Județul Timișoara nu s-a descurcat așa de bine precum Ioana Băsescu în materie de agricultură! La această concluzie a ajuns fostul președinte al României, Traian Băsescu, care spune că stăm prost la absorbția de fonduri europene și că viitori primari ai PMP trebuie se ocupe mai mult de fermieri, de școli și de spitale.
Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la un eveniment organizat de PMP Timiș „Dincolo de faptul că Timișoara este un oraș emblemă a României, în agricultură lucrurile nu sunt grozave. Fermierii au fost prea puțin ajutați să absoarbă fonduri europene, iar Timișoara (n.r. – Timiș) la nivel de județ este un județ care a absorbit prea puține fonduri europene, în raport cu oferta pe care a avut-o. România dă înapoi 7 miliarde de euro din banii repartizați în exercițiul bugetar următor. Și aici mă întorc la fermierul din Timiș, la fermierul din toată țara. Administrațiile locale trebuie să îi ajute. Ei au posibilitatea să se doteze cu mașini, să construiască depozite, fie că sunt depozite frigorifice, fie că sunt depozite de cereale, dar nu au fost sprijiniți, au fost lăsați la mâna consultanților, adesea veniți de la București (…) De aceea cred că aceia dintre noi care vor câștiga funcții de primar și consilieri trebuie aibă ca principal obiectiv crearea unei unități care să îi ajute pe fermieri să își facă proiectele (…) O spun ca un om care știe că din agricultură se poate câștiga. Familia mea, prin Ioana (n.r. – una dintre fiice lui Băsescu), este proprietară de teren în județul Călărași. În mod cert, agricultura poate asigura resurse acelora care o fac profesionist”, spune Băsescu.
În opinia liderului „popular”, nici primarii actuali nu prea știu ce fac, dar nici simplii cetățeni nu sunt informați și nu știu cum să reacționeze. „Cioloș a obligat acum, și bine a făcut, ca toate primăriile să își pună pe site-uri execuția bugetară. Nu e un lucru rău, dar e aproape inutil. Execuția bugetară înseamnă banii care s-au cheltuit. Or, esențial pentru cetățeni este să se pună pe site-ul primăriilor facturile ce arată ce urmează să plătească o primărie. Pentru că atunci cetățenii vor vedea cu ușurință cât e de plătit un podeț, dar când trec prin comuna lor văd că podețul nu e terminat. Și atunci reacționează. (…) Văd că unui primar i-a venit la plată factura pentru că în fantezia lui a hotărât să planteze cactuși. Și atunci cetățeanul va spune «domnule primar, vedeți că nu ați dotat spitalul înainte de a pune cactuși în oraș». Asta înseamnă informare (…) Școlile au fost transferate administrațiilor locale. Dar în România avem abandonul școlar la 18%. Suntem țara cu cel mai mare abandon școlar. Nu o să vină niciodată Ministerul Educației să vadă de ce în județul Timiș procentul de abandon școlar este ridicat. Asta este treaba primarilor (…) Teatrele, monumentele sunt transferate de mulți ani la administrațiile locale și atunci se pune întrebarea: cât s-au îngrijit edilii, pentru ca tinerii din școli, dincolo de faptul că stau în fața calculatorului, să fie stimulați să participe și la actul de cultură? (…) Spitalele au fost transferate la administrațiile locale. Și dacă dau exemplul din București, primarii preferă să pună panseluțe și lalele în loc să doteze spitalele cu ce le trebuie”, a mai declarat liderul PMP.
Comentarii prin facebook