Firma de construcții Marrati, abonată la contracte cu universitățile timișorene, a dat țepe cu bilete la ordin fără acoperire în valoare totală de 593.000 de lei. Societatea este acum în insolvență, după ce patronul ei a intrat în atenția procurorilor, pentru cârdășie cu țiganii din Strehaia în afacerea facturilor false. Între timp, sala de sport a Politehnicii se ridică în ritm de melc, iar căminele de lux ale UVT au rămas în stadiul de… groapă.
După Saif-Tim-ul fraților Cristescu și al PSD-istului Ovidiu Brânzan sau celebrii „Îngeri galbeni”, vă prezentăm o altă firmă timișoreană specializată în dat țepe cu bilete la ordin fără acoperire. Este vorba de Marrati Construcții, abonată la contracte cu statul sau instituții publice, dar și la Centrala Incidențelor de Plată (CIP), instituție la care nicio firmă serioasă nu vrea să ajungă. Aceasta prezintă incidentele de plată aferente cecurilor și biletelor emise de firmele din România în ultimii șapte ani. Potrivit site-ului antitepari.ro, în evidența CIP, Marrati figurează cu 13 incidente de plată cu bilete la ordin, toate între lunile mai și septembrie 2013. Totalul sumei refuzate la plată s-a ridicat la 592.414,41 lei.
De altfel, în octombrie 2013, firma cu sediul social în Giarmata a intrat în insolvență, Tribunalul Timiș admițând cererea formulată de Primăria Săcălaz. Aceasta pretindea suma de 265.000 de lei, reprezentând o taxă de concesionare. În apărare, reprezentații firmei au venit cu argumentul că unicul administrator, totodată acționarul principal Ovidiu Rațiu, a fost arestat la începutul anului. De asemenea, cei de la Marrati au menționat și faptul că firma are mai multe contracte de achiziții publice, totalizând 15 milioane de euro. Într-adevăr, Rațiu a fost arestat în martie 2013, în deja celebra afacere cu facturi false a țiganilor din Strehaia, procesul fiind pe rol la această oră, cu patronul Marrati judecat în stare de libertate.
Nu cu mult timp înainte, Marrati câștigase o licitație controversată, organizată de Universitatea de Vest, în vederea construirii a două cămine de lux. La licitație s-au prezentat 15 firme din țară și străinătate, fiind aleasă chiar Marrati. (La nivel de zvon, s-a vorbit de o bună relație între rectorul Marilen Pirtea și Rațiu.) Prețul a fost destul de piperat, un apartament de două camere ajungând la aproape 80.000 de euro. Per total, era vorba de 16 milioane de euro, în mare parte bani promiși de guvern, pentru 700 de locuri de cazare. După ce s-a tăiat, cu mare fast, panglica la șantier, lucrarea a fost abandonată, iar acolo unde trebuia să se ridice căminele de lux, a rămas doar o imensă groapă, plin bălării și de apă, atunci când plouă. Afacerile din zona universitară ale Marrati nu se opresc însă aici. Firma a primit pe tavă și construirea sălii de sport a Universității Politehnica, cu o co-finanțare de 50% din partea Primăriei Timișoara. Construcția trebuia finalizată în noiembrie 2013. E aproape noiembrie 2014, iar sala este departe de-a fi terminată.
Marrati s-a legat și de celebrele parcuri din păduri și de la țară ale Elenei Udrea. În urma unor controale ale Corpului de Control al Guvernului făcute în luna mai a.c. au fost descoperite nereguli în 11 localități din țară, printre care și comuna Lovrin din Timiș. Concret, primăria timișeană a acordat către Marrati un contract privind realizarea unui parc. Firma cu probleme a fost singurul ofertant la licitație, prezentând însă date false, astfel că oferta trebuia respinsă. Marrati n-a efectuat nicio lucrare, ci a subcontractat-o, obținând un avantaj de 16.285 de lei. În acest moment, Marrati este tot în insolvență, având ca administrator judiciar SCP PDA Insolvency.
Comentarii prin facebook