Municipalitatea promite de câțiva ani că face o parcare publică în zona centrală, dar n-a trecut de faza de vorbe. Primarul Nicolae Robu spune acum că ar vrea să intre în asociere cu CJ Timiș, pentru parcarea de pe strada Sf. Ioan. Poate oferi experiență în materie de proiecte de anvergură!
CJ Timiș are o parcare în zona fostului comisariat militar județean, de unde încasează cam un milion de lei pe an. Ar putea construi acolo, așa cum promite de câțiva ani, un parcare supraetajată cu 7 niveluri. „O să cerem specialiștilor să se pronunțe asupra celei mai bune soluții. Cred că ne dă 7 niveluri, până la nivelul clădirii Materna, am solicitat certificat de urbanism. Avem un studiu tehnico-economic, conform căruia cea mai interesantă variantă, dar și cea mai scumpă este undeva la 10 milioane de euro. La parter ar urma să fie spații de închiriat”, a declarat președintele CJ, Călin Dobra.
Citește și: Parcare de 7 etaje, de 10 milioane de euro in centrul Timisoarei. Se stie unde, nu si cand
Primarul Nicolae Robu spune acum că vrea să se asocieze cu acest proiect. Nu știe încă sub ce formă, pentru că municipalitatea doar promite, dar se oferă să sprijine CJ cu toată priceperea în materie de… proiecte de anvergură. „De ani de zile, acel teren ultracentral stă nefolosit. E folosit la sol, pe un spațiu neamenajat, unde parchează masini. Consiliul județean vorbește deja de câțiva ani, este o instituție care nu prea are vocația de a realiza astfel de proiecte. Nici nu are prerogative de așa ceva. Niciunul dintre președinți nu a lăsat în urmă proiecte mari, de anvergură, pentru că nu intră în sarcina Consiliului Judetean. Cred că ar fi bun un parteneriat cu PMT. Am face acolo o parcare nu numai cu 7 etaje, ci cu 10, de exemplu, regimul de înălțime al zonei permite. Se poate schimba autorizația primită de CJ, se pot schimba toate, nu facem pentru o zi, două, ceea ce se realizează este pentru uz pe termen lung”, a declarat, marți, Robu.
Studiul tehnico-economic al CJ arată că, la un grad de ocupare de numai 50%, păstrând tarifele actuale, investiția de 10 milioane de euro ar fi amortizată în opt ani. Parcarea ar urma să aibă 469 locuri, iar la parter ar fi spații comerciale și de birouri de 3.900 mp. Estimările spun că doar din parcare, s-ar încasa peste 924.000 euro anual, și asta dacă ar fi ocupate, în medie, jumătate din locuri. Din închirierea spațiilor, la un grad de 90% și la un preț de 9 euro / mp, încasările ar fi, pe an, de peste 379.000 euro. Alte sume ar urma să provină din abonamente de la riverani și diverse forme de publicitate, astfel că suma totală ar fi de 1,36 milioane de euro. După transformarea în zonă pietonală a unei mari părți din centru, au dispărut peste 700 de locuri de parcare.
Comentarii prin facebook