Si ce daca a fost „nebun”?

În momentele de incertitudine ale revoluției din decembrie, cei resemnați obișnuiau să spună despre cei care protestau public împotriva lui Ceaușescu că sunt ori nebuni, ori beți, iar mai apoi se bănuia despre ei că ar fi jucat un rol într-o scenă a Securității, situații frecvente, dar nu obligatorii. În fricile lor, românii mulți și supuși nu acceptau că pot exista în universul lor limitat oameni cu curajul lui Ion Monoran, Daniel Zăgănescu și, mai apoi, un Lorin Fortuna, fără ca aceștia să nu fie nebuni, bețivi sau unelte ale sistemului. Despre această nebunie frumoasă a lui Lorin Fortuna aș vrea să vorbesc după trecerea lui în neființă, și nu despre portretul făcut de psihiatrul Florin Tudose. Despre liderul revoluționar din balconul Operei, și nu despre extravaganțele ezoterice care l-au făcut să treacă în istorie mai degrabă ca un caraghios, nu ca omul cu un curaj egalat de puțini timișoreni în acele momente de istorie.

Poate că, înainte de 1989, Lorin Fortuna a fost membru activ PCR. Nu l-am cunoscut pe dascălul de informatică de la Facultatea de Electrotehnică a UPT, nici ca student, nici măcar ca membru UASCR. Pentru prima oară am auzit de Lorin Fortuna în după-amiaza zilei de 20 decembrie 1989, deodată cu alte zeci de mii de timișoreni descătușați după cinci zile de teroare pe străzile orașului. Lorin Fortuna a devenit, în balconul Operei, noul conducător. Poate nedrept pentru alți mari luptători de la comitetul județean al PCR, dar cu certitudine Lorin Fortuna va rămâne în istorie, dacă nu noul președinte al României – nefiind lăsat de Ion Iliescu și eșalonul doi cu care fostul secretar de partid a preluat puterea -, atunci măcar bucovineanul care a devenit un președinte al nostru, al timișorenilor și bănățenilor.

Spuneam că zeci de mii de timișoreni l-am văzut pe Lorin Fortuna ca pe omul care a condus revolta de la Timișoara. Și nu haotic, ci cu revendicări și o fărâmă de program politic al Frontului Democrat Român, așternute pe-o ciornă în balconul Operei. Era o mare responsabilitate și un imens curaj. Cei care am stat în nopțile de 20/21 și 21/22 decembrie alături de Lorin Fortuna știm de ce curajul lui a fost atât de nebun, pentru că zecile de mii deveniserăm, peste noapte, sute. Când alții nu mai știau cum să refuze chemările la balcon înainte de 22 decembrie – vezi cazul pastorului răposat Dugulescu – Lorin Fortuna și-a jucat viața la un greu joc de noroc, fără ca mai apoi să i se poată imputa, ca atâtor altora, că a fost securist sau că a profitat de revoluție.

Lorin Fortuna a locuit în continuare într-un bloc comunist în Circumvalațiunii, a mers cu tramvaiul 4 și n-a depășit demnitatea politică de președinte de consiliu județean, deși a încercat în mai multe experiențe politice falimentare. Până să eșueze atât ca politician sau figură publică, Lorin Fortuna a inițiat alături, de alții, o dezbatere care a dus la coagularea unui „front antitotalitar” cu țintă spre Ion Iliescu și partidul său de atunci, FDSN. Ideea a fost preluată și pusă în practică în mai multe mari orașe pentru alegerile locale din 1992, pentru ca mai apoi să conducă spre apariția Convenției Democrate, cu alți actori în rolurile principale. Despre acest Lorin Fortuna aș vrea să-mi amintesc. Acestui Lorin Fortuna vreau să-i mulțumesc. Dumnezeu să-l odihnească.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Johnică a spus: (noiembrie 26th, 2016 at 20:37 )

A fi normal este telul celor neimpliniti, spunea Jung.
Ce diferenta enorma intre Fortuna si ticalosul de Sanda.

drucker a spus: (noiembrie 30th, 2016 at 15:05 )

Pentru mine domnul Fortuna inseamna liderul de necontestat al Revolutiei din 89 .

D-nul profesor Fortuna ne-a predat atunci ,celor prezenti in piata Operei (aveam 21 de ani ) o lectie de curaj nebun .

Timisoara ar fi trebuit sa declare zi de doliu pt cel ce a fost liderul nostru in acele zile .
Timisoara de azi nu e Timisoara in care visam noi atunci sa traim , cat despre Romania de azi nici nu poate fi vorba .

R.I.P. Lorin Fortuna

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

sala polivalenta

Optimism într-o nebuloasă. Fără date concrete, Nicolae Robu e sigur că lucrările la “polivalentă” vor demara la anul

Cu toate că nu ştie absolut nicio dată concretă despre sumele care vor fi alocate pentru proiect sau data de demarare a unei eventuale licitaţii, primarul Nicolae Robu e absolut sigur că lucrările la viitoarea sală polivalentă a oraşului vor începe încă în 2020.. Tot la capitolul optimism, edilul-şef trece finalizarea sălii polivalente, construită de Universitatea Politehnica Timişoara, împreună cu municipalitatea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Optimism într-o nebuloasă. Fără date concrete, Nicolae Robu e sigur că lucrările la “polivalentă” vor demara la anul
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii sunt pregatiti de noi alegeri

PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj

Odată numit cabinetul Orban, în PNL Timiş e armonie şi o atmosferă foarte bună. Preşedintele organizaţiei, Nicolae Robu, spune că planurile de viitor sunt mari, iar imediat după sărbători, filiala se apucă de campania electorală pentru locale. În forurile de conducere ale PNL Timiş atmosfera de bunăvoinţă şi înţelegere e prezentă permanent. Cel puţin asta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social