Dialog despre fasiile verzi: Robu a chemat peisagistii la discutii

Vor dispărea sau nu fâșiile verzi dintre trotuare și carosabil, pe care primarul Nicolae Robu le consideră una dintre principalele surse de poluare din oraș? Peisagiștii de la AsoP urmează să-și prezinte acum soluțiile pe care le propun administrației locale.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, la finele lunii februarie, că vrea desfiinţeze fâșiile dintre trotuare și carosabil, considerate spații verzi. „Nu consider că sunt spaţii verzi acele fâşii dintre trotuar şi carosabil care, de fapt, nu au niciun fir de iarbă. Ele conţin doar pământ care, când plouă, se transformă în noroi, respectiv noroi în care bălteşte. Când e vreme bună, avem praf care se ridică în atmosferă şi pe care îl inspirăm (…) E o prostie să-ţi îndeplineşti indicatorii de suprafaţă verde raportată la suprafaţa oraşului prin astfel de fâşii. Ele trebuie desfiinţate, ca să nu mai fie mizerie acolo. Sunt doar zone de protecţie a drumului. Aceste fâşii au fost desfiinţate de majoritatea oraşelor mari vest-europene (…) Nu prin acele fâşii se rezolvă problema spaţiilor verzi”, explica edilul. El se declara însă deschis la dialog și spunea că vrea să cheme la discuții Asociația Peisagiștilor, care a criticat intenția desființării acestor fâșii verzi. „Nu vreau să creăm un litigiu între administraţia publică locală şi această asociaţie. Îi invit la o discuţie şi să aibă o poziţie raţională (…) Nu am spus că le desfiinţăm peste tot, dar acolo unde avem intervenţii şi este raţional să le desfiinţăm, trebuie să o facem (…) Mai mult, în loc să ne aducă un plus de oxigen, de puritate în aer, aceste fâşii contribuie din plin la poluarea cu praf”, spunea primarul.

În 2015, conform datelor oferite de administrația locală, Timişoara avea aproximativ 550 de hectare de spaţiu verde, excluzând Pădurea Verde, ceea ce înseamnă aproximativ 18 mp/locuitor. Dacă ar fi fost inclusă și Pădurea Verde, suprafața ar fi crescut la 38 mp/locuitor. Normele europene prevăd un minim de 26 mp de spaţiu verde / locuitor. Spațiile verzi sunt constituite, conform legii, din parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate, grădini botanice, muzee în aer liber, spații aferente dotărilor publice, spații verzi pentru agrement, culoare de protecție față de infrastructura tehnică și păduri de agrement.

Cei de la AsoP, Filiala Teritoriala Vest, au solicitat PMT un punct de vedere oficial, înaintând o adresă oficial. Ei susțineau că starea deplorabilă a acestor „fâșii verzi” este cauzată de neîngrijirea corespunzătoare. „Considerăm că starea actuală a acestor spații verzi (fâșii) se datorează unei întrețineri corespunzătoare sau inexistente, respectiv unor soluții tehnice abordate impropriu (…) Aceste spații verzi (fâșii) au devenit suprafețe tasate și compactate datorită faptului că pe aceste suprafețe se permite parcarea autoturismelor, depozitatea de materiale de construcții, deșeuri etc, vegetația fiind prin urmare afectată (…) Spațiile verzi, indiferent de tipul acestora, posedă pe lângă rolul estetic care este cel mai cunoscut, și rol în îndeplinirea unor funcții de mediu și ecologice, precum reducerea efectelor negative ale temperaturilor crescute pe perioada verii și contracararea efectelor schimbărilor climatice, dar și beneficii pentru biodiversitate etc (…) Considerăm că rolul acestor fâșii de spații verzi, dincolo de cel estetic, este considerabil pentru protecția mediului”, notau peisagiștii. Ei anunță acum că au fost invitați oficial la discuții de primarul Nicolae Robu Întâlnirea va avea loc pe 15 martie, reprezentanții AsoP fiind ing. peis. Raluca Rusu, ing. peis. Alexandru Ciobotă și ing. peis. Rebecca Bedelean. „Pregătim materiale cu exemple de amenajări ale fâșiilor verzi din alte orașe (majoritatea dintre orașele înfrățite cu Timișoara), precum și alte informații care sperăm să fie de ajutor administrației în luarea unor decizii adecvate”, au anunțat peisagiștii.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Mircea a spus: (March 13th, 2017 at 23:28 )

