Când spui Timișoara, nu spui Revoluția din 1989 și nu te gândești la multele premiere înregistrate în acest oraș. Când spui Timișoara, te gândești automat la Canalul Bega! La această concluzie au ajuns membrii Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, după ce au stat de vorbă cu peste 400 de oameni. De aici a apărut și prima propunere de temă pentru conceptul de candidatură: „Coridoare culturale”.
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a prezentat, marți, cea dintâi propunere pentru conceptul în jurul căruia se va centra candidatura orașului de pe Bega la acest important titlu. „Channel of Cultures (în traducere directă, «Canal culturale» – n.r.) îmbină diversitatea culturală și ideea de conectare la valorile europene și cooperare internațională, ceea ce va contribui la promovarea unei imagini românești reprezentative. Canalul Bega, al cărui rol de coagulant, dar și acela de mijloc de comunicare transnațională și transdanubiană îl avem în vedere – devine punctul de referință al conceptului”, se precizează în prezentarea proiectului.
Deși poate părea ciudat, Canalul Bega este simbolul la care s-au gândit cel mai frecvent oamenii cu care s-a discutat despre ce înseamnă, pentru ei, Timișoara. „Conceptul unei candidaturi este firul roșu în jurul căruia se construiește povestea candidaturii. Este o cerință în dosarul de candidatură. Conceptul candidaturii Timișoarei se centrează în jurul canalului Bega, pentru că așa a reieșit din discuțiile cu peste 400 de oameni, reprezentanți ai diverselor medii. (…) Au avut loc mai multe discuții și dezbateri, discuții informale, din 2012 încoace, sub formă de focus-grupuri. Au fost discuții lejere, pentru că nu poți forța mintea umană să creeze în cadre rigide. Am sintetizat și am văzut că a reieșit mereu și mereu acest simbol al orașului, canalul Bega”, susține Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Unul dintre cei care au fost mirați de ideea venită din partea ATCCE este primarul Nicolae Robu, care, se pare, rămăsese cantonat în ideea anterioară, cea de revoluție. „Varianta cu revoluția nu este recomandată de specialiști, pentru că, în subconștient, induce ideea că nu e un loc liniștit. O capitală culturală trebuie să atragă o mulțime de vizitatori. (…) În traducere, Channels of Cultures nu are legătură cu Coridoarele Culturii… sunt valențe pozitive pe care le-au avut în vedere cei care au propus sintagma, dar nu sunt chiar încântat. Canalul Bega este un punct forte al Timișoarei, dar haideți sa ne mai gândim. După ce se lansează această propunere poate apar din comunitate idei mai bune”, a declarat Robu. Conceptul de „R-Evolution” a fost folosit de orașul spaniol Burgos, care a candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2016, dar a pierdut în fața lui San Sebastian. O reutilizare a acestei idei, atât de curând, nu ar fi dat bine pentru Timișoara, crede Simona Neumann. Ideea de revoluție este prinsă însă în cadrul general al proiectului. Acesta poate fi consultat aici.
„Canalul Bega are o importanță locală, pentru că unește cartierele istorice ale Timișoarei, are o importanță regională, pentru că unește Timișoara de vecinii săi din euroregiune, și are o importanță națională și europeană, pentru că, prin el, noi ne conexăm la Dunăre, la strategia dunăreană, care este o politică națională și europeană în același timp. Deci este un concept foarte flexibil, foarte larg, prietenos, pe cât de simplu, pe atât de complex în semnificații”, mai spune directorul ATCCE. Canalul Bega este în plin proces de reamenajare, estimat să se încheie anul viitor. La cum arată acum firul de apă care traversează orașul, acesta te duce cu gândul la orice altceva în afară de cultură…
„
Comentarii prin facebook