Charlie Ottley: Timișoara e un model pentru România. E un oraș care privește spre viitor, neuitându-și trecutul

E atât de frumoasă România și atât de mulți oameni din toată lumea ar putea veni să se bucure de minunile ei. Cu două condiții: românii să înțeleagă că nu trebuie să-și piardă tradițiile și să nu le mai fie rușine de țara lor. Spune asta britanicul Charlie Ottley, un ambasador fericit al României, despre care crede că e un loc unic în Europa.

La Timișoara a fost proiectat, vineri seară, episodul dedicat Banatului și Crișanei al documentarului „Flavours of Romania”, realizat de britanicul Charlie Ottley. Acesta a urmărit proiecția alături de spectatorii timișoreni și, la final, a stat de vorbă minute bune cu ei. „Flavours of Romania” este povestea descoperirii unei Românii în care tradițiile sunt încă vii și sunt păstrate cu grijă. Este povestea unui amestec unic de modernitate și arhaism, de ruină și renaștere. Ottley a filmat anul trecut acest documentar, care urmează faimosului „Wild Carpathia”, și pune accent, de această dată, pe tradiții, gastronomie, oameni și istorie. Episodul dedicat Banatului și Crișanei pleacă de la Dunăre, de la Porțile de Fier, se oprește la Sasca Montană, iar apoi face un popas îndelungat în Băile Herculane. Vechile băi imperiale, una dintre cele mai impozante clădiri de acest gen din Europa, sunt lăsate să se stingă de la o zi la alta, iar imaginile filmate de echipa lui Charlie Ottley sunt efectiv dureroase. Camera de luat vederi se mută apoi la Timișoara, surprinsă într-unul dintre momentele sale cele mai vii, pe durata JazzTM, în vara anului trecut, face o oprite la Bogda, într-o pensiune în care se împletesc în cel mai fericit mod tradiția și modernul, iar apoi ajunge în Crișana, la Peștera Urșilor și într-un sat de lângă Oradea, în familia unui muzicant local.

Charlie Ottley este absolut fascinat de România, țară despre care crede că are șansă uriașă, însă, în același timp, e atât de aproape s-o piardă. „Cred că turismul este cea mai mare șansă a României. Vin de cinci sau șase ani aici și sunt tot mai convins că turismul poate fi cea mai importantă sursă de venit pentru această țară, dacă este făcut cu cap. Dacă nu se mai construiesc hoteluri din beton în minunatele sate tradiționale, dacă nu mai sunt promovate legi care spun că poți face investiții imobiliare în parcurile naționale… Asta este crimă. Un parc național este un parc național tocmai pentru că nu ai voie să te atingi de el. Poți construi responsabil în afara lui, cu o arhitectură care să se potrivească locului, dar nu-l poți deschide pentru exploatare și să construiești șosele, pretinzând că totul este pentru binele oamenilor din zonă. Un parc național nu are locuitori. Este pentru urși, pentru lupi… care nu au nevoie de autobuze. E o nebunie. Trebuie să ne oprim să mai facem intervenții iresponsabile. Aceste parcuri naționale sunt ceea ce oamenii vor vadă. E ca un Yellowstone al Europei. Oamenii vor să vină aici, pentru că aici sunt lincși, sunt urși, sunt lupi, care nu mai există în alte părți. România are toate aceste comori, dar ele nu vor fi aici pentru totdeauna, dacă nu facem ceva concret pentru a le proteja”, spune, pentru deBanat.ro, jurnalistul englez.

Cum descrie Timișoara, un oraș pe care spune chiar el că a vrut să-l viziteze încă din 2011, de când a ajuns prima dată pe tărâm românesc? „Timișoara este un oraș cu un potențial uriaș. Venind aici, am văzut patru macarale, un semn că orașul de dezvoltă, și încă într-un mod alert. Oamenii încep să realizeze cât de importante sunt moștenirea istorică a locului și patrimoniul. Cred că românii ar trebui să fie mult mai conștienți de asta. Pe vremea regimului Ceaușescu, erau îndemnați să renunțe la trecutul lor, considerat ceva de care ar fi trebuit să le fie rușine, ceva care trebuia dat la o parte. Oamenii nu au realizat cât de important este patrimoniul orașului. Erau încurajați să construiască blocuri din beton, cu linii drepte. Acum, cred că oamenii încep să-și dea seama că, de fapt, păstrarea trecutului este un semn de sofisticare. Dacă vă uitați la țările cele mai succes din lume, sunt exact cele care își onorează istoria și sunt mândre de moștenirea lor. Au conservat ce aveau, au refăcut ce era de refăcut. Timișoara este un exemplu în acest sens. Ați redat aceste piețe oamenilor, e multă forfotă, sunt festivaluri, tot timpul se întâmplă câte ceva. Orașul acesta are un vibe pozitiv și cred că asta este minunat. Cred că acest oraș privește spre viitor, neuitându-și trecutul”, ne-a mai declarat Ottley.

