Plecat în Ciarda Roșie, să inaugureze oficial o lucrare finalizată luna trecută, primarul Nicolae Robu a fost întâmpinat deaa un cetățean nemulțumit, care s-a ținut scai de capul lui. Omul reclama tocmai tehnologia ieftină lăudată de edil, care susține că, datorită acesteia, până la finele anului, în Timișoara nu vor mai fi străzi neasfaltate.
Locuitorii de pe cinci străzi din Ciarda Roșie – Emil Racoviță, Euripide, Legumiculturii, Jupiter și Traian Simu – au pentru prima dată asfalt în fața caselor. Lucrarea poartă „semnătura” Confort SA, a omului de afaceri Georgică Cornu, a costat aproximativ 700.000 de lei și a fost realizată printr-o tehnologie mai simplă decât o asfaltare clasică, doar cu pământ și piatră spartă, peste care se toarnă un strat de asfalt ușor. „Suntem bucuroși că am reușit să creștem confortul oamenilor realizând rețeaua de canalizare și apoi să asfaltăm cinci străzi. Sunt convins că rezultatul este foarte bine primit de cetățenii care locuiesc în zonă, pentru că vă închipuiți cum erau condițiile înainte aici. Era ca în satele mai amărâte”, a declarat primarul Nicolae Robu, în timp ce inspecta strada Euripide.
Conform edilului, este vorba despre o lucrare temporară, ceea ce explică prețul. „Când îi vine rândul acestei zone la lucrări de anvergură, se va face o lucrare pe măsură. Deocamdată, la o astfel de lucrare, garanția este de doi ani, deși practica arată că o asfel de lucrare poate să țină și zece ani. Când vor fi bani – și noi încercăm să obținem fonduri europene peste câțiva ani – atunci va fi totul făcut așa cum scrie la carte. Dar nu putem lăsa orașul Timișoara cu drumuri de pământ, e ridicol. (…) Ai de ales între a lăsa ani la rând ca străzile din anumite zone să fie cu pământ sau a le asfalta pe o tehnologie mai ieftină (…) Vom continua să facem astfel de lucrări ieftine ca soluție temporară”, a mai spus edilul.
Cel puțin unul dintre locuitori nu a părut deloc încântat, mai ales când a auzit că garanția pentru stradă este de numai doi ani. „O garanție de doi ani la un drum este foarte, foarte puțin. Eu stau aici de vreo 20 de ani. Pe acest drum a fost întotdeauna pământ, s-a mai pus niște piatră, s-a compactat pământul cu piatră, s-a mai adus niște balast, s-a mai aruncat niște ciment și a venit și a turnat asfaltul. Nu are nicio rezistență”, i-a spus Cornel Ferche, de meserie inginer, primarului. Replica acestuia nu s-a lăsat așteptată: „E părerea dumneavoastră. Un specialist în domeniu spune că există străzi făcute în Timișoara pe această tehnologie și după zece ani sunt în stare bună. Prin urmare, nu puteți dumneavoastră să decretați apriori că lucrarea nu ține. Dacă v-a plăcut mai mult când aici era pământ…”.
Pentru că tot era agitație pe stradă, din case au ieșit și pensionarele, care n-au scăpat ocazia de a i se plânge primarului. Cea mai mare supărare: o „fabrică de cuie” aflată în imediata apropiere, unde, susțin femeile, vin să aducă și să ia marfă mașini de mari dimensiuni, care fac dezastru pe stradă. „Mi-a agățat de mai multe ori cablul de televizor și telefon. Trei luni am stat fără”, i-a spus Floarea Schipor edilului. Femeia s-a înscris ad-hoc în audiență și a promis că vine cu fotografii, după ce primarul s-a arătat sceptic în ceea ce privește frecvența traficului greu pe strada Euripide.
O altă locuitoare i-a spus lui Robu drept în față: „Nu vedeți că iese iarba prin asfaltul ăsta?”, recunoscând, pe de altă parte, că e mulțumită că are apă și canalizare. „Doamnă, lucrarea făcută aici este una pe tehnologie ieftină, ne-am propus să vă scăpăm de pământ şi noroi. Este o ruşine ca un oraş cum este Timişoara să aibă încă străzi de pământ. Această tehnologie va asigura drumuri de calitate pe doi-trei ani, între timp vom face rost de finanţări”, i-a spus primarul. Între timp, deplasat pe strada ND Cocea la sugestia aceluiași Cornel Ferche, care susținea că asfaltul acolo este într-o stare foarte proastă, Robu s-a liniștit. Artera respectivă a fost asfaltată prin aceeași tehnologie ieftină în anul 2007 și încă ține… În zona Ciarda Roșie mai sunt, conform primarului, zece străzi neasfaltate. Până la finele anului, Robu vrea ca, în Timișoara, să nu mai existe nicio stradă de pământ. În perioada următoare vor fi efectuate, tot prin tehnica stabilizării și așternerii de covor asfaltic, lucrări pe străzile Dimitrie Dinicu, Pavel Stoica, Neajlov, Nicolae Stoica de Haţeg, Int. Coşarilor și str. Agricultorilor.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook