Blocul de pe strada Polonă are, în sfârșit, locatari. Evacuați, bărbați în toată firea care nu se deranjează să meargă la serviciu pentru 800 de lei pe lună, bătrâni bolnavi, femei singure cu copii – cu toții se vor putea muta, de săptămâna viitoare, în apartamente noi-nouțe, pentru care chiria e de cel mult 50 de lei. Primarul Nicolae Robu spune însă că Timișoara nu va deveni oraș „asistențial”.
Primăria Timișoara a câștigat, în noiembrie, o licitație al cărei obiect era vânzarea a 129 de garsoniere dintr-un bloc de pe strada Polonă, construit de o firmă intrată în insolvență. După ce și-a adjudecat imobilul, pentru care a plătit peste 900.000 de euro, primăria a constatat că acesta era într-o stare deplorabilă și a pus condiția ca vânzătorul, adică BRD, să-l reabiliteze, astfel încât să ajungă în stadiul în care era prezentat în dosarul de licitație. Municipalitatea s-a chinuit apoi, vreme de câteva luni, să găsească persoane interesate să se mute la marginea Timișoarei, în apartamentele proaspăt renovate.
Joi, pe o ploaie torențială, primarul Nicolae Robu a înmânat primele chei către famiiile care au primit repartiții pentru apartamentele de pe Polonă. Așteptat de câteva zeci de persoane, edilul n-a scăpat de efuziunile sentimentale ale solicitanților de locuințe sociale, care n-au făcut economie de cuvinte mari și, pe alocuri, nici de lacrimi. „Sunt 20 de apartamente cu două camere și 89 de unități locative cu câte o cameră. Din cele 89, zece sunt rezervate pentru a fi atribuite drept locuințe de serviciu temporare. În total am repartizat 99 de locuințe, din care 20 de apartamente cu două camere si 79 cu o cameră”, a declarat Robu.
Chiria este de 50 lei pe lună, pentru apartamentele cu două camere, iar cei care nu vor plăti nu vor beneficia de clemență. „Nu vom mai permite să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, când unii nu și-au plătit chiria luni de zile. Se va interveni foarte prompt”, spune primarul. Robu nu vrea însă ca solicitanții de locuințe sociale să-și facă prea multe iluzii pe viitor. „Le-am spus și acum oamenilor, spun întotdeauna acest lucru, problema locuinței trebuie să și-o rezolve fiecare în parte. Nu putem deveni un oraș asistențial. Primăria nu rezolvă problema locuinței pentru mii și mii de cetățeni. Cel puțin în Timișoara nu există o astfel de orientare. Cei care sunt valizi, care pot munci, care-și pot câștiga existența, trebuie să se ajute ei înșiși”, afirmă edilul.
Pentru blocul de pe strada Polonă au avut prioritate persoanele evacuate, iar 15 dintre acestea se regăsesc pe lista beneficiarilor. Cel mai important criteriu – de altfel, o noutate – a fost minimum ca un membru al familiei să aibă un loc de muncă. Într-una dintre familiile care au primit locuințe aici lucrează doar soția. Soțul susține, senin, că este șomer și că, pentru 800 de lei, cât i s-a propus salariu la ultima firmă la care a fost să caute loc de muncă, nu merită să se deranjeze. „Da, prefer să stau acasă, mai prind câte o lucrare și oricum fac mai mulți bani”, spune bărbatul, fără să clipească. Alături de soția sa și cei trei copii, el a așteptat șase ani să primească locuință de la primărie.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook