De ce pierde PMT procesele pentru taxa pe paragină: fiindcă funcționarii nu respectă legea!

Teoria e bună, dar, ca de obicei, ne omoară practica. CL Timișoara a decis, la finele anului trecut, supraimpozitarea proprietarilor de clădiri lăsate în paragină. Ce a urmat? Un val de procese, multe pierdute de municipalitate. Cum? Pe procedură și pe mâna propriilor angajați, care, pur și simplu, nu au respectat legea.
paragină
Anul trecut, consilierii locali din Timișoara au votat supraimpozitarea pentru mai multe imobile din zona istorică a Timișoarei, printre care și unele palate din Piața Victoriei. Teoretic, impozitele au fost majorate cu 300 până la 500%. Mulți dintre proprietari au contestat însă măsurile și, în multe cazuri, s-a ajuns în instanță.

În luna iulie, femeia de afaceri Rodica Vlad câștiga la Tribunalul Timiș, instanța anulând HCL 520/2017, privind aprobarea majorării cu 400% a impozitului pentru imobilul situat în Timişoara, Bd. Republicii nr. 11. Procesul nu este gata încă, recursul înaintat de CL Timișoara având un nou termen la Curtea de Apel Timișoara pe data de 6 noiembrie.

În septembrie a câștigat, tot la Tribunalul Timiș, și SC Bega Turism SA, societate deținută de frații Cristescu, în calitate de proprietar al unui apartament din imobilul aflat în Piața Sf. Gheorghe 1. Firma a contestat HCL privind „aprobarea majorării cu 300% a impozitului pentru imobilul situat în Timişoara, str. Sfântu Gheorghe, nr. 1”, iar instanța a decis suspendarea hotărârii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Primăria a făcut și în acest caz recurs, termenul fiind stabilit pentru 13 noiembrie.

„S-a pierdut prin procedură, s-au făcut și greșeli anul trecut, din păcate. Aceste greșeli sunt speculate de avocații celor sancționați. În primă instanță, sunt proprietari care au câștigat, cred că sunt doi sau trei, pe motiv că ei au invocat că nu s-a făcut notificarea fix cum scrie în lege că trebuie făcută. Dar în orice caz, nu pe fond”, declara, în septembrie, primarul Nicolae Robu.

La cunoștința consilierilor locali au ajuns însă acum două adrese referitoare la două sentințe civile pronunțate de Tribunalul Timiș și rămase definitive prin decizii ale Curții de Apel Timișoara. Ambele anulează în parte hotărârile de consiliu local privind majorarea impozitului pe clădiri, iar sentințele în detaliu arată de ce au luat judecătorii această decizie. Exact pentru că angajații PMT și-au făcut „bine” treaba!

Societatea Euskatel SRL a cerut anularea HCL 516/2017, privind aprobarea majorării cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, privitor la imobilul situat în Timișoara, str. Eugeniu de Savoya 12, iar Elvira Iolanda Carol a solicitat același lucru pentru HCL 525/2017, cu privire la majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, privitor la imobilul situat în Timișoara, str. Take Ionescu 71. Există detalii de nuanță între cele două situații, însă, ca principiu, instanța a constatat același lucru, și anume că nu există somații adresate în prealabil proprietarilor de apartamente din cele două imobile. În plus, în documentația care a stat la baza hotărârii de supraimpozitare nu există note finale de constatare, care oricum trebuia emise „doar după verificările efectuate în primele 45 de zile ale anului 2018, conform pct. 13 din Anexa 1 la HCL 314/2017”.

Altfel spus, angajații PMT care au întocmit documentațiile pentru clădirile lăsate în paragină au încălcat, fără clipire, regulile stabilite chiar de consilierii locali. În ambele situații, recursurile înainte de CL Timișoara au fost respinse, astfel că sentințele date de tribunal au rămas definitive.

Reclamanta arată că procedura cadru privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite/degradate a fost adoptată la data de 28 iulie 2017. Raportat la această dată, somația prevăzută la Anexa 1c, chiar dacă ar fi fost emisă, nu putea fi emisă decât ulterior, respectiv în a doua jumătate a anului 2017. Astfel, eventuale măsuri stabilite prin aceasta se puteau realiza până la finalul anului 2017, context în care o eventuală hotărâre de majorare a impozitului nu putea fi adoptată mai devreme de expirarea primelor 45 de zile din anul următor (2018) și fără respectarea pașilor prevăzuți de Anexa 1 a HCL 314/2017.
Motivarea instanței în cazul Euskatel SRL

Mai trebuie spus că Elvira Iolanda Carol este unul dintre cei care au plătit impozitul majorat cu 400%, undeva în luna martie. Femeia a cerut ca municipalitatea să plătească penalizări, dar instanța i-a respins solicitarea, din motive tehnice.

