Se trezesc la 5 dimineața ca să ajungă la școala aflată lângă gară, dar asta nu contează. Mutarea a 470 de copii, majoritatea navetiști, într-un spațiu aflat într-o zonă care nu are legătură directă cu gara sau autogara se rezolvă simplu din punct de vedere al autorităților locale. E nevoie doar de câteva autobuze și problema a dispărut. Situația Colegiului Tehnic de Vest, o școală care n-are fițele Liceului de Arte Plastice, n-a găsit înțelegere la primărie.
CL Timișoara a decis mutarea Colegiului Tehnic de Vest la fosta școală generală 9, acolo unde ar fi trebuit să se mute, încă de acum doi ani, Liceul de Arte Plastice. Artiștii au refuzat spațiul, considerat prea la periferie. Inspectorul școlar general Cornel Petroman spune că nu va fi nicio problemă, iar condițiile sunt mult mai bune decât cele existente în momentul de faţă. Școala are 470 de elevi, din care la zi învaţă 243, la seral, 205, iar la profesional, 23. „Există spaţiu suficient pentru sălile de clasă. Colegiul Tehnic de Vest are 19 clase, or, școala are 20 de săli”, afirmă Petroman.
Colegiul Tehnic de Vest are internat și cantină, situate chiar lângă clădirea în care sunt sălile de clasă, dar și ateliere de specialitate, aflate pe strada Pop de Băsești. Cum vor ajunge elevii la toate acestea, de pe Bd. Rebreanu? Viceprimarul Dan Diaconu explică: „Urmează să le punem la dispoziţie transport între gară şi școală. Un mijloc de transport care să funcţioneze la o anumită oră şi care să poată ducă copiii la şcoală, deşi există mijloc de transport în comun care să îi ducă către liceu (?! – n.r)”.
„Din punctul nostru de vedere, acela este sediul definitiv al Colegiului Tehnic de Vest, urmând să fie amenajate orice alte lucruri necesare, de genul laboratoarelor”, a mai spus viceprimarul Dan Diaconu. Acesta nu crede că elevii vor renunţa la şcoală. „Nu cred că vor renunţa la şcoală. Dacă au venit la şcoală este pentru a face această meserie. Interesul nostru este să pregătim oameni care îşi doresc să facă meserie în domeniul construcţiilor. Cred că mai mult decât atât nimeni nu poate să le ofere. Totuşi, sunt licee mult mai periferice decât Şcoala Generală nr 9”, a mai declarat viceprimarul.
„Nu mai avem cuvinte, asta este. Am discutat şi cu domnii de la primărie, şi cu unii consilieri. Nu ne convine, evident. Va fi un lucru total inedit pentru elevii noştri să ajungă până acolo. Ce putem să spunem? Am înţeles că sindicatele au făcut deja tot felul de memorii şi fac în continuare. Când o să ajung în Timişoara, o să văd despre e este vorba”, spune, resemnat, Cosmin Hogea, directorul Colegiului Tehnic de Vest, aflat în concediu.
Cu promisiunea că nu-i vom dezvălui identitatea, unul dintre profesorii de la acest liceu ne-a explicat cum stau, de fapt, lucrurile. „Copiii noștri sunt săraci, au mâinile crăpate de muncă încă de la 15 ani, mulți fac eforturi uriașe să vină la școală. Noi, ca profesori sau diriginți, le suntem și mamă, și tată. Poziția școlii, aproape de gară și autogară, e perfectă, ajung repede la ore. Avem elevi care se trezesc la 5 dimineața ca să vină la școală”, explică profesorul. „În primăvară, noi am dat actuala clădire de la «Ciumăgeanu», iar Biserica Catolică ne-a dat la schimb actuala clădire a școlii. Internatul era deja al nostru. Acum, primăria face un gest de neînțeles. Cum ar fi, tu ești proprietar, dar trebuie să pleci de acasă pentru că altcineva plătește multă chirie. Aici sunt interese multe la mijloc”, a conchis profesorul.
Comentarii prin facebook