Pentru mine, Timișoara este, la scară redusă, un exemplu a ceea ce ar trebui să fie România. Dacă oamenii ar reface toate aceste frumoase imobile istorice și le-ar readuce la gloria de odinioară, turiști din toată lumea ar vrea să vină să le vadă și să plătească pentru asta. România are multe monumente frumoase, dar mare parte din ele sunt într-o stare deplorabilă. Dacă nu se investește în reabilitarea lor, în loc să devină atracții turistice majore și să aducă venituri importante, se vor pierde pentru totdeauna. Este, cred, un moment de cumpănă.
Charlie Ottley, jurnalist și producător englez

Și totuși, deși avem o țară atât de frumoasă, nu avem defel grijă de ea. Jurnalistul britanic crede că este o problemă de mentalitate. „Cred că foarte multor români le este rușine de țara lor. Îmi pare rău să spun asta. Preferă să plece să lucreze în străinătate, să facă bani să-și cumpere o mașină nouă, o casă, să aibă un statut social, să poarte anumite mărci, pentru că ei cred că asta este important. Mulți au adoptat ce e mai rău din Europa Occidentală, fără să-și dea seama că, de fapt, au ceva mult mai bun. Tinerii ar trebui să învețe să fie mândri de strămoșii lor și de tradițiile care n-au dispărut, așa cum s-a întâmplat în alte țări. Sunt invidios că încă aveți aceste tradiții. De asta petrec atât de mult timp aici, îmi place enorm să dorm în aer liber, pe dealuri, să admir cascadele, să stau seara la foc, să mă bucur de natură. În Anglia, la fel ca în mare parte din Europa, nu prea mai avem așa ceva. România este ultimul loc din Europa în care există acest mod frumos de a trăi pe care unele comunități locale se luptă din greu pentru a-l păstra. Cred că românii ar trebui să învețe să fie mândri de lucrurile care fac ca țara lor să fie unică”, explică Charlie Ottley.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (mai 6th, 2018 at 14:38 )

Cu un pic de JAZZTM (gât golaş de Transilvania pe lângă Gărâna JAZZ) şi cu o cazare la pensiunea din Bogda (probabil de la Altringen), că i-o fi fost şi englezului foame, stăm mai subţire decât PNL Timiş în sondajele preelectorale. Timişoara culturală? Atât, mister Charlie Ottley? Păi, Untold Festival din Cluj e super-superfain, Cănitule Jazzman! Ia auzi: Mai mult de 10 scene vor împânzi tărâmul Untold Festival şi timp de 4 zile şi 4 nopţi, între 4 şi 7 august 2018, vei avea de înfruntat o sumedenie de ispite şi pericole pentru plictiseală: concertele de la Main şi Secondary Stages din Zona River situată între Cluj-Arena şi Sala Polivalentă, concertele şi chill-out zone-ul din The Forrest (Parcul Central), doar ca să răzbeşti în Zona The Citadel (Piaţa Unirii), acolo unde o scenă imensă cu intrare liberă va celebra spaţiul public şi tinereţea sutelor de mii de untoldişti! Bogda, capitală culturală a Timişoarei robuliene… Avem şi noi faliţii noştri.

Sorin Aradean a spus: (mai 6th, 2018 at 23:09 )

Anteconbega, lasati… Nu ne spuneti si de puzderia de pentagrame care impinzesc Untold-ul ? Sau detaliul asta ramine doar ptr connoisseurs ?

anteconbega a spus: (mai 7th, 2018 at 07:49 )

Distinse domnule S.A., Pentagrama (cele cinci linii unite într-o stea) a fost folosită în urmă cu mii de ani în orașul numit Ur, Mesopotamie, ca ornament pentru oale, fiind legată şi de apariţia limbii vorbite. Era un simbol religios păgân (paganus – trăitor la sate, care venera natura). Apoi, pentagrama a fost folosită ca un simbol al regalităţii, tot între Tigru şi Eufrat, iar mai târziu simboliza puterea imperială. Sensul pe care-l insinuaţi d-voastră, dl S.A., „Pentagramelor de la Cluj” este legat de sataniști, dar și de veneratorii diavolului. Pentagrama sataniştilor are inserat un cap de ţap (Bock în germană, Boc în română, dacă tot suntem la Cluj), aşa că dacă aveţi dovezi concrete că la Untold există asemenea pentagrame postpăgâne e bine de anunţat urgent DNA ( Direcţia Naţională Antisatanică). Acum, dacă D-voastră v-aţi semna cu acronimul SA să pricepem că e vorba de Sturmabteilung, Cămășile brune ale lui Hitler, organizație paramilitară nazistă creată în anul 1921 la MUnchen? Nooo, în nici un caz!

