Prioritatea numărul unu a guvernului a devenit noua împărţire administrativ-teritorială, discutată şi negociată de opt ani şi amânată mereu. Aceasta presupune judeţelor cu regiuni. Proiectul, care trebuie finalizat ca lege în cel mult o lună, nu a fost văzut decât de reprezentanţii Puterii.
Motivul principal pentru care lucrurile se precipită în acest mod pare a fi legat de cele zece miliarde de euro pe care România ar urma să le primească prin Programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în 2013 – 2014. Dispariţia judeţelor înseamnă şi dispariţia consiliilor judeţene, dar şi a altor sute de posturi din administraţie. Informaţii oficiale pe acest subiect nu există, însă pentru zona de vest a României sunt vehiculate cel puţin două variante: una care cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş, iar cealaltă, care include, în plus, Hunedoara. Deocamdată, cei trei preşedinţi de consilii judeţene din Arad, Caraş-Severin şi Timiş se abţin de la declaraţii despre acest subiect. Totuşi, Constantin Ostaficiuc promite că va oferi detalii la conferinţa de presă a partidului. „Sunt în măsură să dau mai multe informaţii, pentru că sunt direct implicat”, a spus preşedintele CJ Timiş, pentru debanat.ro
Reprezentanţii Opoziţiei aşteaptă şi ei ca guvernul să le arate proiectul. „Proiectul cu regionalizarea a fost citit doar de parlamentarii de la Putere. Am înţeles că guvernul vrea să îşi asume răspunderea pe acest proiect, aşa că nu trebuie să ţină cont şi de alte păreri. Pe fond, este necesar ca în România să apară structuri la nivel de regiune, pentru o mai bună raţionalizare a fondurilor europene şi o mai bună coordonare a proiectelor pe infrastructură. Oricum, regiunea din care va face parte Timişoara, indiferent cum va fi ea definită, trebuie să aibă drept capitală Timişoara, nicidecum un alt oraş, dacă există o minimă luciditate şi un minim respect pentru oraşul care a rupt primul lanţurile comunismului şi a deschis drumul spre libertate în România. Afirmaţiile prefectului de Arad, că o regiune ar trebui să cuprindă judeţele Timiş, Arad şi Bihor şi să aibă capitala la Arad, au fost făcute, probabil, la fierbinţeală, la rece nici dânsul neputând crede în ele, oricât de portocaliu ar gândi”, spune senatorul liberal Nicolae Robu.
Nici preşedintele PSD Timiş nu ştie mai multe despre conţinutul proiectului, pentru că niciun reprezentant al partidului său nu l-a văzut. „Eu cred că discuţia despre regionalizare poate fi clară, corectă şi necesară. Problema se pune dacă se face corect, în discuţii cu cadru larg, fără partipriuri politice. Se poate doveni că e un bun impus de necesitate, nu de Uniunea Europeană. Regionalizarea, dacă e făcută pe criterii economice, poate să fie folositoare. Trebuie să găsim cadrul adecvat să facem regionalizarea, dar fără să fie satisfăcute anumite orgolii politice”, ne-a declarat Titu Bojin.
Proiectul ar urma să ajungă în parlament în această toamnă, pentru ca la alegerile locale din 2012 să fie votată noua administraţie locală, cu preşedinţi de consilii regionale şi consilieri regionali. Indiferent de variantele lansate până acum în dezbaterile televizate, o situaţie specială o reprezintă soarta judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna, întrucât UDMR vrea ca aceste trei judeţe să reprezinte o singură regiune.
Comentarii prin facebook