De ce pierde PMT procesele pentru taxa pe paragină: fiindcă funcționarii nu respectă legea!

Teoria e bună, dar, ca de obicei, ne omoară practica. CL Timișoara a decis, la finele anului trecut, supraimpozitarea proprietarilor de clădiri lăsate în paragină. Ce a urmat? Un val de procese, multe pierdute de municipalitate. Cum? Pe procedură și pe mâna propriilor angajați, care, pur și simplu, nu au respectat legea.
paragină
Anul trecut, consilierii locali din Timișoara au votat supraimpozitarea pentru mai multe imobile din zona istorică a Timișoarei, printre care și unele palate din Piața Victoriei. Teoretic, impozitele au fost majorate cu 300 până la 500%. Mulți dintre proprietari au contestat însă măsurile și, în multe cazuri, s-a ajuns în instanță.

În luna iulie, femeia de afaceri Rodica Vlad câștiga la Tribunalul Timiș, instanța anulând HCL 520/2017, privind aprobarea majorării cu 400% a impozitului pentru imobilul situat în Timişoara, Bd. Republicii nr. 11. Procesul nu este gata încă, recursul înaintat de CL Timișoara având un nou termen la Curtea de Apel Timișoara pe data de 6 noiembrie.

În septembrie a câștigat, tot la Tribunalul Timiș, și SC Bega Turism SA, societate deținută de frații Cristescu, în calitate de proprietar al unui apartament din imobilul aflat în Piața Sf. Gheorghe 1. Firma a contestat HCL privind „aprobarea majorării cu 300% a impozitului pentru imobilul situat în Timişoara, str. Sfântu Gheorghe, nr. 1”, iar instanța a decis suspendarea hotărârii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Primăria a făcut și în acest caz recurs, termenul fiind stabilit pentru 13 noiembrie.

„S-a pierdut prin procedură, s-au făcut și greșeli anul trecut, din păcate. Aceste greșeli sunt speculate de avocații celor sancționați. În primă instanță, sunt proprietari care au câștigat, cred că sunt doi sau trei, pe motiv că ei au invocat că nu s-a făcut notificarea fix cum scrie în lege că trebuie făcută. Dar în orice caz, nu pe fond”, declara, în septembrie, primarul Nicolae Robu.

La cunoștința consilierilor locali au ajuns însă acum două adrese referitoare la două sentințe civile pronunțate de Tribunalul Timiș și rămase definitive prin decizii ale Curții de Apel Timișoara. Ambele anulează în parte hotărârile de consiliu local privind majorarea impozitului pe clădiri, iar sentințele în detaliu arată de ce au luat judecătorii această decizie. Exact pentru că angajații PMT și-au făcut „bine” treaba!

Societatea Euskatel SRL a cerut anularea HCL 516/2017, privind aprobarea majorării cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, privitor la imobilul situat în Timișoara, str. Eugeniu de Savoya 12, iar Elvira Iolanda Carol a solicitat același lucru pentru HCL 525/2017, cu privire la majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, privitor la imobilul situat în Timișoara, str. Take Ionescu 71. Există detalii de nuanță între cele două situații, însă, ca principiu, instanța a constatat același lucru, și anume că nu există somații adresate în prealabil proprietarilor de apartamente din cele două imobile. În plus, în documentația care a stat la baza hotărârii de supraimpozitare nu există note finale de constatare, care oricum trebuia emise „doar după verificările efectuate în primele 45 de zile ale anului 2018, conform pct. 13 din Anexa 1 la HCL 314/2017”.

Altfel spus, angajații PMT care au întocmit documentațiile pentru clădirile lăsate în paragină au încălcat, fără clipire, regulile stabilite chiar de consilierii locali. În ambele situații, recursurile înainte de CL Timișoara au fost respinse, astfel că sentințele date de tribunal au rămas definitive.

