Candidaţi pentru un loc de deputat în Colegiul 3 Timişoara la alegerile din 25 mai. Ați fost deputat între 2000 și 2004, știți cum funcţionează sistemul. Vremurile sunt altele. Acum, majoritatea parlamentară votează legile guvernului, iar iniţiativele opoziţiei sunt respinse pe bandă rulantă. PNL este acum în opoziţie. Ce strategie veţi avea pentru ca propunerile dumneavoastră să devină legi?
Există mai multe definiții ale politicii. Una dintre ele definește politica ca fiind arta compromisului. Asta înseamnă, printre altele, să știi să negociezi cu cei de la putere amendamente, articole sau chiar legi care sunt în beneficiul comun. De exemplu, atunci când se discută Legea bugetului și propui amendamente care vizează direct finanțarea unor proiecte ale municipalității, nu cred că cei de la putere vor risca blocarea lor. Pierderea de credibilitate, cu efecte directe asupra alegerilor din 2016, ar fi mare. Sunt însă convins că statutul actual al PNL, acela de partid de opoziție, este de scurtă durată. Din toamnă vom fi din nou la guvernare!
Sunteţi foarte popular în Timişoara, poate pentru că vă plimbaţi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, pe jos, oamenii vă percep ca pe unul de-al lor. Deşi mandatul de deputat va fi unul scurt, credeţi că veţi schimba ceva din acest mod de a interacţiona cu oamenii?
Eu sunt timișorean autentic. M-am născut, sunt crescut și educat în Timișoara, în cartierul Elisabetin. Prin urmare cunosc foarte multă lume, de la old boys – cei din generația mea – pâna la cei de vârsta copiilor mei. Îmi place să-i întâlnesc pe stradă, să-i salut cu servus, să le mai spun un viț. Or, aceste lucruri nu le poți face de la volanul mașinii, conducând neatent, decât dacă vrei să fii kamikaze. Așa că mergând pe jos, pedalând sau utilizând tramvaiul, poți liniștit să și socializezi. Oricum, nu intenționez să-mi schimb modul de interacțiune cu oamenii, ci, din contră, îi îndemn și pe alți colegi să facă la fel. Un politician autentic, de succes, este acela care reflectă cel mai bine mediul din care provine. Eu sunt mândru că sunt timișorean, dar nu mă bat demagogic cu cărămida în piept.
Care este topul priorităţilor dvs. în Parlamentul României?
În mandatul pe care l-am deținut ca și deputat în perioada 2000-2004, am activat în două comisii: Comisia de administrație publică, amenajare a teritoriului și echilibru ecologic și în Comisia de tehnologie a informației. Pe lista mea de priorități legislative, din domeniile menționate anterior, figurează atât amendarea unor legi din sfera administrației publice, și mă refer aici la Legea administrației publice, Legea finanțelor publice, Statutul funcționarului public, dar și participarea semnificativă la elaborarea unor legi importante, una dintre ele fiind Legea regionalizării. Desigur, însă sunt direct interesat și de alte domenii, ca de exemplu cele din sfera socialului și a educației.
PSD și-a propus să obțină 40% dintre voturile celor cu drept de vot. Vi se pare o cifră realistă?
Fiecare partid își stabilește un target electoral. În majoritatea cazurilor unul optimist și care, de obicei, este infirmat de rezultatul real obținut în urma scrutinului. În 25 mai, în Timișoara, PSD nu va câștiga, nici la europarlamentare și nici în Colegiul 3. Nu pot pronostica care va fi procentajul, deoarece îmi lipsesc elementele obiective de analiză statistică. Statistica este legea numerelor mari, ceea ce presupune efectuarea unor sondaje profesioniste, cu mulți repondenți. Cunosc însă percepția pozitivă a majorității timișorenilor referitoare la realizările remarcabile ale administrației locale liberale, mă refer aici la primarul Nicolae Robu și la viceprimarul Dan Diaconu. Ceea ce îmi dă o confortabilă siguranță referitoare la rezultatul alegerilor din Timișoara.
Comentarii prin facebook