Gata cu clădirile vopsite pestriț, după bunul plac și posibilitățile financiare ale diverșilor proprietari! Consilierii locali vor vota în viitorul plen noul regulament privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara. Acesta va prevedea clar în ce culori pot fi zugrăvite atât imobilele istorice, cât și blocurile.
Clădirile din Timișoara, istorice sau nu, s-au colorat, în ultimii ani, în nuanțe din ce în ce mai stridente, fără legătură cu zona în care sunt amplasate imobilele și fără nicio noimă din punct de vedere estetic. Primăria a decis, în sfârșit, să pună piciorul în prag și să limiteze talentele zugravilor. Așa a apărut Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara, care va fi supus la vot în viitorul plen și ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Conform acestui regulament, „la zugrăvirea fațadei se vor lua în considerare următoarele criterii în alegerea culorii: dimensiunea fațadei – în cazul suprafețelor mari se vor alege culori în tonuri cât mai deschise; vecinătățile – alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate; lumina naturală (…), mediul natural (…). Orice tip de înscris publicitar aplicat cu vopsea direct pe fațada este interzis”, scrie în regulament. Înainte de intrarea în vigoare a acestuia, la primărie se va înființa Comisia de estetică urbană, care va aviza din punct de vedere estetic proiectele de reabilitare a clădirilor monumente istorice sau aflate în zona protejată. Aceeași comisie va da avizele pentru cei care „doresc să intervină pe faţade cu decoraţiuni de artă murală sau street art”.
La imobilele istorice, gama de culori permisă poate fi consultată aici, „respectând culorile în care, iniţial, clădirile din Timişoara aveau tratate faţadele: ocru, crem, verde deschis, nuanţe de gri”. La celelalte clădiri pot fi folosite mai multe culori, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau de contrast și doar dacă aceste culori, cumulate, nu vor depăși 20% din suprafața fațadei. Va fi interzisă folosirea a mai mult de două culori că bază la zugrăvirea fațadelor. Amenzile pentru cei care zugrăvesc fațadele imobilelor fără avizul Direcției Urbanism vor fi, în principal, cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, proprietarii fiind obligați apoi să refacă fațadele. Totuși, „sancțiunile precizate nu sunt limitative, urmând a se actualiza conform prevederilor legale și locale in vigoare de la data aplicării acestora”.
Comentarii prin facebook