Protestele #rezist au ajuns la Parlamentul European, la Bruxelles, chiar la doi pași de sala de plen. Fotografiile care au făcut înconjurul planetei au fost aduse în inima Europei, pentru că, spun organizatorii expoziției „România în stradă. Vrem justiție, nu corupție”, cei de aici trebuie să aibă imaginea completă a ceea ce s-a întâmplat acolo. E un semn că democrația în România este funcțională.
Protestele de stradă din România au fost, în ultimul an, cap de afiș în mai multe rânduri în media internațională. Au făcut deja istorie „coregrafiile” luminoase din Piața Victoriei, cu zeci de mii de lanterne aprinse, cu steagul UE sau tricolorul românesc. Sunt istorii de viață, spuse de oameni inteligenți, cărora le pasă de viitorul lor și al celor care vin după. O mică parte din ei au ajuns să-și vadă poveștile chiar în inima democrației europene, la Palatul Parlamentului din Bruxelles. Aici a fost deschisă o expoziție foto denumită „România în stradă. Vrem justiție, nu corupție”, care adună câteva dintre imaginile surprinse în ultimul an la protestele contra modificărilor legilor Justiției. Demersul e unul de bun simț, până la urmă: parlamentarii europeni și nu numai pot să afle direct de la sursă care este povestea protestelor de stradă din România, dincolo de pozițiile oficiale exprimate de puterea de la București.
„Expoziția a fost gândită pentru a prezenta și aici ce s-a întâmplat la protestele din țară. Aceste lucruri sunt deja cunoscute aici și, în ciuda a ceea ce a zis, de exemplu, Ecaterina Andronescu, cum că ar strica imaginea României, ele sunt, de fapt, cele care au construit o imagine foarte bună pentru România. Ele arată că, dacă ai un popor viu și oamenii sunt interesați de ce se întâmplă, care ies în stradă și își cer drepturile, și vor să discute cu politicienii, e bine. Suntem cumva și parte din fotografiile astea, pentru că am fost cu toții la proteste. Am stabilit cât de multe întâlniri am putut cu parlamentarii europeni, să le prezentăm ce s-a întâmplat în România, să vorbim despre eventuale vizite pe care pot să le facă la noi, în așa fel încât lumea să aibă o imagine completă, să nu mai existe discuții despre lipsă de informare și erori de comunicare”, explică Raluca Paraschiv, de la #Rezistenta.
Faptul că oamenii ies în stradă înseamnă că, în România, democrația este funcțională, iar abordarea Puterii, cum că 20 de milioane de oameni au stat acasă, în timp ce 100.000 protestau, e păguboasă și poate fi simplu contraatacată. „Genul ăsta de matematică nu este decât o simplificare tristă a nivelului de studii efectuate. Nu poți să reduci matematic. E ca și cum ai spune că PSD a fost votat de 3,5 milioane de oameni, că restul au stat acasă, drept pentru care nu reprezintă pe nimeni. Se poate întoarce și invers. Și apoi, nu despre asta e vorba. Esența democrației europene este că fiecare individ contează. Democrația este despre drepturile fiecăruia și despre dialogul între toate părțile implicate. În momentul în care tu ai un guvern, și-un parlament, și politicieni care refuză un dialog cu membri ai societății civile, persoane respectabile și așa mai departe, aducând un argument atât de pueril precum niște numere, nu ajută la democrație”, mai spune Raluca Paraschiv. Reacțiile celor care au văzut fotografiile și și-au rupt puțin din timp să stea de vorbă cu tinerii români au fost încurajatoare. „E important să aducem aici și ansambluri folclorice, și cârnați, și sărmăluțe. Tradițiile noastre sunt frumoase, trebuie păstrate și arătate și altora. Dar România de azi înseamnă și altceva, înseamnă și ce facem noi, iar acest lucru trebuie, de asemenea, spus și arătat și altora”, a conchis tânăra. La deschiderea expoziției de la Bruxelles au venit, din țară, oameni din Cluj, de la Timișoara Civică, Vă vedem din Sibiu, #rezistenta, Geeks for Democracy și Corupția Ucide.
Comentarii prin facebook