La doi ani de când primarul Nicolae Robu se declara mulțumit că mare parte din datoriile Colterm fuseseră „șterse” de guvern, regia de termoficare stă din nou la… pixul premierului. De această dată, este vorba despre pierderi de 66 de milioane de lei, care ar putea fi compensate de la bugetul de stat.
În noiembrie 2012, când USL era încă în luna de miere, Guvernul Ponta făcea gesturi de bunăvoință către Primăria Timișoara, care primea de la bugetul de stat 57,5 milioane de lei. „Sunt foarte bucuros. Din noua sumă venită de la guvern s-au achitat toate datoriile către RATT şi mare parte din datoriile Colterm”, spunea, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu. Doi ani mai târziu, PMT încearcă din nou marea cu degetul. Consilierii locali au votat, vineri, un proiect de HCL care certifică așa-numitele pierderi induse și nedecontate ale Colterm. Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi în ultimul moment și a fost votată de social-democrați sub amendamentul că astfel de practici vor fi abandonate în viitor de Executivul primăriei. Suma este imensă, 66 de milioane de lei, dar ar putea fi compensată de la bugetul central.
Viceprimarul Dan Diaconu explică. „În urma neplății subvențiilor de la nivel național și de la nivel local în anii de dinainte de 2012, Colterm a fost nevoit fie să acumuleze pierderi generate de penalități și majorări de întârziere, fie să ia credite pentru acoperirea acestor sume și atunci dobânzile și penalitățile se constituie în pierderi. Aceste pierderi se numesc pierderi induse (…) În conformitate cu Ordonanța 59, de rectificare a bugetului național, pentru prima dată se permite ca, după certificarea prin HCL a pierderilor induse și nedecontate, acestea să fie compensate cu datorii la bugetul de stat. Suma aferentă acestui întreg capitol este de 600 de milioane de lei la nivel național și încercăm să obținem 66 de milioane de lei”, spune liberalul. Hotărârea de consiliu urmează să fie trimisă către Ministerul Finanțelor. „Cotele defalcate TVA către bugetul local se majorează cu suma respectivă, în urma deciziei Ministerului de Finanțe, ele se transferă către Colterm, iar Colterm le transferă la bugetul de stat, pentru fondul de risc, pentru alte datorii pe care le mai are. Nu sunt bani efectivi care vor intra în Colterm, sunt compensări de datorii la bugetul de stat”, mai spune Dan Diaconu. Viceprimarul admite totuși că nu există nicio certitudine că Ministerul de Finanțe va acorda această facilitate Timișoarei. Conform aceleiași surse, datoriile Colterm sunt, în acest moment, de circa 100 de milioane de lei.
Comentarii prin facebook