Deputatul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL, atrage atenția asupra scăderii populației școlare în anul școlar 2017-2018 față de anul precedent, cu un minus de 18.700 elevi și studenți, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Mai mult, în anul precedent, scăderea a fost de 45.300, însemnând un minus de 64.000 de elevi în numai doi ani.
Tendințele clare de scădere a numărului tinerilor pe ciclurile medii de educație sunt îngrijorătoare pentru evoluția învățământului superior, o concluzie la care actualii guvernanți sunt obligați să reflecteze și să reacționeze prin propuneri clare, consideră liberalul. „Principalul risc sistemic provenit prin descreșterea populației școlare constă în scăderea alarmantă a numărului elevilor din învățământul primar și gimnazial. Aici sunt necesare propuneri realiste și soluții active pentru prevenirea abandonului școlar. În aceste două grupe de tineri se află viitorii candidați pentru învățământul superior. Să nu uităm că statisticile europene plasează România pe ultimul loc în UE pe baza mărimii populației cu studii superioare cu vârsta între 30 și 34 de ani, doar 26,3% din populația acestei grupe referențiale având studii superioare finalizate (cca. 340.000 de persoane), față de media UE de 39,9%”, susține Marilen Pirtea.
O minimă veste bună este aceea că învățământul profesional a cunoscut o creștere de 5.800 elevi. Cu toate acestea, Pirtea subliniază faptul că în învățământul profesional sunt cuprinși încă foarte puțini tineri, procentul lor din totalul populației școlare din România fiind de doar 2,5%, una dintre cele mai mici rate din UE (totalizând doar 90.200 elevi). „Solicităm responsabililor din Ministerul Educației să ia în considerare acest set de date îngrijorătoare și să propună, cu înțelegerea deplină a consecințelor, soluții inovative și cu efecte măsurabile și concrete, pentru stoparea acestor tendințe clare de declin școlar”, concluzionează Marilen Pirtea.
Comentarii prin facebook