Reclamanta arată că procedura cadru privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite/degradate a fost adoptată la data de 28 iulie 2017. Raportat la această dată, somația prevăzută la Anexa 1c, chiar dacă ar fi fost emisă, nu putea fi emisă decât ulterior, respectiv în a doua jumătate a anului 2017. Astfel, eventuale măsuri stabilite prin aceasta se puteau realiza până la finalul anului 2017, context în care o eventuală hotărâre de majorare a impozitului nu putea fi adoptată mai devreme de expirarea primelor 45 de zile din anul următor (2018) și fără respectarea pașilor prevăzuți de Anexa 1 a HCL 314/2017.
Motivarea instanței în cazul Euskatel SRL

Mai trebuie spus că Elvira Iolanda Carol este unul dintre cei care au plătit impozitul majorat cu 400%, undeva în luna martie. Femeia a cerut ca municipalitatea să plătească penalizări, dar instanța i-a respins solicitarea, din motive tehnice.

Primarul Nicolae Robu anunță, periodic, cât de multe somații au fost emise pe numele proprietarilor unor clădiri lăsate în paragină. Potrivit unora dintre ultimele sale estimări, până la finele anului vor fi în jur de 2.000. Ideea este bună, pentru că nesimțirea unora dintre deținătorii de imobile cu poveste este imensă, iar în centrul Timișoarei benzile galbene montate de Poliția Locală, pentru a ține la distanță trecătorii, fac parte din peisaj. Dar dacă lucrurile se fac doar ca să fie făcute, la ce bun?

Să luăm doar cazurile Vlad și Cristescu. Clădirea de pe Bd. Republicii este lăsată în paragină de ani buni, iar de pe imobilul de la numărul 1 din Piața Sf. Gheorghe cad periodic bucăți de tencuială, clădirea fiind chiar „peticită” cu o bucată de plasă de protecție, la etajul superior. Cu toate acestea, pe „procedură”, proprietarii sunt foarte aproape să scape de orice sancțiune.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Fechete a spus: (octombrie 29th, 2018 at 19:13 )

Detin un apartament situat in imobil din zona istorică a Timișoarei , unde si Primaria are calitatea de proprietar pe un apartament . Toti proprietari au primit citatie . Primaria refuza sa colaboreze cu Asociatia de Proprietari , avind aceleasi drepturi si obligatii ca ceilalti proprietari .Cum se aplica HCL 314/2017 pentru Primariei . Sunt datori la data prezentei pe mai multe luni calendaristice , cu cheltuielile comune aferente apartamentului detinut .

 
Elvira a spus: (octombrie 30th, 2018 at 13:21 )

Parerea mea este ca nu angajatii primariei sunt vinovati pentru incalcarea legii ci insusi Robu Nicolae care din dorinta de a-i sanctiona doar pe unii a pus presiune pe angajati cerandu-le sa incalce legea .Asta-i o palma data lui Robu care intr-o sedinta de C.L., in care s-a luat in discutie plangerile prealabile depuse de catre mai multi proprietari ai imobilelor sanctionate prin supraimpozitare i-a umilit pe acestia spunand ca sunt nesimtiti si tupeisti. Iata ca astazi ,prin solutiile date de catre instante, se dovedeste ca tupeisti si nesimtiti sunt toti cei care ,angrenatai fiind in adoptarea acestor HCL-uri , nu si-au facut treaba ,nu au respectat legea .Sa fie convinsi ca nu ma voi opri aici .De asemenea am o hotarare a CNCD in care se specifica extrem de clar ca supraimpozitarea impusa proprietarilor celor 25 de imobile este DISCRIMINARE.

