Cea mai mare unitate sanitară privată din vestul României a intrat în insolvență. SC Athena Hospital a solicitat deschiderea acestei proceduri, din cauza unor datorii de circa trei milioane de lei pe care nu le mai poate achita. În ultimul an, „mascații” au devenit o prezență obișnuită la poarta spitalului.
Inaugurat la finele lunii martie 2010, după o investiție privată de 12 milioane de euro, spitalul „Athena” pare să nu-și poată reveni după scandalurile în care a fost implicat în ultimul an. Centrul de Fertilizare in Vitro, motiv de laudă încă de la deschidere, a bătut ultimul „cui” în această afacere pornită cu surle și trâmbițe. acum, unitatea sanitară a intrat în insolvență, la cerere. În joc este o datorie de aproximativ trei milioane de lei către mai multe firme, dar și către foști angajați, medici și asistente, care au dat în judecată spitalul, pentru că nu și-au primit banii. Solicitarea de intrare în insolvență a fost depusă la Tribunalul Timiș și acceptată.
Declinul a început în toamna lui 2013, când directorul spitalului a fost luat pe sus de „mascați”, după ce s-a constatat că decontase, fără jenă, servicii medicale inexistente, pe baza unor fișe de internare false. O parte din „pacienți” erau selectați dintre pensionarii care veneau, cu bună credință, să beneficieze de campaniile gratuite de măsurare a tensiunii și glicemiei. Între timp, Finanțele au scos la licitație, fără succes însă, aparatură medicală aflat în proprietatea spitalului, în contul unor datorii.La finele lunii mai 2014, la „Athena” au avut loc alte percheziții, după ce anchetatorii au intrat pe firul unei afaceri cu trafic de ovule. În rețea erau implicați medicul grec Konstantinos Giatras, specializat în fertilizare in vitro și unul dintre acționarii clinicii, dar și șefa de laborator, precum și câteva asistente. Ovulele erau recoltate de la studente, existând, de asemenea, și mai multe mame-surogat, care acceptaseră să fie înseminate.
Cu o suprafață de peste 5.000 metri pătrați, „Athena” poate asigura anual, conform descrierii de pe propriul site, 4.000 de intervenții chirurgicale și 5.000 de nașteri. Spitalul are 128 de paturi și se afla în relație contractuală cu CJAS Timiș din 2010, la scurt timp de la înființare. Între timp, după scandalul din toamnă, contractul a fost reziliatÎn ultima perioadă, după izbucnirea scandalurilor, era în derulare o campanie agresivă de promovare, mai ales la pachetele destinate viitoarelor mămici. Astfel, o naștere prin cezariană ajunsese să coste 800 de euro, iar una pe cale naturală, 580.
Comentarii prin facebook