După doi ani și jumătate de lucrări și circa 140.000 de euro, clădirea Vicariatului Ortodox Sârb a fost dezvelită în toată splendoarea ei. Ultima dată, imobilul a fost reabilitat în 1907, de atunci fiind făcute numai cosmetizări. A mai rămas de refăcut doar stema vicariatului, care va intra, nu peste multă vreme, pe mâna unor meșteri pietrari români.
Reabilitarea clădirii Vicariatului Ortodox Sârb a început în octombrie 2011. Lucrările prevăzute iniţial au fost de refacere a faţadei împreună cu componentele artistice, de recondiţionare a tâmplăriei faţadei, refacerea cornişei şi a elementelor de tinichigerie. Ulterior, şantierul a fost oprit din cauza problemelor de structură descoperite. În prima fază s-a constatat o fisură care cobora dinspre turnul din stânga frontonului până la baza unui geam de la etajul I, determinând înclinarea spre interior a turnului din stânga frontonului. La finalul lucrărilor de consolidare, turnul a rămas însă uşor înclinat. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 620.000 de lei, din care 175.000 de lei de la Episcopia Ortodoxă Sârbă a Timişoarei, o contribuție importantă având-o un producător autohton de bere.
„Lucrările au durat foarte mult, au fost și de migală, au fost și diverse poticneli de parcurs, dar important este că s-a ajuns la acest final fericit. Primăria s-a angajat să sprijine această lucrare pentru că, pe de o parte, sprijinim toate cultele și, pe de altă parte, pentru că avem de-a face cu o clădire monument, amplasată în minunata Piață a Unirii. S-a beneficiat încă din timpul administrației precedente de suportul Fabricii de Bere Ursus, în cadrul acelui parteneriat care a fost dus mai departe în condiții și mai bune pentru primărie, sub mandatul meu. Banii nu mai sunt direcționați concret pe câte un obiectiv punctual, ci sunt pur și simplu dați primăriei care hotărăște care sunt obiectivele care trebuie să fie finanțate prioritar. Este un regim mult mai versatil”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Lucrarea a fost destul de complicată. „Arhitectural vorbind, clădirea are multe elemente și decorațiuni deosebite și unice. S-a lucrat cu migală, din cauza complicației acestor lucrări care n-au putut fi accelerate, trebuie respectate anumite norme. De aceea a durat atâta. Noi am pornit lucrările și la fațada de vest, din fondurile noastre, și sperăm și în partea de nord”, spune preotul vicar Marinco Markov. Deasupra intrării a rămas nereparată stema Episcopiei Ortodoxe Sârbe. Markov explică: „Este lucrată în piatră și trebuie să vină specialiști care să sableze piatra și s-o decoreze. Sunt elemente extraordinare, vechi de sute de ani, și nu se poate face altfel. Specialiștii vin din țară, lucrează la monumente istorice, sunt foarte ocupați și este foarte greu să te programezi la ei”. Conform preotului, clădirea, construită în 1748, a fost restaurată ultima dată în 1907. În 1984, arhitectul Șerban Sturdza a făcut unele cosmetizări exterioare.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook