Situația Maternității Bega, unde o sală de nașteri a fost închisă din cauza lipsei de personal, a ajuns și în parlament. Deputatul Sorin Grindeanu, care și-a făcut o obișnuință din a semnala problemele grave ale sistemului sanitar, cere deblocarea posturilor.
Maternitatea Bega nu mai are decât o sală de nașteri, cealaltă fiind închisă, din lipsă de personal. Situația nu e deloc roz. „Cealaltă sală de naşteri funcţionează în regim normal, dar și acolo avem probleme. Nu putem da drumul la libere, nu putem plăti măcar orele suplimentare”, spune Marius Craina, directorul medical de la „Bega”. Ar fi nevoie de cel puţin şase asistente pentru redeschiderea celui de-al doilea bloc de naşteri, dar solicitările către Ministerul Sănătății au rămas fără răspuns.
Deblocarea posturilor din sănătate trebuie să devină o prioritate, susține deputatul PSD Sorin Grindeanu. „Sistemul medical actual funcţionează într-un echilibru fragil, susţinut cu efort de personal insuficient, suprasolicitat, ca o masă cu trei picioare gata să intre în dezechilibru şi să cadă. Argumentez cele spuse cu cazul concret al Clinicii de Obstetrică – Ginecologie «Bega», ani de zile un etalon printre instituţiile de sănătate din România, astăzi în situaţia dramatică de a funcţiona în incapacitate, din lipsă de personal”, a declarat Grindeanu.
La Maternitatea „Bega” s-au înregistrat, de-a lungul timpului, mai multe premiere: realizarea fertilizării in vitro şi a embriotransferului uman în România sau înfiinţarea primului centru de laparoscopie, chirurgie laparoscopică şi fertilizare in vitro. „Această unitate medicală de excepţie (…) este astăzi în situaţia de a funcţiona cu o singură sală de naşteri, din cauza lipsei de personal (…) clinica ar trebui să angajeze personal nou, lucru imposibil din cauză că posturile sunt blocate (…)
Şi la terapie intensivă, la secţia de obstetrică, la ginecologie şi la urgenţe personalul este insuficient. De fapt, per total, maternitatea funcţionează cu un deficit de 22 de asistente, adică cu jumătate din cât prevede legea! (…) Este o stare de fapt care poate avea efecte negative asupra sănătăţii gravidelor şi a nou-născuţilor. Şi nu vreau să vă gândiţi doar la cei din vestul ţării, de la Timişoara, ci la cei din întreaga ţară, pentru că sunt multe cazuri de unităţi medicale în situaţia Maternităţii „Bega” (…) vă rog să luaţi act de situaţia de la Timişoara şi să căutaţi soluţii pentru rezolvarea acesteia”, susține Sorin Grindeanu, în cea mai recentă declarație politică.
Comentarii prin facebook