Sorin Aradean a spus: (mai 7th, 2018 at 09:24 )

Repet, lasati… Va recomand calduros explicatiile in extenso a ceea ce-a fost de fapt Untold, editia 2017.
https://www.cotidianul.ro/cluj-megashow-dedicat-fortelor-malefice/
Sa nu uitati sa va luati o punga de pop-corn, care sa va acompanieze placut lectura instructiva. Caci nu e niciodata tirziu sa constatam adevarata fata a unor lucruri laborios ticluite.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Se adună înfrângerile! SCM Poli eliminată din Cupa României

După eșecurile neașteptate de la Odorhei și de acasă cu Steaua, în fața unor echipe ce nu obținuseră până la meciul direct niciun punct, prim-divizionara de handbal SCM Poli a fost eliminată și din Cupa României, la Buzău, încă din primul tur. Gruparea viola, care a evoluat mai mult pe mâna tinerilor, care nu au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se adună înfrângerile! SCM Poli eliminată din Cupa României
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT inovează din nou și lansează programul de masterat în Calcul Cuantic

Prestigiu, profesionalism, inovație. Având tradiția primului calculator construit într-o instituție de învățământ superior din România și prima specializare de Calculatoare din țară, Universitatea Politehnica Timișoara continuă munca de pionierat în domeniul tehnologiilor de vârf. Centrul de conferințe al UPT a găzduit miercuri, 2 octombrie 2024, lansarea programului de masterat în Calcul Cuantic (Quantum Computing), organizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT inovează din nou și lansează programul de masterat în Calcul Cuantic
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

COLTERM

Colterm e pregătită pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece. Compania a achiziționat și toate certificatele verzi

Societatea Colterm a anunțat că a finalizat probele la rece pentru rețeaua de termoficare, iar majoritatea traseelor de încălzire au fost încărcate cu succes, așadar atât CET Sud, cât și CET Centru sunt pregătite pentru pornire. Mai sunt câteva zone unde echipele Colterm încă lucrează, pentru a soluționa problemele întâmpinate.  În perioada 15.04- 01.10. 2024...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm e pregătită pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece. Compania a achiziționat și toate certificatele verzi

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Festivalul La Pas 2024 e gata de start. Descoperiți hrana și cultura sustenabilă Timișoara devine locul de întâlnire al producătorilor locali și artizanilor de tot felul, al oamenilor preocupați de alimentație și sănătate, de educație și sustenabilitate, pasionați de gătit și gastronomie, experților și asociațiilor ce promovează rețele alimentare sustenabile, dar și al celor dornici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul La Pas 2024 e gata de start. Descoperiți hrana și cultura sustenabilă/FOTO
Primăria Timișoara descoperit un nou imobil din zona zero a orașului unde ar fi fost efectuate lucrări fără autorizație. Instituția a depus plângere penală împotriva proprietarului vilei de pe bulevardul Loga, nr. 24, pentru ample lucrări nelegale, efectuate fără autorizație, care ar afecta inclusiv structura de rezistență a clădirii, a anunțat PMT. Municipalitatea timișoreană a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a descoperit o nouă vilă unde s-ar realiza intervenții neautorizate. A fost depusă plângere penală/FOTO
Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația necesară construcției lotului 2 al  autostrăzii Timișoara – Moravița este 4 noiembrie 2024, a anunțat Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Vă reamintim că data limită pentru depunerea ofertelor pe primul lot este 11 noiembrie. Pentru construcția lotului Jebel – Moravița, de 33,49 km, sunt alocate, prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul autostrăzii Timișoara – Moravița, pe repede înainte. Data limită pentru depunerea ofertelor pe lotul 2 e 4 noiembrie
Prestigiu, profesionalism, inovație. Având tradiția primului calculator construit într-o instituție de învățământ superior din România și prima specializare de Calculatoare din țară, Universitatea Politehnica Timișoara continuă munca de pionierat în domeniul tehnologiilor de vârf. Centrul de conferințe al UPT a găzduit miercuri, 2 octombrie 2024, lansarea programului de masterat în Calcul Cuantic (Quantum Computing), organizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT inovează din nou și lansează programul de masterat în Calcul Cuantic
Lugojul, rămas din nou fără primar, îl face nemulțumit pe prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. Pus în fața faptului împlinit, el nu are pârghii legale de a obliga ”demisionarul” viceprimar să rămână pe post până la numirea social-democratului Călin Dobra să fie instalat în fotoliul de edil-șef. Tot ce se poate face este să prioritizez...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul de Timiș e supărat pentru lipsa unui primar: ”Situația de la Lugoj este inacceptabilă”
Fundația Art Encounters prezintă publicului expoziția duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán, DesFacerea Lumii, o expoziție de anvergură a artiștilor români stabiliți la Viena. Aceasta este adusă în premieră la Timișoara, iar vernisajul va avea loc pe 24 octombrie 2024, de la ora 18:00. Vernisajul expoziției are loc pe 24 octombrie 2024, de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DesFacerea Lumii, expoziția artiștilor Anca Benera și Arnold Estefan, eveniment marca Art Encounters, ajunge în premieră la Timișoara
Ești invitat să pătrunzi într-o nouă eră a divertismentului virtual: tehnologia realității virtuale (VR), care transformă complet modul în care experimentezi cazinourile online. Imagină-ți această scenă – poți simți senzația autentică a unui cazinou de lux, toate acestea din confortul propriei tale locuințe! Dacă această ipoteză te-a făcut curios, dornic să experimentezi, atunci în următoarele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cazinourile Online și Tehnologia Realității Virtuale: Un scenariu din viitor, la tine acasă!
Top