Primarul Nicolae Robu anunță, periodic, cât de multe somații au fost emise pe numele proprietarilor unor clădiri lăsate în paragină. Potrivit unora dintre ultimele sale estimări, până la finele anului vor fi în jur de 2.000. Ideea este bună, pentru că nesimțirea unora dintre deținătorii de imobile cu poveste este imensă, iar în centrul Timișoarei benzile galbene montate de Poliția Locală, pentru a ține la distanță trecătorii, fac parte din peisaj. Dar dacă lucrurile se fac doar ca să fie făcute, la ce bun?

Să luăm doar cazurile Vlad și Cristescu. Clădirea de pe Bd. Republicii este lăsată în paragină de ani buni, iar de pe imobilul de la numărul 1 din Piața Sf. Gheorghe cad periodic bucăți de tencuială, clădirea fiind chiar „peticită” cu o bucată de plasă de protecție, la etajul superior. Cu toate acestea, pe „procedură”, proprietarii sunt foarte aproape să scape de orice sancțiune.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Fechete a spus: (octombrie 29th, 2018 at 19:13 )

Detin un apartament situat in imobil din zona istorică a Timișoarei , unde si Primaria are calitatea de proprietar pe un apartament . Toti proprietari au primit citatie . Primaria refuza sa colaboreze cu Asociatia de Proprietari , avind aceleasi drepturi si obligatii ca ceilalti proprietari .Cum se aplica HCL 314/2017 pentru Primariei . Sunt datori la data prezentei pe mai multe luni calendaristice , cu cheltuielile comune aferente apartamentului detinut .

Elvira a spus: (octombrie 30th, 2018 at 13:21 )

Parerea mea este ca nu angajatii primariei sunt vinovati pentru incalcarea legii ci insusi Robu Nicolae care din dorinta de a-i sanctiona doar pe unii a pus presiune pe angajati cerandu-le sa incalce legea .Asta-i o palma data lui Robu care intr-o sedinta de C.L., in care s-a luat in discutie plangerile prealabile depuse de catre mai multi proprietari ai imobilelor sanctionate prin supraimpozitare i-a umilit pe acestia spunand ca sunt nesimtiti si tupeisti. Iata ca astazi ,prin solutiile date de catre instante, se dovedeste ca tupeisti si nesimtiti sunt toti cei care ,angrenatai fiind in adoptarea acestor HCL-uri , nu si-au facut treaba ,nu au respectat legea .Sa fie convinsi ca nu ma voi opri aici .De asemenea am o hotarare a CNCD in care se specifica extrem de clar ca supraimpozitarea impusa proprietarilor celor 25 de imobile este DISCRIMINARE.

Augustus a spus: (octombrie 30th, 2018 at 13:31 )

Elvira ai partial dreptate, dar orice angajat e oglinda sefului, iar despre angajare ain primarie si despre modul in care isi desfasoara activitatea angajatii PNL putem scrie o carte.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Onet si Robu

PSD Timiş cere demisia prefectului Liliana Oneţ: Este o glumă proastă la adresa locuitorilor acestui județ

PSD Timiş a lansat, miercuri seara, un atac extrem de dur la adresa prefectului Liliana Oneţ. Ea este considerată ca fiind total depăşită de situaţia actuală din judeţ, incapabilă să facă faţă responsabilităţilor din această perioadă, fiind numită chiar „o glumă proastă”. „Constatăm cu îngrijorare și cu consternare că județul Timiș este condus de un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD Timiş cere demisia prefectului Liliana Oneţ: Este o glumă proastă la adresa locuitorilor acestui județ
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Mima Giuchici cu Belodedici

„Mima” şi „Miro” Giuchici, infectaţi cu coronavirus. Nenorocirea vine de la un loc plin de cazuri: Sacoşu Turcesc

Legenda fotbalului timişorean Miroslav „Mima” Giuchici, dar şi fiul său „Miro”, împreună cu alţi membri ai familiei sunt infectaţi cu coronavirus şi se află în Spitalul “Victor Babeş”. Cei doi foşti fotbalişti se află în spital de la începutul acestei săptămâni. Soţia lui Miroslav Giuchici jr., fost jucător la UMT, Gloria sau Steaua, lucrează la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Mima” şi  „Miro” Giuchici, infectaţi cu coronavirus. Nenorocirea vine de la un loc plin de cazuri: Sacoşu Turcesc
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Timişul are aproape 25.000 de angajaţi în şomaj tehnic sau în concediu fără plată

