Un pod prea indepartat sau fara patos despre faptele primarului Robu

15 septembrie. 1 octombrie. 15 octombrie. 1 noiembrie. 15 noiembrie ș.a.m.d. Nu, nu sunt zilele unor sfinți sau „libere” pentru angajații la stat. Sunt termenele date de primarul Nicolae Robu pentru deschiderea Podului Michelangelo. Se pare însă că nu va fi gata nici măcar pe 15 decembrie, unul din ultimele „target”-uri fixate de edil. Problema este cine l-a pus pe Robu să facă aceste promisiuni, când era clar pentru orice trecător, fără să aibă vreo tangență cu construcțiile, că, măcar primele termene, erau de domeniul fantasticului? Firmele de construcții? Poate. Dar trebuia Robu să le creadă pe cuvânt? Nu trebuie să-i ceri primarului să se priceapă la toate, dar ar trebui să aibă lângă el oameni care se pricep punctual pe un domeniu și pot să-și dea seama de dimensiunea lucrării. Există în primărie o ditamai Direcție Tehnică, având în frunte un mega-specialist în persoana lui Culiță Chiș. El i-o fi spus primarului că aceste termene sunt rezonabile?

Pot să înțeleg că în fibra oricărui politician există această latură a promisiunilor fără acoperire. Dar, pe un temen rezonabil, mai lung, în speranța că ‚bizonii” vor uita. Robu promite însă pe termen scurt și foarte scurt, cu riscul de-a ajunge ridicol. Cine îl mână în această luptă? Cine îl „ajută” să facă aceste promisiuni fantasmagorice? În condițiile în care vremea chiar a fost bună și nu se poate da vina pe ea. În cazul podului Michelangelo, prea a dezamăgit multă lume cu aceste promisiuni repetate, riscând ca pe viitor să pățească – precum Petrică cu lupul – să nu mai fie crezut nici măcar atunci când spune un lucru real.

Una peste alta, cred că Robu are două mari probleme. Una ține de comunicare. Nu știe să comunice și, mai ales, nu știe să dialogheze. Se enervează foarte repede când cineva nu este de acord cu părerea lui. Vede în jur numai conspirații, numai ziariști plătiți să-l critice, numai isterie. Uneori ajunge să jignească. Dacă nu în calitate de primar, cel puțin ca politician, el ar trebui să fie mult mai maleabil din acest punct de vedere. Chiar și în cazul în care ar fi, într-adevăr, doar conspirații și ziariști blătuiți în jurul lui, ar trebui să strângă din dinți și să treacă zâmbind peste astfel de lucruri. Sau, dacă are date concrete, irefutabile, să le facă publice: „Uitați, la ora x, în locația y, s-a întâlnit z cu w și au pus la cale un protest împotriva mea. Z e supărat că mi-a cerut un schimb de terenuri și nu i-am dat, iar w a vrut un contract și nu i-am dat, că era ilegal”. Și s-a terminat discuția. Cum procedează însă primarul, parcă ar arunca rahat în ventilator, împroșcând otova pe toată lumea. Iar încăpățânarea sa de-a nu-și angaja un purtător de cuvânt, măcar pe post de paratrăsnet, iar este inexplicabilă.

A doua mare problemă o reprezintă oamenii din jurul lui. Sau unii dintre ei. Nu de puține ori, Robu a plătit oalele sparte din cauza unor angajați ai primăriei, cel mai recent caz fiind cel cu datoriile la bugetul local. Și niciodată nu s-a lăsat cu sancțiuni. Lucrează cu exact aceiași oameni cu care a colaborat și fostul primar Gheorghe Ciuhandu. Iar una din acuzele din campania electorală la adresa fostei administrații a reprezentat-o chiar calitatea precară a șefilor și șefuleților din primărie. Și revin la mega-competentul Culiță Chiș, care, în timpul lui Ciuhandu, s-a remarcat doar prin străduința de-a fi un yes-man perfect. Așa încearcă să se remarce și acum? De multe ori, există impresia că Robu fuge prea tare și este lăsat în ofsaid de propriii colaboratori. Aici ar fi o altă mare problemă a primarului, că nu știe să discearnă între yes-manii de ocazie și cei care chiar îi vor binele, bazându-se doar pe primii.

