Fațada Operei nu va intra prea curând în reabilitare, deși licitația a fost adjudecată încă din martie. Lucrarea nu are aviz de la Direcția de Cultură, care solicită completarea dosarului. Între timp, de pe clădire urmează să fie îndepărtate elementele care nu sunt bine fixate și care ar putea răni trecătorii.
În martie 2016, primarul Nicolae Robu anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, cu termen de execuție de șase luni, a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. Nici vorbă însă ca reabilitarea să înceapă încă. Pe 19 octombrie, Direcția pentru Cultură Timiș a anunțat Primăria Timișoara că lucrarea nu poate fi avizată. „Nu se avizează intervenția propusă, deoarece documentația prezentată propune măsuri de intervenție fără a avea finalizate intervențiile pentru studierea pietrei, mortarelor de legătură și complementare a cărămizilor din zidării, a factorilor de deteriorare a materialelor (…) Documentația depusă se va completa cu studii și încercări pe materiale care vor determina modalitatea optimă de intervenție și detaliere a soluțiilor tehnice. Se vor identifica sursele de umiditate cu argumentarea stării de degradare datorată infiltrațiilor și se va elabora propunerea de intervenție pentru stoparea acestora. Se va întocmi o documentație tehnică care să prezinte modul de intervenție pentru realizarea lucrărilor de consolidare prin injectarea fundațiilor din exterior cu lapte de ciment și silicat de sodiu”, se precizează în adresa semnată de Sorin Predescu, directorul DJC.
„Sunt două expertize în lucru de trei săptămâni la specialiști din Politehnică, așa am înțeles. Expertizele depuse nu erau la nivelul a ceea ce agreează ei și se va întocmi documentație tehnică (…) Mai durează probabil câteva săptămâni”, spune acum primarul Nicolae Robu. Acesta admite că șantierul ar putea să nu înceapă până la primăvară, dar totul depinde de rezultatele expertizelor. „E posibil să nu se poata lucra din cauza vremii. O să vedem. Dacă solutiile înseamnă prinderea travertinului pe structura care, la rândul ei, e una metalică, prinsă în șuruburi, asta se poate face și iarna. Dacă trebuie să se lucreze cu glet, cu ciment, atunci nu se va putea face și iarna”, a declarat edilul.
Practic, cei de la Monumente vor să știe exact care sunt soluțiile pe care le va alege firma pentru reabilitarea fațadei acestui imobil-simbol al Timișoarei. „Nu sunt indicate în documentație soluțiile concrete de intervenție, asta ni se cere (…) Constructorii știu cât costă travertinul, faci o licitație și fiecare vine cu prețul pe care-l consideră. Riscă pe anumite operațiuni, pe altele lucrează cu profit care acoperă paguba, așa se face în general, nu se lucrează farmaceutic, dar cei de la Monumente au cerut să nu rămână la latitudinea firmei să adopte soluțiile concrete de realizare”, explică Nicolae Robu. Conform acestuia, suma cu care a fost adjudecată licitația nu poate fi modificată „decât în condițiile legii, cu 10%”, însă admite că procedura ar putea fi reluată. „Dacă se impune de la Monumente o soluție tehnică care să facă prețul mult mai mare, atunci se ia de la capăt. Atunci se ajunge la reluarea licitației, noi nu încălcam legea”, a mai declarat Robu.
Clădirea Operei Române este iluminată artistic încă de acum doi ani, cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată. Această iluminare scoate la iveală toate defectele fațadei, mai puțin vizibile pe timpul zilei. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul s-a produs în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. La sfârșitul săptămânii trecute, de pe fațadă au căzut mai multe bucăți, astfel că zona a fost semnalizată cu bandă galbenă. Primarul Nicolae Robu a anunțat că a solicitat o intervenție de urgență. „Am dat dispoziție să se dea jos tot ce nu stă bine, tot ce ar putea reprezenta pericol”, a conchis acesta.
Comentarii prin facebook