Federaţia Română de Rugby (FRR) a răspuns adresei înaintate de RCM UV Timişoara referitoare la cazul celor şase jucători fără viză medicală. Concluzia este stupefiantă: toţi cei implicaţi în cazul de sâmbătă sunt poftiţi la detectorul de minciuni! Oficialii FRR susțin, de asemenea, că solicitarea înaintată de clubul timișorean nu are număr de înregistrare, semnătură şi ştampilă oficială.
În semifinala de sâmbătă, RCM Timișoara n-a putut beneficia de aportul a șase titulari, filele cu vizele medicale din carnetele lor de joc fiind rupte. Meciul a fost câștigat de Farul Constanța, cu 9-0, iar primarul Nicolae Robu a chemat poliția, pentru ca oamenii legii să deslușească ițele cazului și să constate cine este de vină pentru această situație. Clubul timișorean a trimis o hârtie oficială către Federația Română de Rugby și, în aceeași zi, a primit răspunsul. Oficialii FRR acuză de neglijență reprezentanții RCM Timișoara și spun, printre altele, că „bugetul confidențial” al clubului nu permite încălcarea cadrului legal. În plus, îi trimit pe toți cei implicați în acest caz la… poligraf.
Iată integral comunicatul FRR:
Ca urmare a adresei dumneavoastră din data de 7 septembrie 2014, fără număr de înregistrare, semnătura și ștampilă oficială, vă comunicăm următoarele:
Carnetele de legitimare ale jucătorilor clubului dumneavoastră au fost predate observatorului oficial al partidei, Gheorghe Sabău, în jurul orei 19:10, în condițiile în care în adresa dumneavoastră se menționează drept oră de predare 18:45. Primul carnet de legitimare verificat i-a aparținut jucătorului Fercu Cătălin, arbitrul asistent nr. 1 Bogdan Milita constatând absența vizei medicale. S-a procedat la verificarea următorului carnet de legitimare, aparținând jucătorului Calafeteanu Valentin, constatându-se aceeași absență a vizei medicale. În regulamentele Federației Române de Rugby nu este stipulat un protocol de predare-primire a carnetelor de legitimare.
În jurul orei 19:-19:20, arbitrul partidei, Vlad Iordăchescu, l-a anunțat pe managerul echipei RCM UV Timișoara, Bogdan Bradu, că s-a constatat lipsa vizei medicale pe un număr de 6 (șase) carnete de legitimare. La întrebarea arbitrului partidei referitoare la ultima verificare a tuturor carnetelor de legitimare, acesta a declarat că data ultimei verificări a fost marți, 02.09.2014, înaintea plecării în cantonament, declarație care poate fi confirmată de toți cei prezenți în cabină. În discuțiile dintre brigadă de arbitri (nu comisie), observatorul oficial al partidei și reprezentantul clubului RCM UV Timișoara s-a precizat articolul nr.32 din ROAR conform căruia :
Art. 32.1. Jocurile oficiale încep după efectuarea următoarelor formalități: a) arbitrul invită managerii celor două echipe să completeze raportul de arbitraj, să verifice în mod reciproc identitatea jucătorilor, după care verifică el însuși dacă toți jucătorii înscriși în raportul de arbitraj sunt legitimați pentru echipă respectivă, au viză medicală valabilă și asigurări medicale ale tuturor jucătorilor menționați în raportul de arbitraj și/sau anunțul oficial. Jucătorilor care nu sunt legitimați pentru echip respectivă nu au viză medicală la zi sau nu au asigurări medicale nu li se va permite să ia parte la joc.
Cap. 7 al Regulamentului pentru Statutul și Transferul Jucătorilor de Rugby art.39.2 precizează: „controlul medico-sportiv se efectuează la unitățile medicale autorizate în acest scop: cabinete medico-sportive, dispensare pentru sportivi, servicii de control medico-sportiv sau alte unități medicale de specialitate sportivă acreditate de Ministerul Sănătății”.
