Concursul pentru funcția de director al Teatrului German de Stat mai așteaptă. Tribunalul Timiș a suspendat hotărârea de consiliu local prin care fusese aprobat regulamentul concursului. TGST are director interimar din toamna trecută, după ce lui Lucian Vărșăndan nu i-a mai fost prelungit contractul, pentru că primăria a decis să nu-i evalueze proiectul de management prezentat conform legii.
Pe 27 martie, judecătorii de la Tribunalul Timiș au admis acțiunea intentată, la finele lui 2017, de Lucian Vărșăndan, fostul director al Teatrului German de Stat, care a contestat decizia PMT de a nu-i permite să-și prezinte proiectul de management, deși obținuse la evaluare nota 9.88. Magistrații au decis și „suspendarea executării HCL nr. 29/30.01.2018 până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anularea aceluiaşi act administrativ, înregistrată în prezentul dosar. Executorie”. Hotărârea CL la care se face referire vizează regulamentul de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management pentru Teatrul German de Stat Timișoara. „Aprobarea regulamentului cadru de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management pentru Teatrul German de Stat Timișoara asigură condițiile legale pentru ocuparea postului de manager, stabilind modul de organizare și funcționare a comisiei de concurs, modul de analizare și notare a proiectelor de management, stabilirea rezultatelor finale ale concursului, precum și modul de soluționare a contestațiilor”, scrie în expunerea de motive privind oportunitatea proiectului, semnată de primarul Nicolae Robu și șefa Serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian. Proiectul a trecut cu 23 de voturi pentru și unul împotrivă.
Primăria Timişoara nu a încheiat, în toamna trecută, cu Lucian Vărşăndan un contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). În aprilie 2017, CL Timișoara aprobase rezultatul evaluării managementului, Vărșăndan fiind notat cu 9,88 și urmând, așa cum prevede legea, să depună un nou proiect de management, pentru un mandat de cinci ani. Lucian Vărșăndan a depus acest proiect, dar Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect. Serviciul de Resurse Umane al MPT a considerat că Vărșăndan nu îndeplinește condițiile legate de studii pentru a putea fi director al TGST. „Rodica Aurelian (șefa Serviciului Resurse Umane al PMT – n.r.) scoate din lege cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are (…) Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori (…) Eu cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, explica primarul Robu.
OUG 189/2008, la care făcea referire edilul, prevede că „în situația în care, în urma evaluării finale, managerul a obținut un rezultat mai mare sau egal cu nota 9, are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”. Evaluarea proiectului nu are însă nicio legătură cu studiile. „Procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9, aceasta având în vedere strict verificarea conformității noului proiect de management cu cerintele caietului de obiective, procedura în cauză reprezentând o situație de excepție față de procedura prevăzută de OUG 189/2008 pentru organizarea unui concurs de proiecte de management (…) Considerăm că, în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management în condițiile art. 43 din OUG 189/2008”, a explicat, pentru deBanat.ro, Cristian Pelivan, șeful Biroului Comunicare al Ministerului Culturii.
Comentarii prin facebook