Pe de altă parte, și frustrările primarului pot fi de înțeles. În primul rând, trebuie spus că toate discuțiile în ceea ce îl privește sunt pline de patos. Opozanții lui văd în Robu arhetipul odiosului, pus să distrugă mândrețe de oraș. De cealaltă parte, simpatizanții îl idolatrizează, cel puțin pe față, indiferent ce ar face. Nu este cale de mijloc. Robu este însă un om ca mulți alții, cu bune și rele, indiferent de ce ar crede cele două grupări. Să ajungem și la lucruri concrete. De exemplu, e greu de crezut în spontaneitatea dezinteresată a celor care au pus de-o mitingeală de protest în Piața Unirii. La numai câteva ore după anunțul că se va circula și parca în piață. Tot în câteva ore erau gata și afișele și logistica cu cruci, poze etc. Interesantă mobilizare!

Nu știu cum se face că, după ani în care nu s-a făcut absolut nimic în Timișoara, s-au trezit acum și arhitecții, și ecologiștii, și malagambiștii, și mai știu eu cine să protesteze. Nu spun că n-au dreptul acesta. Chiar e bine că există un spirit civic. Dar mă întreb de ce arhitecții n-au protestat când turnulețe aurii se îndreptau spre cer dinspre clădirile din centrul Timișoarei? Unde erau vajnicii ecologiști când parcurile erau ocupate, rând pe rând, de hoteluri, biserici și naiba mai știe ce? Acum s-au adunat cu toții. Spontan! Din partea subsemnatului (pieton de felul lui), să se închidă întregul centru pentru mașini! Dar tare îmi este că cei care au pus la cale mitingul împotriva parcării în Piața Unirii protestau atunci că n-au voie cu mașina prin centru.

Ce vreau să spun? Sunt unii care, dacă Robu o ia la stânga, urlă că de ce nu a luat-o la dreapta. Și viceversa, ca în bancul cu ursul și iepurașul. Pentru ei, orice ar face, nu e bine. Dacă împușcă ciorile din spatele Catedralei, de ce le împușcă, dacă nu le împușcă, de ce nu le împușcă. Revin la mitingul anunțat în Piața Unirii. Tot „spontan” au apărut și zece capete de acuzații împotriva lui Robu. Unele reale, altele hilare. De exemplu, cred în continuare că palmierii sunt un mare kitsch. Pe de altă parte, să fie acuzat că a distrus echipa de fotbal e o mare fabulație. Care echipă? Juridic, adevărata Poli a murit demult, din timpul lui Zambon. Cine i-a permis oare italianului să ia echipa, cu palmares, culori, tradiție, s-o bage într-o bocceluță și să plece cu ea din oraș? Robu? Dar când vrei să înjuri, găsești orice motiv. Una peste alta, orice timișorean ar trebui să admită că, după mulți ani de lâncezeală, în oraș chiar se întâmplă ceva. Pe de altă parte, e foarte adevărat că lipsește parcă un sistem, că se face mult la plesneală, că e o mare debandadă. Culmea, primarul e inginer ca formație, nu filolog sau filozof, și ar trebui să cunoască rostul unei sistematizări, al unei ordonări clare a lucrurilor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

unu' a spus: (decembrie 4th, 2013 at 22:32 )

Da’ Primaru’ o sa citeasca articolu’? Ii pentru el! Poate autorul ar trebui sa il trimita primarului in format audio sau video.

blue a spus: (decembrie 5th, 2013 at 10:33 )

Mult timp am avut dubii daca-i vorba de prafuri sau de prea mult alcool. De ceva vreme mi-e clar ca e vorba de o boala netratata.

alingorscovoz a spus: (decembrie 5th, 2013 at 10:38 )

Ino,ai perfecta dreptate ! Toti care l-am sustinut pe Robu la alegerile locale am vrut un singur lucru : schimbarea clanurilor din primarie care sub Ciuhandu si-au batut joc de oras . Nimeni nu i-a cerut sa faca minuni !

cretIno Ardelean a spus: (decembrie 5th, 2013 at 11:10 )

Multi dintre imbecilii care l-au votat sunt prea orgoliosi sa admita ca au fost niste imbecili.

@cretino...... a spus: (decembrie 5th, 2013 at 14:11 )

parintii tai au fost f. inspirati cand te-au botezat Cretino !

