Fiecare dintre noi am avut în copilărie câte o vecină babă care ne certa că-i dăm cu mingea peste gard ori că facem gălăgie în orele de liniște. Fără să fiu în prim-plan, am asistat totuși la partide de tir cu praștia în corpurile de iluminat stradale. Mai apoi participam la chefuri de neam prost de-am supărat un alt vecin dificil, deputatul Horia Cristian. Pentru ca acum, la bătrânețe, să fac pe moralistul și să-i dau dreptate lui moș Stoia, prim-viceprimarul Timișoarei. Tinerii i-ar putea da cu flit boșorogului pentru că vrea să închidă câteva cluburi de fițe. Le-a și închis pentru 30 de zile. Dacă are motive și ceva boașe în dotare, edilul cazon ar putea merge până la retragerea autorizației pentru acele stabilimente în care gălăgia ar putea fi cea mai mică fărădelege, dovedită însă.
Dar nu de aia am devenit eu baba cartierului să-i dau dreptate edilului pesedist. Ci pentru că în orașul ăsta prea se permite orice și nimeni nu a zis STOP. Poate că nu gălăgia ar fi atât de deranjantă la cluburile astea, ci aroganța afișată de acei patroni de cluburi pentru care zecile de amenzi nu sunt decât costuri prevăzute pentru închiderea gurii autorităților și a babelor exasperate de amploarea circuitului șpăgii în natură. Era deja dezarmant să vezi că aceiași patroni cu spate asigurat la poliție sau primărie continuă să-și bată joc de legislație și de regula bunului simț.
Nu e nimic câștigat. Cred că războiul ăsta nu va fi câștigat de moș Stoia. Că această rățoială ar putea face șpaga mai scumpă și ceva cotă pe piața politică inițiatorului. Dacă mă înșel însă, modelul boșorogului ar putea fi preluat și de alte instituții ale administrației locale. Chiar pare interesant că despre o discotecă înregistrată drept centru de pregătire tineret, chiriașă în aripa CJT a Bastionului, nu se mai zice nimic. Ar trebui să vină moș Stoia să amenințe Heaven-ul cu suspendarea activității, ca subiectul centrului de tineret să fie eventual readus în discuție pe masa CJT? Dacă cineva ar fi interesat de ce se mai întâmplă în Bastionul renovat cu bani europeni.
Pe vremea incompatibilului Ostaficiuc se făceau tot felul de conexiuni între politic și patronul localului, un ex-milițian de mare succes în afacerile post-decembriste. La acea vreme, consilieri mascați în discotecași au cercetat să vadă cum se „instruiesc” tinerii peste noapte într-o locație finanțată cu fonduri UE. Apoi nu s-a mai auzit vreo guriță de politician indignat că nu se respectă condițiile prevăzute în caietul de sarcini, deși garniturile s-au schimbat la șefia CJT. Păcat că nu mai face consilierul Adrian Negoiță (PSD) vreo interpelare, să-i zică vreo două, de la obraz, președintelui Ostaficiuc.
Năucitoare e reacția primarului urbei în problema închiderii cluburilor. În loc să se odihnească la Mamaia într-un concediu binemeritat, Nicolae Robu cere prietenilor de pe Facebook părerea cu DA și NU despre măsura luată de viceprimarul Stoia. Ce să înțeleg din treaba asta? Că legalitatea sau ilegalitatea unei decizii e supusă votului pe o platformă de socializare? Păi dacă suspendarea activității cluburilor în cauză e luată în temei legal, ce facem, domn’ primar, dacă prietenii votează NU? Ce să le zică cei de la Poliția Locală celor care fac reclamații pentru muzica dată prea tare noaptea? Că treaba e deja tranșată printr-un referendum electronic de toată jena? Sau invers, dacă amicii vor închiderea cluburilor e suficient să vrea ei, prietenii?
Comentarii prin facebook