Observatorul oficial al partidei a refuzat vizarea la teren a carnetelor de legitimare, întrucât nu există nicio astfel de procedură legală stipulată pentru a se face vizarea în absența unor documentele medicale oficiale justificative – registru, fise medicale etc. Aplicarea unei situații de forță majoră (definită conform ROAR art. 44.6.) nu a fost posibilă întrucât circumstanțele/contextul nu se încadrau în precizările/definiția conform ROAR. Singură decizie posibilă putea fi luată de către structura avizată de conducere a FRR, Colegiul Director, care nu s-ar fi putut întruni în plen în timp util. Partida nu putea fi reprogramată invocându-se forță majoră, întrucât condițiile reprogramării sunt cele stipulate de ROAR art. 43 a), b). Observatorul oficial și brigada de arbitri nu au competență în a stabili dacă cele șase carnete de legitimare au fost distruse sau incomplete. Reprezentantul clubului RCM UV Timișoara, manager Bogdan Bradu, a înmânat Anunțul Oficial și Carnetele de legitimare observatorului oficial, a achitat baremurile de arbitraj, după care a părăsit cabina arbitrilor, fără a-și manifestă dorința de a asista la verificarea carnetelor de legitimare, dar în același timp neinterzicându-i-se în niciun moment prezența în cabină.
Nefiind una dintre persoanele oficiale care ar fi putut avea acces la cabină arbitrilor, primarul orașului Timișoara, Nicolae Robu, însoțit de Filipaș Dușan, vicepreședinte al RCM UV Timișoara (suspendat pe o perioadă de șase luni) și Dan Dinu, membru al Biroului Federal, au fost tratați cu politețe de către brigada de arbitri și observatorul oficial, fiindu-le totuși permis accesul în cabină, în contradicție cu prevederile art.31.2 al ROAR. Pauza dintre reprize este folosită de către brigada de arbitri pentru analiza primei părți a jocului și pentru pregătirea celei de a doua, brigadă de arbitri punându-se la dispoziția organelor de cercetare după sfârșitul partidei
Incidentul, unic pe scena rugbyului românesc, aduce grave prejudicii acestui sport, iar neglijența celor care asigură managementul echipei RCM UV Timișoara nu trebuie transferată în responsabilitatea Federației Române de Rugby. Palmaresul clubului (3 titluri), împreună cu bugetul confidențial al acestuia nu sunt elemente care să permită clubului RCM UV Timișoara încălcarea cadrului legal constituit de Statut, ROAR și RSTJ. Conform acestora și Manualului SuperLigii CEC Bank, verificarea legitimațiilor de joc se face obligatoriu la fiecare meci, înainte de începerea acestuia. FRR solicită organelor abilitate să extindă ancheta în cazul carnetelor de legitimare clubului RCM UV Timișoara și să prezinte concluzii în cel mai scurt timp. Situația este una regretabilă și poate unică în istoria rugbyului românesc, și de aceea trebuie elucidată cât mai curând posibil.
Federația recomandă tuturor celor implicați să fie ponderați în declarații și să nu facă insinuări pe această temă. RCM UV Timișoara și organele abilitate trebuie să analizeze și dacă toți cei responsabili de carnetele de legitimare din partea clubului și-au făcut datoria. Una dintre variantele agreate de FRR este folosirea testului poligraf atât în cazul oficialilor partidei, dar și în cazul mai multor persoane din cadrul clubului timișorean. Considerăm că prejudiciul nu este al RCM UV Timișoara, ci al rugbyului românesc și că astfel de situații nu aduc cinste spiritului jocului, trebuind pedepsite sever. Federația Română de Rugby apreciază că oficialii partidei au procedat corect și că toate regulamentele au fost respectate. Vizita medicală este o cerință obligatorie care trebuie să existe în carnetele de legitimare la momentul jocului și să fie valabilă, pentru ca un jucător să poată evolua. Orice alte discuții și posibilități exprimate de diverse persoane pe această temă sunt în afară cadrului legal stabilit de FRR și nu pot fi luate în calcul.
Comentarii prin facebook