 
Augustus a spus: (octombrie 30th, 2018 at 13:31 )

Elvira ai partial dreptate, dar orice angajat e oglinda sefului, iar despre angajare ain primarie si despre modul in care isi desfasoara activitatea angajatii PNL putem scrie o carte.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

tarom

Incredibil chiar şi pentru PSD! De ce a fost schimbat directorul TAROM, Mădălina Mezea

Încă o mostră incredibilă de ce a însemnat România sub PSD. Fosta şefa a TAROM, Mădălina Mezei, a confirmat joi zvonurile privind motivul pentru care a fost demisă de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Mezei spune că a refuzat un ordin al lui Cuc de a ţine la sol toate avioanele în ziua moţiunii de cenzură, pentru ca parlamentarii opoziţiei să nu ajungă la vot.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incredibil chiar şi pentru PSD! De ce a fost schimbat directorul TAROM, Mădălina Mezea
CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Topul Firmelor din Timiş ajunge la ediţia cu numărul 26. CCIAT premiază cele mai de succes afaceri

Tradiţia e păstrată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi vinerea viitoare are loc o nouă edişie, cea cu numărul 26, al Topului Judeţean al Firmelor. Pe 25 octombrie, la Centrul Regional de Afaceri, cele mai de succes firme din anul 2018 vor fi premiate cu trofee şi diplome. Organizat de Camera de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Topul Firmelor din Timiş ajunge la ediţia cu numărul 26. CCIAT premiază cele mai de succes afaceri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Încă o mostră incredibilă de ce a însemnat România sub PSD. Fosta şefa a TAROM, Mădălina Mezei, a confirmat joi zvonurile privind motivul pentru care a fost demisă de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Mezei spune că a refuzat un ordin al lui Cuc de a ţine la sol toate avioanele în ziua moţiunii de cenzură, pentru ca parlamentarii opoziţiei să nu ajungă la vot.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incredibil chiar şi pentru PSD! De ce a fost schimbat directorul TAROM, Mădălina Mezea
Mai multe instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii aeroportuare participat, miercuri noapte, la un amplu test efectuat pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Scenariul a cuprins eliminarea unui bagaj abandonat, dar şi stingerea unui foc deschis apărut la roata unei aeronave care a aterizat. Noaptea de miercuri spre joi a fost una plină pentru toţi angajaţii Aeroportului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aeroportul Internaţional Timişoara, supus unui amplu test de securitate
Marţi, primarul Nicolae Robu a acuzat din nou Inspectoratul de Stat în Construcţii că a realizat abuziv un control asupra lucrărilor efectuate în oraş de primărie la carosabil, în zona centrală a Timişoarei. După acuzele aduse, ISC reacţionează şi spune că toate acţiunile au fost efectuate cu respectarea legislaţiei. De asemenea, autorizaţia pentru lucrările de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ISC îi răspunde lui Robu. Lucrările de la Punctele Cardinale erau parţial realizate la emiterea autorizaţiei
Specialiştii care se ocupă de analiza lucrărilor de pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva, momentan închis circulaţiei, deşi este aproape integral finalizat, au ajuns la concluzia că dezastrul legat de calitatea construcţiei, anunţat de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu este chiar atât „accentuat”. În concluzie, pe cei 21 de kilometri de autostradă s-ar putea circula, dar numai în anumite condiţii.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva. Circulaţia ar putea fi deschisă, dar cu anumite restricţii
Reprezentanții Grupului de Acțiune Locală (GAL) Timișoara au avut o primă discuție cu directori de școală și reprezentanți ai asociațiilor părinților de la unități de învățământ din Timișoara pentru a contribui, prin intermediul fondurilor europene, la cursurile de perfecționare ale profesorilor, la analize și servicii medicale gratuite în cazul elevilor și alte facilități pentru mediul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul GAL Timișoara – bani europeni pentru analize medicale gratuite pentru elevi și cursuri destinate profesorilor
Senatorul PSD de Timiş, Eugen Dogariu, acuză faptul că toată „distracţia”, legată de moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Dăncilă, ar fi, de fapto perdea de fum care vrea să ascundă o dezbatere reală pe tema alegerilor pentru desemnarea preşedintelui României. Klaus Iohannis este acuzat că are un discurs plin de dezinformare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul Eugen Dogariu acuză: Preşedintele Iohannis întreţine criza politică pentru a crea o perdea de fum în campanie
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com