De la un timp aveţi senzaţia că picioarele dumneavoastră sunt umflate şi, orice aţi face, nu îşi mai revin? Vă dor mai ales spre seară? Vă furnică? Nu vă gândiţi că sunt nişte senzaţii trecătoare. Cereţi cât mai repede posibil sfatul medicului specialist. Aceste simptome sunt caracteristice tromboflebitei.
Tromboflebita superficială este o afecţiune inflamatorie a pereţilor venelor subcutanate, asociată cu tromboza. Tromboza reprezintă formarea unui cheag (trombus) în interiorul sistemului circulator. Cel mai frecvent se întâlneşte tromboza venoasă; la acest nivel putând exista următoarele forme de tromboză: tromboflebita şi flebotromboza. Un cheag riscă să se formeze atunci când o persoană stă prea multă vreme alungită sau imobilizată. De exemplu, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale, mai ales când aceasta se face pe micul bazin sau pe membre sau după o naştere. Cheagul poate apărea, de asemenea, ca urmare a imobilizării unui membru prin gips sau din cauza unei compresiuni mai mult sau mai puţin îndelungate a unei vene; de exemplu, la femeie la sfârşitul sarcinii sau după un zbor prelungit cu avionul fără a părăsi scaunul.
Simptomele tromboflebitei constau în reacţii inflamatorii (roşeaţă) ale venelor superficiale, durere continuă, iar la mers, apariţia unui cordon dur, roşu şi sensibil în zona afectată, cel mai des la nivelul venelor gambei. Simptomele apar mai frecvent la persoanele care stau în picioare foarte mult sau la birou şi nu fac mişcare. Ca anotimp, apar în special în perioada verii, când, din cauza căldurii, vasele sanguine se dilată, sângele având tendinţa de-a stagna la nivelul vaselor gambelor. Alte cauze ar fi folosirea pantofilor strâmţi şi a tocurilor foarte înalte, alimentaţia dezechilibrată, obezitatea, alimentaţia bogată în grăsimi, abuzul de cafea şi tutun, folosirea timp îndelungat a anticoncepţionalelor.
Ce trebuie să facem pentru a preveni apariţia acestei afecţiuni: pentru picioarele obosite se fac băi cu apă sărată înainte de culcare, iar dimineaţa duşul se termină cu apă rece la picioare pentru a stimula circulaţia; pentru persoanele supraponderale este necesară scăderea în greutate; se introduc în alimentaţia zilnică legume crude şi cereale, care uşurează digestia şi previn constipaţia; în cursul zilei sau seara, înainte de culcare, se stă cu gambele ridicate mai sus, cel puţin jumătate de oră, pentru a uşura circulaţia de întoarcere. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că la apariţia primelor simptoame semnalate anterior este importantă prezentarea la medicul de familie pentru consult şi stabilirea conduitei ce trebuie urmată.
Comentarii prin facebook