Forţa de muncă din Timiş este puternic afectată de problema pandemiei de coronavirus. Numărul oamenilor care în această perioadă nu merg, oficial, la locurile de muncă se apropie de 25.000, la care se adaugă cei care prestează în sistem telemuncă. Inspectorii ITM Timiş verifică respectarea regulilor pentru mii de firme. Pandemia de coronavirus a schimbat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul are aproape 25.000 de angajaţi în şomaj tehnic sau în concediu fără plată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În premieră pentru zona de vest a României, Clinicile Medici’s Timișoara lansează reprezentanța Telemediq și deschid clinica digitală ”Medici’s Online”, cu acces la platforma de monitorizare și servicii medicale la distanță pentru pacienții cu probleme cardiace, respiratorii, diabet sau obezitate. Serviciile se adresează, în special (dar nu numai), pacienților din județele Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Servicii medicale la distanță, cu ”Medici’s Online”
Legenda fotbalului timişorean Miroslav „Mima” Giuchici, dar şi fiul său „Miro”, împreună cu alţi membri ai familiei sunt infectaţi cu coronavirus şi se află în Spitalul “Victor Babeş”. Cei doi foşti fotbalişti se află în spital de la începutul acestei săptămâni. Soţia lui Miroslav Giuchici jr., fost jucător la UMT, Gloria sau Steaua, lucrează la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Mima” şi  „Miro” Giuchici, infectaţi cu coronavirus. Nenorocirea vine de la un loc plin de cazuri: Sacoşu Turcesc
Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, transmite că instituția pe care o conduce cumpără kituri de testare COVID-19 pentru spitalul din Lugoj, locul unde sunt cadre medicale infectate cu coronavirus. Aici va ajunge și un aparat de testare. Practic, la spitalul din Lugoj ar putea începe la finalul săptămânii viitoare prelucrarea de teste de COVID-19....
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș cumpără kituri de testare COVID-19 pentru spitalul din Lugoj. În curând ar putea începe testarea
Prin intermediul unui document emis de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, trimis pe adresa unităţilor administrativ-teritoriale, acestea sunt anunţate să stabilească mijloacele care pot fi folosite în cazul apariţiei unui număr mare de decese ca urmare a pandemiei de coronavirus. Astfel, lor li se cere să identifice firmele de pompe funebre existente la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Autorităţile locale au fost anunţate să se pregătească de ce e mai rău
Societatea timişoreană, pe de o parte, respectiv Primăria Timişoara şi compania locală de transport, au ajuns din nou în conflict, după ce STPT a decis să scoată la licitaţie unele mijloace de transport casate şi aflate în stare de degradare. Reprezentanţii mai multor asociaţii spun că se distruge patrimoniul cultural format din mai multe mijloace...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT e acuzată că distruge mijloace de transport de patrimoniu, societatea spune că sunt doar vechituri casate
Forţa de muncă din Timiş este puternic afectată de problema pandemiei de coronavirus. Numărul oamenilor care în această perioadă nu merg, oficial, la locurile de muncă se apropie de 25.000, la care se adaugă cei care prestează în sistem telemuncă. Inspectorii ITM Timiş verifică respectarea regulilor pentru mii de firme. Pandemia de coronavirus a schimbat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul are aproape 25.000 de angajaţi în şomaj tehnic sau în concediu fără plată
 Sunt 98 de cazuri de coroanvirus în Timiș, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Până în 2 aprilie, în România au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. 267 de persoane au fost declarate vindecate și externate din unități spitalicești: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul are 98 de cazuri de coronavirus confirmate până în acest moment. La nivel național, Grupul de Comunicare Strategică transmite că sunt 2.738 de cazuri de coronavirus.
Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România transmite un mesaj membrilor săi, prin care le transmite sprijinul în această perioadă în care fizioterapeuții, personalul medical de specialitate și personalul auxiliar sanitar depun eforturi comune în lupta cu Covid-19. Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România transmite o scrisoare membrilor săi, prin care le „pune pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fizioterapeuții – în lupta cu COVID-19. Scrisoarea Consiliului Național al Colegiului Fizioterapeuților din România
Top