Pelicula realizată de regizorul Tudor Giurgiu, inspirată din moartea misterioasă a procurorului Cristian Panait va rula miercuri, de la ora 20, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. La eveniment vor fi prezenți regizorul filmului și actorul din rolul principal, Emilian Oprea.
„M-a prins cu totul, m-a devorat, m-a absorbit. Un film despre un erou. Despre justiție, politică și multe altele”, a povestit Tudor Giurgiu despre acest film, aduăgând că a fost cel mai greu pe care le-a realizat până acum. Personajul principal al filmului este inspirat de portretul lui Cristian Panait, fost procuror român care s-a sinucis (?) la numai 29 de ani, pe 10 aprilie 2002. Cazul a fost amplu mediatizat în presa națională, dar și străină, din cauza suspiciunilor privind presiunile politice la care a fost supus Panait. El a fost pus să-l aresteze pe procurorul orădean Alexandru Lele, intrat în dizgrația PSD, după ce și-a „permis” să-l rețină pe Adrian Tărău, fiul prefectului social-democrat de Bihor. Panait l-a găsit însă total nevinovat pe Lele, iar superiorii săi Ilie Picioruș și Ovidiu Păun au infirmat soluția sa. La nouă zile după aceea, procurorul murea în circumstanțe neclare, versiunea oficială fiind sinucidere prin aruncarea de la ultimul etaj al unui bloc din București.
În presa vremii s-a vorbit că Victor Ponta nu era străin de sinuciderea lui Panait, fiind citată mătușa în apartamentul căreia locuia procurorul: „Câinele de Ponta l-a omorât!”. La acea vreme, Ponta era șef al Corpului de control al premierului Adrian Năstase. Doctorand al ministrului Justiției, Rodica Stănoiu, Ponta era interesat ca Lele să fie găsit vinovat. Tărău jr., a fost eliberat atunci și ajutat de PSD să fugă în SUA, iar Cristian Panait murea la doar 29 de ani. „Adrian Năstase, Joița Tănase, Ilie Picioruș, Rodica Stănoiu, dar și alte multe personaje politice, știau că Tărău este un mafiot, dar au decis să-l scoată din țară, să-l mazilească pe anchetatorul său, Alexandru Lele, și să-l distrugă psihic pe magistratul Cristian anait.Și asta, pentru un pumn de arginți”, se arăta în presa vremii.
Regizorul Tudor Giurgiu a spus că s-a documentat mult timp despre acest caz, discutând cu mai multe personae implocate, inclusiv cu mătușa lui Panait. El a adăugat că ar fi dorit să realizeze o caravană cu acest film în Teleorman și Olt. S-a mulțumit însă cu patru proiecții inaugurale: București, Timișoara, Cluj și Iași. La Timișoara, filmul va rula miercuri, de la ora 20, în Sala Capitol, fiind urmat de o discuție cu regizorul Tudor Giurgiu și actorul principal Emilian Oprea. Prețul unui bilet este de doar 10 lei.
Comentarii prin facebook