Ministerul Transporturilor a organizat, marți, la București, o dezbatere publică pe tema Masterplanului General de Transport, care exclude total proiectele importante ale Timișului. Mai mult sau mai puțin revoltați, parlamentarii nu s-au sinchisit să meargă să-și susțină județul. Unii chiar au aflat de la noi de existența acestui document extrem de important!
Vor fapte, nu vorbe, documente clare și explicații, dar nu fac ceva în acest sens. Cam aceasta este atitudinea majorității parlamentarilor din Timiș față de Masterplanul General de Transport, din care au fost excluse mai multe proiectele ale Timișoarei și ale județului. Parlamentarii de Timiș au ignorat însă dezbaterea publică pe această temă. Motivele sunt diverse: unii spun că nu au știut de ea, alții spun că nu au legătură cu domeniul transporturilor, iar alții, că dezbaterea a fost doar „vrăjeală politică”.
Deputatul PSD Sorin Grindeanu nu s-a dus pentru că nu a primit prea multe detalii despre dezbatere. Oricum, îi pare rău. „Eu știu că a fost o chestiune doar în Comisia de Transport. Eu sunt în București, dar nu am știut și îmi pare rău că nu am știut, dar nu am fost anunțat. În mod normal ar fi trebuit să știu. Săptămâna trecută s-a prezentat în Comisia de Transporturi, dar eu nu sunt membru. Știu că Titu Bojin e în București și mi-a spus că se duce la Ministerul Transporturilor. (…) Sincer, am văzut anumite luări de poziție, dar nu am văzut exact că e sau nu e Centura de Sud, care înțeleg că e prinsă pe o finanțare europeană. În principiu, eu sunt optimist și nu am niciun motiv să nu fiu, dincolo de istericalele unora sau ale altora”, afirmă Grindeanu.
Deputatul PDL Cornel Sămărtinean nu a participat nici el, dar e revoltat și vrea să ia măsuri. „Nu am participat. Nu fac parte din Comisia de Transport, dar cu regret pot să spun și să afirm că o asemenea nedreptate, care se face Timișului și Timișoarei, este inadmisibilă. (…) Am ieșit public de mai multe ori și am declarat că județul și Timișoara nu primesc bani de la guvern și că suntem vitregiți din acest punct de vedere. Am făcut, în doi ani, peste zece interpelări tuturor miniștrilor de transport cu întrebări punctuale. Nu am primit niciun răspuns. Eu voi face interpelări și o să vorbesc și cu colegii de la PSD, care sunt la putere, să înceapă să se lupte mai mult pentru Timișoara și pentru Timiș”, a afirmat acesta.
Senatorul PNL Ben-Oni Ardelean este foarte sceptic în privința dezbaterii publice. Acesta susține că este oricând dispus să organizeze o dezbatere publică la Timișoara la care să ia parte și reprezentanții Ministerului Transportului: „Nu am participat. Aia e o vrăjeală politică, dezbaterea publică pe național la un plan care nu are niciun fel de relevanță pe discuțiile politice. Decizia politică e luată înainte de vrăjeala ministerului cu dezbaterea. Dacă vor să vadă opinia timișorenilor îi invităm, pe reprezentanții ministerului și pe ministru, să vină la Timișoara”, a declarat liberalul.
După ce a afirmat că vrea să părăsească viața politică și după ce a fost criticat pentru că a declarat că Timișoara nu are nevoie de spital regional, deputatul PNL Horia Cristian este foarte rezervat în declarații. Un lucru este cert: nu a mers la dezbatere. „Ce pot să spun eu, în mod evident sunt chestiuni legate de priorități. Astea sunt prioritățile Ministerului Transporturilor”, a spus Cristian.
Deputatul PSD Sorin Stragea susține că are de gând să-i deranjeze pe guvernați cu câteva întrebări pe tema centurii, dar numai după ce se documentează serios. „Nu am participat pentru că nu fac parte din comisii apropiate și apoi pentru că noi suntem în teritoriu. În al doilea rând, într-adevăr, nu cred că pică bine. Cred că sunt motive obiective pentru care nu e pe listă. Nu pot să mă pronunț. Nu am discutat, nu am participat la dezbatere. Nu am pierdut speranța pentru că poate nu se fac pe moment, dar în final se vor face. (…) O să o analizez problema și voi hotărî. Să știți că am luat atitudine. Indiferent dacă sunt în opoziție sau la guvernare, nu înseamnă că nu putem lua atitudine, sau cu cel puțin cu o întrebare să deranjăm guvernanții”, ne-a declarat Stragea.
Senatorul PP-DD Ioan Iovescu e supărat că a fost trimis forțat în vacanță și nu poate să facă niciun fel de interpelare. „Nu am știut de dezbatere, nu am fost invitat. Este trist. Un oraș ca Timișoara trebuia să fie de mult înconjurat de centură. Dar centură, nu frânturi! (…) Reticența asta e deja de mult, drumurile noastre sunt cele mai proaste, de foarte mult timp. De foarte multe ori am fost marginalizați. (…) Interpelări în perioada asta, din păcate, nu putem face pentru că ni s-a dat vacanță forțată”, a afirmat senatorul.
Gheorghe Ciobanu, deputat PSD, nu prea era în temă atunci când a fost contactat, iar vestea l-a șocat. Nu a știut de dezbaterea publică, dar vrea neapărat ca Timișul să se bucure de atenția pe care o merită. „Nu am participat la dezbatere. Mă surprinde, acum aflu. Nu cred! Timișul a fost o prioritate și chiar nu înțeleg sensul. Noi ne-am luptat la un moment dat să le introducem pe masterplan. Chiar nu am idee. Nu știu ce să spun, dar noi cu toții vom lupta, în continuare, ca Timișul să rămână o prioritate”, a spus Ciobanu.
Deputatul Cătălin Tiuch nu a participat nici el la dezbaterea de la București, dar a ales să-și exprime în scris punctul de vedere. Social-democratul ne-a spus însă că, în afară de Titu Bojin, nu a participat niciun politician din Timiș. „Eu sunt la Timișoara, în colegiu. Nu am urmărit, dar știu că președintele Titu Bojin a fost la această dezbatere. Am vorbit la minister cu cei care au făcut dezbaterea și am varianta să mă exprim în scris, urmând să le comunic un material. Știu că în afară de Titu Bojin nu a fost nimeni din Timiș”, ne-a spus Tiuch. Restul parlamentarilor de Timiș nu au putut fi contactați. Totuși, dacă au curiozități, nu trebuie decât să acceseze acest link, pentru varianta in extenso a masterplanului, sau acest link, pentru varianta comprimată.
Comentarii prin facebook