Primarului Nicolae Robu i se pare normal să le spună subordonaților lui că răspund exclusiv dacă deciziile pe care i le aduc la semnat sunt ilegale. Edilul a explicat nota internă emisă săptămâna trecută, conform căreia el semnează, dar nu-și asumă răspunderea pentru nimic. Totuși, primarul vrea să fie atenționat dacă propunerile pe care le face încalcă legea.
O notă internă datată 17 iulie 2014 pune lucrurile în ordine în Primăria Timișoara, din punctul de vedere al lui Nicolae Robu. „(…) semnătura subsemnatului pe diverse documente are doar menirea de a le oficializa, nu și pe aceea de a substitui răspunderea persoanelor din aparatul de specialitate implicate, cu răspunderea Primarului și nici măcar pe aceea de a împărți respectiva răspundere, între persoanele din aparatul de specialitate implicate și Primar”, scrie negru pe alb pe actul oficial. Edilul le transmite subalternilor și că, dacă apar probleme ulterioare, răspunderea le aparține în exclusivitate. „În contextul recepţionării de către subsemnatul a unor informaţii care acuză, la nivel generic, abateri de la lege în Primăria Municipiului Timişoara, îmi fac datoria să vă atrag atenţia şi pe această cale – aşa cum am făcut-o de nenumărate ori în şedinţe operative şi la alte întâlniri -, că cerinţa zero (!) în PMT este aceea de respectare a legalităţii ÎN TOATE ÎMPREJURĂRILE, nimic neputând să justifice încălcarea acesteia, şi că fiecare angajat al PMT răspunde în mod individual pentru tot ce face”, mai scrie în nota internă din 15 iulie.
Robu nu vede nimic anormal în această situație și spune că răspunderea i se poate imputa doar într-un singur caz. „Dacă aș cere ceva ilegal, aș răspunde. Dacă aș impune ceva sau l-aș obliga pe un angajat să facă un lucru ilegal, dacă el l-ar face, ar fi și el responsabil. Dacă ar pleca de la primar vreo cerință de ilegalitate, primarul ar fi responsabil, dar ar fi responsabil și cel care s-a conformat dispoziției ilegale. Invers nu merge, pentru că eu primesc să semnez tocmai pe baza unor semnături anterioare care certifică, inclusiv avizul juridic. Eu nu sunt jurist… Dacă avizul juridic ar fi negativ și aș trece peste el, atunci aș fi vinovat”, sună explicația primarului.
Edilul șef susține că garanția legalității unui act stă în semnăturile care o preced pe a sa. „Nu cine pune ultima semnătură pentru acea plată se duce să verifice dacă formele de plată sunt făcute în conformitate cu realitatea. Sunt alții care semnează acolo, e o comisie de recepție… Sunt tot felul de situații. Dacă vreți, vă dau din mandatul trecut (…) Nu-i iau apărarea lui Gheorghe Ciuhandu, dar putea să fie primarul vinovat dacă a semnat să se facă plata pentru că la zebrele și liniile de delimitare a benzilor de circulație n-ar fi fost grosimea vopselei standard? Primarul vine și dă ultima semnătură după ce toți ceilalți spun că e așa și răspund”, a declarat Robu. Primarul Timișoarei mai spune și că așteaptă ca subordonații săi să-l tragă de mânecă, dacă greșește. „Știți că am vrut să pun taxa pe turnulețe și mi s-a spus că nu există suport legal. Mai sunt și alte situații, am vrut, de exemplu, impozite locale diferențiate pentru cei care-și lasă terenurile în paragină… Nu știi tu, ca primar, toată legislația din toate domeniile. Nu este nicio scuză pentru încălcarea legii”, a conchis Robu.
Comentarii prin facebook