Cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă vor fi reorganizate în şapte servicii regionale. Asta prevede un proiect al Ministerului Sănătăţii, aflat în dezbatere publică. Sediul serviciul de ambulanță din vestul României ar urma să fie la Timișoara.
Toate serviciile regionale de ambulanţă vor fi instituţii publice cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, se arată în proiectul de hotărâre de guvern. Actul normativ se află în dezbatere publică până la 22 septembrie. „Sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Sediul Serviciului Regional de Ambulanţă Vest va fi la Timişoara. Cele de la Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin vor fi desfiinţate, urmând ca serviciul din Timiş să fie reorganizat şi să preia conducerea. Cel mai mare avantaj al reorganizării este faptul că echipajele de pe ambulanţe vor putea interveni mult mai prompt. „Dispar limitele de judeţ şi putem trimite echipe acolo unde e mai greu de intervenit sau unde nu se ştie cine intervine. În prezent, nu putem interveni în judeţul Arad, de exemplu, deși suntem mai aproape. Din punct de vedere administrativ se centralizează din patru centre într-unul singur. Un alt avantaj este acela că din patru dispecerate, vor rămâne cel mai probabil două. Distanţele ar fi un pic cam mari, dar noi avem comunicaţie foarte bună şi asta rezolvă problema”, spune directorul serviciului de Ambulanţă Timiş, medicul Iancu Leonida.
Comentarii prin facebook