Ministerul Sănătății a oprit finanțarea programului naţional de fertilizare in vitro. Asta, deși, în România, o familie din șase se confruntă cu probleme de fertilitate. O cincime din copiii născuți, până acum, prin acest program au venit pe lume la Timișoara.
În prezent, 250 de cupluri au rămas în aşteptare până la reluarea programului. Acest lucru este posibil doar în urma unei rectificări bugetare. „Nu mai sunt fonduri, pentru că banii au fost alocaţi pe programe prioritare, cum ar fi HIV/SIDA, TBC, pentru programele care aveau o lipsă foarte serioasă de fonduri şi unde este vorba într-adevăr de viaţă şi moarte. Asta nu înseamnă însă o sistare toatală. Poate că la următoarea rectificare sau în bugetul anului viitor, programul va fi refinanțat”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Costurile unei fertilizări in vitro pot ajunge până la 3.000 de euro. Este vorba despre analize medicale, medicamente, monitorizări şi procedura propriu-zisă de fertilizare. Jumătate din sumă, adică 1.500 de euro, era suportată de stat. „Pentru unele cupluri, fertilizarea in vitro este singura şansă de a avea copii. În mod sigur, multe cupluri nu-şi permit să plătească procedura şi probabil vor renunţa”, explică medicul Florin Dorneanu, de la Centrul de Reproducere Umană Asistată Timişoara. Din cei 200 de copii născuți prin acest program de fertilizare in vitro, 40 au fost aduşi pe lume la Timişoara.
Comentarii prin facebook