Peste 20 de agenți comerciali au participat, joi, la un workshop al Camerei de Comerț unde au aflat mai multe informații despre posibilitatea anulări clauzelor abuzive din contractele de credit și de leasing. Problema dobânzilor excesive i-a afectat pe mulți români, care au fost nevoiți să renunțe la diferite bunuri pentru a-și acoperi cheltuielile. Participanții au aflat mai multe despre modul în care pot să le facă față creditorilor rău-voitori.
Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Enterprise Europe Network și este doar unul dintr-o serie mai lungă inițiată de Camera de Comerț. Seminarul de joi a fost moderat de avocatul Luminița Țundrea, care a oferit numeroase informații participanților, despre modul în care pot să-și facă dreptate în instanță în cazul în care au fost obligați să plătească dobânzi abuzive. „Din păcate, contractele de credit și de leasing dau multă bătaie de cap, atât persoanelor fizice care au vrut și ele o căsuță sau o mașină, cât și companiilor mari care au contractat credite. Există la nivelul întregii Uniuni Europene o strategie foarte clară prin care se desecretizează mecanismele care stau la baza stabilirii dobânzilor bancare excesiv de mari pe care le plătim. Mulți dintre noi au avut un credit și s-au mirat de ce de la o lună la alta dobânda nu mai scade, de ce trebuie să plătească comisioane excesiv de împovărătoare. Acum s-a aflat! Acum, Uniunea Europeană a dat dreptul instanțelor de judecată să anuleze clauzele considerate abuzive din contractele de credit și de leasing. Aceasta a fost baza de la care s-a pornit și care ne dă dreptul să chestionăm și să punem la îndoială contracte pe care le-am încheiat”, spune avocatul Luminița Țundrea.
„Acum doi ani am început un amplu program de informare a mediului de afaceri în problematica europeană, reglementări europene, finanțări europene în toate domeniile de activitate. În 2014 am avut câteva seminarii în domeniul legislativ, în domeniul juridic, în domeniul economic, în special în domeniul accesărilor fondurilor europene. La acest seminar au fost prezenți peste 20 de agenți economici, care au pus întrebări la care au primit răspuns”, a declarat, la rândul ei, Rodica Olinic, reprezentantul CCIAT.
Comentarii prin facebook