Timișorenii au depus la primărie câteva zeci de mii de solicitări de toaletări de copaci numai în vara anului trecut. Multe dintre acestea nu au fost încă luate în considerare, așa că oamenii îl „atacă” pe primarul Nicolae Robu de fiecare dată când îl prind în zona lor. Ultimii nemulțumiți, locuitorii din Dacia, care vor să scape de plopi.
Aflate în Piața Dacia, pentru a inagura niște străzi proaspăt asfaltate, primarul Nicolae Robu a fost abordat de o femeie care i-a spus că a depus niște cereri legate de niște plopi de pe strada Timiș, dar n-a fost luată în seamă. „Până acum nu a venit nimeni de la primărie. Avem un pom care dă pur și simplu pe alee, trebuie să se intervină, poate crea probleme grave”, i-a spus aceasta edilului. Robu recunoaște că sunt probleme cu acești arbori. „Pe lângă faptul că plopii poluează cu puful acela și creează alergii, știm bine că sunt pomi interziși în UE, se consideră că sunt cancerigeni, dar ei sunt și un pericol, pot să se surpe și să creeze pagube. Oamenii au cerut să-i înlăturăm, dar nu pot fi tăiați toți așa”, spune edilul.
Viceprimarul Dan Diaconu admite și el că sunt foarte multe solicitări venite de la timișoreni. „Am mai tăiat plopi, urmează să continuăm această campanie. Îi tăiem pe cei care reprezintă cel mai mare pericol. Sunt 60.000 de cereri de toaletări de copaci pe care le-am primit vara trecută, înainte de a avea un contract de toaletare, în perioada în care firmele de intretinere a spațiilor verzi se ocupau de acest lucru. Unele cereri sunt vechi de trei-patru ani”, explică acesta. Plopii dau mult de furcă edililor și pe malurile Begăi, aflate în proces de reabilitare. „S-au tăiat trei plopi acolo, pentru că erau un pericol, unul chiar s-a prăbușit in Bega. Specia are rădăcinile foarte scurte și este destul de periculoasă de la o vârstă incolo. Sunt mai multe tipuri de plopi în Timișoara. O parte dintre ei, cei mai înalți, au fost tăiați”, mai spune viceprimarul. Acesta susține că s-a încercat și o soluție contra pufului de plop, un alergen extrem de puternic. „Cunoaștem această problemă, vizibilă în multe din zonele din oraș. Un exemplu este zona Dacia. Am încercat să intervenim prin aspirare cu utilajele Retim, din păcate nu e foarte eficientă metoda”, a mai declarat Diaconu.
Comentarii prin facebook