că trebuie să aibă grijă de dinții lor la fel cum au de fiecare alt organ al corpului lor. Educația este foarte importantă.

Aveți tendința, uneori, să vă supărați pe pacienți pentru că nu au grijă de dinții lor?

Nu! Aceasta este treaba fiecăruia. Eu îl ajut pe fiecare în felul în care vrea să fie ajutat. Consider că relația medic – pacient trebuie să fie bazată pe respect, deci o astfel de atitudine mi se pare nelalocul ei. Trebuie să-i explici pacientului care sunt beneficiile unei intervenții, care sunt riscurile, ce poate face pentru a-și îngriji cum trebuie dantura și care este proiecția de viitor. Un stomatolog bun, un medic bun, în genere, este un om responsabil, corect și în continuă perfecționare.

fondrea

Prin intermediul blogului, încercați să le explicați oamenilor ce înseamnă stomatologia, să le dați răspunsuri la problemele dentare pe care le au, însă, de multe ori, pentru români stomatologia se practică doar la nivel de urgență, în sensul că ne prezentăm la dentist doar când ajungem la un nivel insuportabil de durere sau dinții afectați nu mai pot fi salvati. Ce credeți că s-ar putea face pentru a conștientiza populația în acest sens?

Educația este esențială. Mă bucur să văd că lucrurile evoluează în această direcție, că oamenii încep să înțeleaga ce importantă este prevenția. Ar trebuie să existe mai multe programe educative în grădinițe și școli. Clinica Dental Design s-a implicat voluntar în trecut în astfel de programe, avem medici specializați în pedodonție și avem în plan și alte acțiuni dedicate prevenției.

Vorbeam de prevenție… Care este vârsta la care trebuie să mergem pentru prima dată la dentist?

Cred că la trei ani este bine să se facă prima vizită la dentist. Experiența la dentist trebuie să fie una firească, fără amenințări, fără asigurări, fără recompensări. Uneori, teama de dentist și, în consecință, amânarea rezolvării unor probleme vin tocmai din atitudinea greșită a părinților față de acest subiect.

Implanturile au devenit cea mai actuală alternativă de înlocuire a unui dinte lipsă. Ce presupune această procedură din punct de vedere medical, dar și al costurilor?

Din punct de vedere medical, este vorba de o intervenție minim invazivă, care proteajează sănătatea dinților alăturați și menține structura osoasă. Uneori, pacienții se sperie de prețul unui implant, dar lucrurile nu trebuie să stea așa. Gândiți-vă că o lucrare clasică prespune pilirea, pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă, a cel puțin alți doi dinți, posibil tratamente de canal și noii dinți din materialul ales, astfel că ajungem la un cost similar, dacă nu, de multe ori, chiar mai mare. Este, însă, alegerea fiecăruia, iar rolul nostru este să explicăm atât beneficiile, cât și dezavantajele fiecăreia dintre proceduri.

Există, de asemenea, o raportare, în special în rândul tinerilor, la „zâmbetul hollywoodian”. Tot mai mulți își doresc un zâmbet perfect, dinți perfect aliniați și de un alb imaculat. Se pot obține asemenea rezultate?

Perfecțiunea ține de fiecare om în parte. Din punct de vedere estetic, epoca și cultura în care trăim pun, într-adevăr, o mare presiune pe tineri. Eu, ca dentist, trebuie să execut corect procedura din punct de vedere medical, astfel încât pacientul să fie mulțumit atât din perspectiva sănătății, cât și din cea estetică. Asemenea rezultate se pot obține, însă trebuie sa avem în vedere structura dentară a fiecăruia. O metoda des folosită pentru a obține zambetul despre care vorbiți sunt fațetele Lumineers. Acestea sunt fațete ceramice, produse în California, personalizate pentru fiecare pacient în parte, cu care se pot obține rezultate cu adevărat spectaculoase.

Aveți vreun sfat pentru cei care vor citi acest interviu?

Sfatul meu este să se informeze cât mai mult, să nu se teamă să pună întrebări și, mai important decât ceva ieftin și rapid, să se gândească la imaginea de ansamblu pe termen lung.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

presa internationala! a spus: (septembrie 16th, 2013 at 17:20 )

Publicitate pe bani grei pentru un stomatolog si businessul, sau, care a poposit din intamplare si din interes material la Timisoara. Exista absolventi ai Universitatii de Medicina Dentara din Timisoara, stabili in urbe din frageda pruncie, care au absolvit Universitatea cu medie maxima, au rezidentiate in specialitati si doctorate neplagiate, au cabinete dotate cu tehnologii moderne, laseri s.a. si personal performant. Lor, cine, care presa, din Bucuresti, Roma, Paris, Londra, le va face binemeritata publicitate?!…

Andreea a spus: (septembrie 16th, 2013 at 18:22 )

Ce stupid ce spui tu presa internationala! :))))) Omul asta ne ofera nou informatii gratis, scrie pe blogul lui si ne raspunde la intrebari tot gratis, mentine o relatie frumoasa cu presa si tu dai din gura aiurea. Bine ca sunt medici impamanteniti, pe care i-au facut mama si tata, la randul lor stomatologi, tot stomatolog si face meseria asta pt bani, prost si fara pasiune. Aualeu, cata rautate! Multumim, domnule doctor pentru sfaturi si nu luati in seama toti neavenitii

soimul banatean a spus: (septembrie 16th, 2013 at 19:08 )

facultatatea este de medicina dentara, iar medicul DENTIST!
nu are nimic de-a face cu…stoma/cul.
in rest dl dr. e ok
tarifele mai mici va rugam…

Dunei Adrian a spus: (mai 18th, 2017 at 10:45 )

Apel nesecret , către domnul dr Bogdan Fondrea , medic specialist stomatolog , aș vrea ca să fiu programat la dănsul ptr consult medical stomatologic . Eu am crescut orfan chiar din prima zi din viață fiind pensionar de invaliditate accentuat încă din anul 2002 . Vă las nr meu de telefon : 0748579850 . Vă mulțumesc ptr înțelegere . Cu considerație Adrian Dunei

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top