Primaria cauta firma care sa intretina vestigiile si mobilierul urban din centrul istoric. 150.000 euro pentru 4 ani

Curățate cu jet de apă și șterse manual cu pâslă – este tratamentul la care vor fi supuse, în următorii patru ani, obiectele de artă urbană din bronz din centrul Timișoarei. Primăria scoate la licitație serviciile de întreținere a vestigiilor și a altor obiecte de artă din centrul istoric, cu un contract valabil pe 4 ani, pentru care este dispusă să plătească aproape 150.000 de euro.

Anunțul privind achiziționarea „servicii de întreținere curentă a vestigiilor și obiectelor de artă urbană din Centrul Istoric al Municipiului Timișoara” a fost publicat în SEAP, data limită a depunere a ofertelor fiind 16 octombrie, ora 15. Valoarea estimată a acestui contract valabil pe 4 ani este de 690.000 de lei, sumă care include TVA. Obiectul contractului este „întreținerea curentă a vestigiilor istorice puse în valoare în centrul Municipiului Timișoara, a mobilierului urban montat, precum și întreținerea obiectelor de artă urbană contemporană amplasate în acest areal, lucrări de reparații urmare a deteriorărilor ce pot surveni în cazul unor fenomene meteo extreme sau în cazul unor acțiuni de vandalizare cu autori neidentificați”.

Conform caietului de sarcini, în Piața Sf. Gheorghe vor intra sub acest contract fundația bisericii iezuite, două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei pe un traseu paralel cu fundație bisericii iezuite, o fundație minaret din cărămidă, un cimitir musulman în zona NE a pieței, două niveluri de case din lemn și două apeducte din perioada otomană. În piețele Unirii și Țarcului este vorba despre „machetă din fontă referitoare la istoria zonei din perioada turcească, marcarea la nivelul pavajului cu fragment de pavajul de secol XIX, marcarea zidului de fortificație din partea de nord a cetății, elemente decorative din bronz turnat, montate în pavaj, elemente signalectică din piatră, bancă tip insulă cu structură metalică suport și șezut din lemn în Piața Țarcului”.

Firma care va câștiga lucrările va trebuie, la capitolul reabilitare vestigii, să curețe zidurile din cărămidă și piatră, să curețe rosturile, să umple rosturile cu mortar și să asigure impermeabilizare. „Curățarea suprafețelor se va face manual, cu peria de sârmă și apă în exces sau mecanizat, prin sablare cu apă cu jet la presiuni ridicate. Se aplică soluțiile de impermeabilizare manual prin vopsire cu pensula sau bidineaua sau mecanizat, în două straturi, fără pauze mai mari de câteva ore între straturi”, se precizează în caietul de sarcini. În ceea ce privește întreținerea pieselor din bronz, acestea se curăță manual „prin spălare cu jet de apă sub presiune (mică) și substanțe de curățire specifice a suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public”. Operațiunea este urmată de „uscarea prin ștergere manuală cu pâslă”. Programul de lucrări se stabilește bianual, de regulă primăvara și toamna, și se transmite prestatorului. Ofertantul are obligația de a dispune de cel puțin un specialist restaurator, acreditat prin Certificat de Atestare Restaurator, emis de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Tarife

Vestigii istorice – 700 mp operațiuni de curățire a zidăriei de cărămidă, curățarea rosturilor zidăriei de cărămidă și piatră, tratamente de hidrofugare, stoparea proceselor biologice
costuri: 60 lei / mp / intervenție
rezultă: 700 x 60 lei = 42.000 lei / intervenție

Mobilier urban: 156 lespezi șezut travertin, 1 bancă tip insulă
costuri: 90 lei / obiect /intervenție – în cazul lespezi șezut travertin și 3.000 lei / obiect / intervenție – în cazul băncii tip insulă
rezultă: 156 x 90 = 14.040 lei / intervenție, respectiv 1 x 3.000 = 3.000 lei / intervenție

Elemente de signalectică și artă urbană contemporană – 29 obiecte
costuri: 463 lei / obiect / intervenție
rezultă: 29 x 463 lei = 13.427 lei / intervenție

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Timisoara 2021

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Planurile primăriei de a cumpăra zeci de tramvaie cu bani de la UE s-au schimbat, după ce proiectul a fost respins de trei ori! S-a ajuns acum la o altă variantă, încă nedepusă la finanțare. Nicolae Robu nu vrea comparații cu Oradea, de exemplu, și spune că specialiștii din PMT știu mai bine de ce are nevoie orașul și nu există riscul să se piardă vreun ban.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul de cumpărare de tramvaie cu bani de la UE, respins de trei ori. Robu: Ne-am mirat, dar am revenit
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com