Acele fâșii de verdeață sunt indirect surse de praf. Zic indirect pentru că ele sărmanele nu ar genera praf dacă bizonii nu și-ar parca mașinile pe ele. Prin urmare, logic și rațional dacă nu te numește robu și nu ai venit în Timișoara o dată cu ultima ploaie, ar trebui interzisă parcarea pe spațiile verzi. Și astfel caralii ăia de vânează bicicliști s-ar putea dovedi utili societății care le plătește lefurile.

 
Ron a spus: (March 14th, 2017 at 00:26 )

Acesta este dictonul mandatului (să sperăm că și ultimul) al lui Lae Robu: defrișarea copacilor de pe străzile Timișoarei și lichidarea spațiilor verzi, oriunde s-ar afla acestea. Spre exemplu, individul a eliminat cu totul benzile de spațiu verde și gardul viu de lângă linia de tramvai spre Gara de Nord, pe bul. Dragalina. Acestea mai opreau praful, erau o pată de culoare între asfalt, betoane și borduri. Acum verdeața a dispărut și praful și poluarea sunt mereu la ele acasă pe acest traseu. Robu își dorește același lucru peste tot în Timișoara. Pe lângă megalomania și goana după imagine a acestui individ egolatru, rămâne doar prăpădul: a ras cu totul Piața Libertății și rezultatul este un mare eșec, un vax. Piața putea fi reabilitată păstrând toți copacii. Vrea să taie și salcâmii de pe bul. Loga și probabil să lichideze și sațiile verzi de acolo, turnând asfalt. Mai mult: Parcul Central (fost Scudier) vechi de peste 100 de ani, va fi „reînnoit”, adică transformat în „grădină vieneză” după aceleași idei tâmpite scoase de mintea lui Robu, acest lucru presupunând tăierea copacilor din parc și înlocuirea lor cu „gazon, ronduri de flori și labirint vegetal”. Nu trebuie să-l lăsăm pe individ să-și facă mendrele în acest oraș Un primar poate fi demis dacă se face un referendum local pentru acest lucru. Ar fi minunat ca Timișoara să se mobilizeze pentru a-l trimite acasă pe acest individ care se joacă cu orașul de parcă ar fi groapa lui de nisip.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

Neacsu: Situatia din PSD Timis are un oarecare nivel de neasezare. Sustin interimatul lui Dobra

Mult așteptata ședință de la PSD Timiș, la care a participat secretarul general Marian Neacșu, s-a terminat fără decizii radicale. Președintele interimar Călin Dobra se va ocupa de filială, iar Neacșu va susține această soluție la București. Secretarul general al PSD admite că în Timiș lucrurile nu sunt 100% așezate.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Neacsu: Situatia din PSD Timis are un oarecare nivel de neasezare. Sustin interimatul lui Dobra
Centrul de Echitatie Herneacova

Sport vezi arhiva Sport

MNB – Muzeul Național al Banatului
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Terasa de la Modex: a iesit ceva frumos, dar ilegal! Directia de Cultura, ignorata de proprietari

Incredibil: terasa de pe acoperișul Modex, lăudată public de primarul Nicolae Robu, a fost deschisă cu totala sfidare a legii! Nu există nici acum toate autorizațiile, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a dispus sistarea lucrărilor de amenajare, însă proprietarii terasei au ignorat decizia.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Terasa de la Modex: a iesit ceva frumos, dar ilegal! Directia de Cultura, ignorata de proprietari

Economic vezi arhiva Economic

Timisoara are o piata imobiliara dezvoltata, dar mult prea putini brokeri

Una dintre marile probleme cu care se confruntă piaţa imobiliară timişoreană este legată de lipsa unor profesionişti în domeniul intermedierii din domeniu. Datele Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) arată că în Timişoara sunt doar 122 de brokeri în domeniul imobiliar.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timisoara are o piata imobiliara dezvoltata, dar mult prea putini brokeri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top