Memorialul Revoluției n-are liniște nici la trei ani de când s-a mutat din clădirea pe care o primise spre folosință de la CL Timișoara. Imobilul dărăpănat în care s-au investit în jur de 400.000 de euro a fost retrocedat foștilor proprietari. Printre aceștia, și un revoluționar cu acte în regulă: consilierul județean PP-DD Petru Juravle. Asociația Memorialul Revoluției trebuie să le plătească acestora peste 150.000 de euro, chirie și penalități. Bani evident nu sunt.
Disperare! Acesta este cuvântul folosit de Traian Orban, directorul Asociației Memorialul Revoluției, pentru a descrie situația în care se află acum. Orban susține că a încercat, alături de colegii săi, să-și facă dreptate în toate instanțele judecătorești din Timișoara, dar niciuna nu-i dă câștig de cauză, chiar dacă, spune el, are documente care demonstrează nevinovăția asociației pe care o conduce. Totul a început în 1998, când Consiliul Local Timișoara a permis ca Muzeul Memorialul Revoluției să funcționeze într-o clădire de pe strada Ungureanu nr. 8. Imobilul era într-un stadiu deplorabil, fiind dat în folosință memorialului cu condiția reabilitării. Au fost investite sume pentru refacerea clădirii, dar și pentru organizarea de spații noi, printre care și o mansardă. În 2007 a început un proces prin care proprietarii clădiri susțineau că Asociația Memorialul Revoluției ocupă imobilul abuziv. În 2012 s-a decis mutarea muzeului într-un spațiu nou. La finalul procesului, Asociația Memorialul Revoluției a aflat că trebuie să plătească noului proprietar peste 600.000 de lei, reprezentând chirie și penalități.
Reprezentanții muzeului nu se opun restituirii clădirii, dar li se pare anormal să plătească chirie. „Ne-am făcut datoria și am investit bani publici într-un imobil care nu ne aparținea. Apoi ne-am trezit cu o hârtie, o decizie a consiliului local, prin care s-a decis retrocedarea imobilului către niște proprietari. (…) Noi am solicitat recuperarea banilor, am primit acest nou imobil, o fostă cazarmă și am vrea să folosim banii respectivi, nu ca să ne îmbogățim, ci ca să facem reparațiile necesare. Avem documente pentru fiecare leu investit din bani publici. Suntem pedepsiți de parcă am fi niște infractori”, susține Traian Orban. Conform acestuia, instanța ar fi trebuit să țină cont de investiția de 1,7 milioane de lei făcută de Ministerul Culturii în imobilul de pe strada Ungureanu. În plus, reparațiile făcute la clădirea în care funcționează acum muzeul sunt doar „spoieli”. „Când plouă, fugim prin pod cu gălețile. Trebuie să facem reparații. Se lucrează la un proiect tehnic pentru clădire, dar o asemenea clădire necesită lucrări de consolidare și mansardare, canalizare, încălzirea, pereți exteriori… tot”, explică Orban.
În spatele întregii situații se află Petru Juravle, consilier județean din partea PP-DD, coproprietar al clădirii de pe strada Ungureanu și reprezentant al celorlalți proprietari. În 2010, Juravle, la rândul lui revoluționar cu indemnizație, susținea că are documente care demonstrează că autorizația de construcție pentru reamenajarea imobilului de pe strada Ungureanu a fost încălcată. Petru Juravle nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material.
Comentarii prin facebook