Noni a spus: (decembrie 5th, 2013 at 14:21 )

Mitinugul din Unirii ii are in centru pe druckeri care au protestat si la palmieri si au pus zebre in Balcescu si care ca-n bancul cu iepurasu, mereu vor protesta. Nu se deduce din motivele pentru care protesteaza lucrul asta? Ce deranjeaza pe oameni cu adevarat nu este ca se parcheaza in Unirii ci este circulatia auto din oras. Pe de alta parte sunt atat de multe lucruri de facut, incat nu poti sa le faci unul dupa altul ca asa mai stai inca 20 de ani ca sa ai un oras cat de cat. Deci trebuiesc facute in paralel. Daca le faci in paralel iese debandada mai ales in trafic. Rutele alternative de multe ori nu sunt (unele s-au facut). Eu cred ca asta este singura solutie catre evolutie. Ce se intampla acum. Primarul intradevar ar trebui sa comunice mai bine mai ales sa prezinte poze, ce se face unde cum ca sa nu se mai dispere mai ales druckerii atat de usor ca ei sunt farte sensibili. Mazgalitul orasului cu AC Recas nu e Poli i-a sensibilizat!

viteazul a spus: (decembrie 5th, 2013 at 16:11 )

Vrem poduri peste Bega – cel putin 3 (trei) – Lauda-tu-sa Roibul Nicu Lae. In alta viatza… nici 1 (unul) nu-i reparat. Mai da-te-n-dragostea mea. O dedicatie pt Robu Niculaie

http://www.bestmusic.ro/voltaj/in-alta-viata-310369.html

John a spus: (decembrie 5th, 2013 at 21:49 )

No offence, dar presa unde era cand cioroii ridicau turnulete? A initiat dansa ceva iar arhitectii s-au tras pe cur? Doar intreb.
Aveti dreptate pe-o chestie, prima data trebuia sa-si faca echipa si sa deratizeze primaria. Era un bun inceput. Astia vechii o sa-l vanda la prima curba.
Un arogant ca Robu merita nedreptatit, asta ca sa simta cum e. I-a placut comunismul, orice prostie se executa indiferent cat costa si toti o laudau chiar daca se faceau bancuri pe seama ei.
N-a facut nimic esential, rastoarna Timisoara in puncte vizibile, irita presa si

dan a spus: (decembrie 5th, 2013 at 23:04 )

Ino, fara patos despre primarul Robu:
– toate lucrarile din oras au fost contractate de administratia Ciuhandu, care le-a si cautat finantarea
– in primarie sunt aceiasi oameni cu exceptia lui si a celor doi vice
– traficul e catastrofal seara si dimineata, nu exista niciun proiect major in derulare care sa repare principala problema, tranzitul nord-sud
– derapajele de limbaj, fixismele si ideile fantasmagorice il situeaza foarte aproape de Funar

Te rog eu, fara patos, scrie un material despre ce il face pe robu superior oricarui ins luat de pe strada si parasutat in primarie? Multumesc.

jonny a spus: (decembrie 6th, 2013 at 09:29 )

Acest robu a fost ales tocmai pentru ca timisorenii s-au saturat de administratia ciuhandu. si de clica acestuia de la primarie si regiile autonome, iar din pacate robu nu constientizeaza acest lucru si va avea un mandat foarte scurt la conducerea pmt.

zet a spus: (decembrie 8th, 2013 at 14:54 )

D-l Ino Ardelean,referitor la amenajarea a 80 sau 150 de locuri de parcare in P-ta Unirii,Domnul Primar Robu susţine că aceste inadvertenţe au apărut deoarece pentru deschiderea circulaţiei în Piaţa Unirii nu a fost niciun proiect, ci s-a acţionat „direct la faţa locului”.Deci s-a schimbat destinatia Pietei Unirii din piata publica situata intr-o zona de protectie arhitecturala in parcare fie si provizorie si deschidere circulatie auto prin piata.Consultind Legea 50/`1991 pentru acest lucru era necesara AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE (vezi art.3 lit b)).Punerea in aplicare a acestor lucrari fara autorizatie de construire,conf aceleiasi legi (vezi art24.lit.a) constituie INFRACTIUNE si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 1000lei la 5000 lei.Conf.art.25 ,ORGANELE DE CONTROL au obligatia sa sesizeze organele de urmarire penala.Cine trebuia sa exercite controlul,atributiile arhitectului sef,al municipiului,etc le puteti afla rasfoind legea pe internet (http://legeaz.net/legea-50-1991/art-3 In rest fara cuvinte.Nu mai au nici un rost.Am ales lupul cioban la oi in orasul lui Papura Voda.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei. SCM USV va primi vizita campioanei Dinamo București. Partida va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.30, în Ronaț. Precedenta înfruntare de la Timișoara, dintre cele două echipe, a însemnat un meci cu 95 de puncte. Acesta a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Top