Cu toate că Direcția Generală Antifraudă este înființată de un an, angajații instituției din Timișoara n-au nici acum un sediu sau un birou cât de mic. Mașinile angajaților le țin loc și de birouri, acestea fiind burdușite până la refuz cu acte și dosare.
În vara anului trecut, în momentul înființării Direcției Generale Antifraudă, se părea că toți evazioniștii din țară au dat de bucluc. Sau cel puțin așa se credea, că noua instituție nu s-a inventat doar ca pentru fostul iubit al Dacianei Sârbu, Adrian Voicu, să ajungă șef al Regionalei Antifraudă din Oltenia. De altfel, premierul Victor Ponta a supraevaluat noua structură, catalogând-o drept un „DNA al Fiscului”. Direcția Antifraudă este organizată pe opt direcții regionale, care au preluat activitatea Gărzii Financiare, care s-a desființat, asimilând și direcțiile pentru accize și operațiuni vamale. Regionala Antifraudă din zona de Vest, cuprinzând județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, are sediul la Deva. Ințial aici au fost angajați 80 de inspectori, la care s-au adăugat pe parcurs alți aproximativ 40 de salariați.
Dacă inspectorii din Deva or fi având condiții de lucru rezonabile, cei din Timișoara își desfășoară activitatea în împrejurări execrabile. Mai exact, angajații din Timișoara ai serviciului nu au sediu, dar nici măcar un birou, cât de mic. Trebuie spus din start că județul Timiș este unul dintre cele mai problematice din țară din punct de vedere al evaziunii fiscale, fie și dacă ne raportăm la numărului mare de firme. Toate dosarele le poartă în mașinile personale, care sunt căptușite cu hârtii. În general, ca să mai schimbe informații, inspectorii au ca loc de întâlnire parcarea din fața fostei clădiri Fructus! Nu e de neglijat nici o altă problemă a inspectorilor Antifraudă, legată de igiena personală, de care se și plâng ei. Fiind tot timpul pe drumuri, în soare, praf sau ploaie, igiena lor corporală are de suferit. Fiindcă nu poți să mergi în control la o firmă transpirat sau – după caz – plin de praf sau noroi, ei sunt nevoiți să facă drumuri dese acasă să se schimbe. Și toată această distracție pe banii lor, fiindcă nimeni nu le decontează benzina. Una peste alta, e cam greu să te lupți cu marii evazioniști în astfel de condiții. Asta dacă, într-adevăr, lupta e pe pe bune!
Comentarii prin facebook