Sărbătorile de Paști se apropie, iar reprezentanții Direcției Santiar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au început să pregătească punctele de sacrificare a mieilor. Pentru a fi siguri că nu vor apărea probleme, operatorii economici sunt instruiți asupra regulilor pe care trebuie să respecte dacă vor să vândă alimente specifice acestei perioade.
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a început să pregătească punctele de sacrificare a animalelor. Deocamdată se știe că vor exista cel puțin 20 de astfel de centre. „Anul trecut am avut de 26-28 de puncte de sacrificare, pentru anul acesta sunt în jur de 20. Fiecare dintre aceste puncte este deservit de un medic veterinar. Nu sunt neapărat în piețe, punctele de sacrificare sunt de obicei organizate la nivelul fermierilor, al crescătorilor de oi. Ca în fiecare an am avut, la Timișoara, punctul din Piața Badea Cârțan și sper să fie solicitat și anul acesta. Punctele de sacrificare temporare sunt organizate în perioada 14 aprilie – 3 mai, deci până în 14 aprilie mai pot solicita”, a explicat dr. Viorel Banda, reprezentat al Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.
În Timiș nu au fost probleme mari legate de carnea vândută în piețe, dar trebuie totuși să fiți foarte atenți de unde cumpărați carnea și mai ales dacă ea este certificată de medicul veterinar. „Carnea de miel de obicei nu comportă un risc major vizavi de consumator. Probleme ar putea apărea la transport și la depozitare, la manipularea carcaselor. Nu am avut probleme majore vizavi de carnea de miel. Ar mai fi problema substituirii carcaselor, dar nu am avut situații de acest fel în Timiș. Punctele de sacrificare nu trebuie să fie dotate la fel de sofisticat ca un abator, dar trebuie să îndeplinească unele condiții de igienă, să aibă sursă de apă, canalizare, dotări minime cu ustensile și utilaje. E nevoie și de personal care să știe să manipuleze carcasele, sub supravegherea veterinarilor. Carcasele vor fi marcate de medici, fiecare punct de sacrificare va ave un număr și o marcă a centrului respectiv așa că se va ști de unde provine marfa în caz de probleme”, a mai spus reprezentantul DSV. Operatorii economici care vor să comercializeze alimente specifice Sărbătorilor Pascale vor primi o mână de ajutor și din partea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură. Vorbim despre un seminar la care, printre altele, se va discuta despre cerințele sanitar-veterinare impuse pentru siguranța și comercializarea alimentelor în această perioadă. Cei care vor să obțină mai multe informații despre regulamentele impuse sunt așteptați la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, pe 5 aprilie, de la ora 11,30. Mai multe informații se pot obține la numărul de telefon 0721-262.006.
Comentarii prin facebook